Life&style

Krumpiri i sve što o njima trebaš znati: imamo najbolje trikove na jednom mjestu

  • O malo kojoj namirnici je napisano toliko redaka kao o krumpiru. No, kada je njegova priprema u pitanju uvijek se traži savjet više
  • Dobro došli u krumpiropediju, jedinstveni vodič u kojem smo naveli korisne savjete vezane uz čišćenje, pripremu i skladištenje krumpira
  • U kakvoj vodi valja kuhati krumpire, zašto ih treba soliti nakon pečenja i skladištiti podalje od jabuka saznaj u nastavku

Jela od krumpira mnogima su omiljeni prilog. Bez obzira radi li se o njegovoj kuhanoj, prženoj ili pečenoj inačici, krumpir slovi za ukusno povrće koje je vrlo jednostavno pripremiti. Upravo u tom podatku leži njegova primamljivost! Premda se doima kako o pripremi krumpira znamo sve, svako malo ispliva novi savjet o tome kako ovo već u startu sjajno jelo možemo poboljšati.

Od slavnih kuhara do pasioniranih ljubitelja pripreme hrane, od povijesnih recepata do obiteljskih tajni, nema tko se sve do sada (i na koji način) nije dosjetio podijeliti savjet na ovu temu. Upravo zbog toga smo odlučili sastaviti ovaj vodič o pripremi krumpira, svojevrsnu krumpiropediju, koja je nastala na temelju najčitanijih članaka objavljenih na našem portalu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija pripreme jela od krumpira

Možda vas zanima Pečeni krumpir, pire, čips... 5 načina da pripremiš krumpir tako da ima manje kalorija Rubrika Life&style Life&style

Prvi korak: čišćenje krumpira

Čišćenje krumpira može biti prava noćna mora. Preporučujemo da se poslužiš trikom čišćenja krumpira u perilici za suđe kako bi skinula svu prljavštinu i zaostalu zemlju. Upravo tako, velike količine krumpira jednostavno možeš strpati u perilicu i ona će obaviti posao umjesto tebe, ali prije toga nekoliko stvari bi trebala uzeti u obzir. Prvo i najočitije, u perilicu za suđe nemoj dodavati tabletice odnosno deterdžent za pranje suđa. Krumpir samo položi u gornju ladicu perilice te pokreni ciklus ispiranja.

Proces bi trebao potrajati 10-ak minuta, ovisno kakav model perilice imaš kod kuće. Ako se uopće pitaš zašto bi uopće trebala ispirati krumpir, odgovor je vrlo jednostavan. Gomolji koje doneseš kući obično se čuvaju u velikim skladištima među drugim povrćem koje je puno pesticida. Ispiranjem u perilici uklonit će se većina nepoželjnih čestica.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija čišćenja krumpira

Guljenje krumpira u tri koraka

Premda kora krumpira obiluje vlaknima te njezina konzumacija može imati pozitivne učine na naš organizam, većina recepata koja uključuju krumpire navodi kako ju je potrebno odstraniti. To možeš učiniti uz pomoć jednostavnog trika koji omogućava guljenje krumpira u samo tri koraka.

To možeš učiniti tako da oštrim nožem zareži crtu oko središta krumpira. Zavrti ga tako da se početak i kraj crte povežu. Stavi krumpir u kipuću vodu i kuhaj ga onoliko vremena koliko je potrebno za recept, a potom ga jednostavno oguli. Vizualno predočenje ovog viralnog trika možeš pronaći ovdje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija guljenja krumpira

Ova sorta krumpira pomoći će ti u borbi protiv masnoće na trbuhu

Zlatna pravila kuhanja krumpira

Idući segment naše revizije pripreme krumpira vezan je uz njihovo kuhanje. Premda se čini kako tu nema puno filozofije, kulinarski znalci navode kako u ovom postupku postoji niz koraka na kojima se možemo spotaknuti. Već na samom početku kuhanja krumpira javlja se dvojba: oguliti ili ne oguliti koru? Preporučuje se krumpir ipak kuhati s korom. no kao što smo to ranije istaknuli, iznimno je važno očistiti ga prije pripreme i/ili konzumacije. To možeš učiniti i uz pomoć četkice kojom ćeš dobro oribati svako zrno.

Nadalje, postavlja se pitanje treba li krumpire kuhati u jednom ili više komada. Rezanje krumpira na manje komade značajno će smanjiti vrijeme kuhanja. Ako nisu u mogućnosti usitniti krumpir, već je i njegovo prepolovljavanje sasvim dovoljno da skrati postupak.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija kuhanja krumpira

Hladna ili topla voda, pitanje je sad

Iako većina obično slijedi prva dva koraka, treći je upravo onaj koji bi mogao mnoge potaknuti da promjene svoje navike. Mnogi smatraju kako je krumpir najbolje ubaciti u kipuću vodu i nastaviti kuhati, ali zapravo je mnogo mudrije napraviti obrnuto – s kuhanjem krumpira započeti u hladnoj vodi.

Naime, ako krumpir ubaciš u kipuću vodu vanjski dio krumpira će se puno brže skuhati nego unutarnji što će rezultirati neravnomjerno kuhanim krumpirom. Dok se zagrijava s vodom, krumpir će se tako ujednačeno skuhati i biti savršeno spreman za tvoje delicije. Ps: postoji niz dobrih razloga zašto ne bi trebala baciti vodu u kojoj se kuhao krumpir, a otkriti ih možeš ovdje.

Znamo dva dobra razloga zašto se krumpir ne smije stavljati u ključalu vodu

Omiljeni prilog: pire krumpir

Pire od krumpira je pravi klasik među prilozima. Za to se ogule krumpiri, skuhaju u vodi, dobro zgnječe te se doda malo mlijeka, maslaca te malo muškatnog oraščića, soli i papra. To je, recimo to tako, osnovni recept. Međutim, profesionalni kuhari tvrde kako s pomoću jednostavnog trika pire od krumpira može dobiti još bolju aromu.

Naime, krumpir je poput male spužve – upija tekućinu u kojoj se kuha. Doraditi ga možeš i uz pomoć dodataka poput vrhnja ili karameliziranog luka. A znamo i pet neočekivanih dodataka koji će od običnog pirea načiniti fantastično jelo, sasvim drukčijeg okusa.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija pire krumpira

Kako bi pire bio što podatniji dobro je poslušati savjet londonskog kuhara Marcusa Wareinga koji upozorava kako je pri kuhanju važno paziti na veličinu krumpira. To se posebno odnosi na one koji su ga odlučili usitniti, no to nisu učinili ravnomjerno. Naime, ako se komade različite veličine baci u vodu, manji će se prekuhati, a veći se neće uopće dovoljno skuhati.

Čovjek bi mogao pomisliti da je to svejedno – i tako će se sve zgnječiti na kraju u pire – ali prekuhani krumpiri preuzmu previše vode pa je pire onda vodenast. Kako bi on bio što podatniji, nakon kuhanja krumpire ostavi da odstoje pet minuta prije nego ih zgnječiš.

Možda vas zanima Pogledaj što ljudi dodaju da bi im pire krumpir bio kremast i još ukusniji, baš je neočekivano Rubrika Life&style Life&style

Hrskavi krumpir zbog kojeg rastu zazubice

Čini se kako nam je za pripremu savršeno hrskavog krumpira potrebno i znanje matematike. Naime, engleski studenti su izračunali pod kojim se kutom treba narezati kako bi prženi krumpir ispao maksimalno hrskav. Jednostavno objašnjenje: nemoj rezati krumpir vertikalno, nego ukoso! Tako da je gornja površina ploški veća. S tom tehnikom rezanja će se gornja površina krumpira povećati za 65 posto te tako ponuditi više površine koja nakon prženja u tavi može biti fino hrskava.

 | Autor: Shhuterstock Shhuterstock Ilustrativna fotografija hrskavog krumpira

Nadalje, za hrskavost bi presudna mogla biti i količina soli koju koristimo u pripremi krumpira. Sol izvlači vlagu iz unutrašnjosti na površinu što je upravo suprotno od onoga što želimo u super hrskavom krumpiru pa je najvažnije sol dodati tek nakon što se krumpir isprži il ispeče. Pri soljenju ne treba štedjeti jer je krumpiru potrebna izdašna količina kako bi bio savršeno začinjen. Dodavanjem soli nakon termičke obrade izbjeći ćeš i neželjenu gnjecavost.

Uz ovaj recept pommes frites će ti (napokon) ispasti savršeno

Primamljivost krumpira iz pećnice

Mnogi pribjegavaju pripremi krumpira u pećnici budući da je riječ o vrlo praktičnom, brzom i jednostavnom načinu pripreme ove ukusne namirnice. Prije pečenja krumpiri trebaju biti dobro osušeni, a poželjno je da ih staviš u hladnjak 10-ak minuta prije pečenja. Kratkotrajno kuhanje krumpira prije pečenja sasvim je uobičajen način, no mnogi griješe što zaustavljanje termičke obrade izvode tako što krumpir nakon kuhanja uranjaju u hladnu vodu.

Nakon što izvadiš krumpir iz hladnjaka ili zamrzivača možeš ga lagano začiniti uljem, ali nastoj se suzdržati od izdašnog soljenja. Sol je u redu u manjim količinama staviti u vodu u kojoj se kuha krumpir, ali prije pečenja može izvući vlagu iz krumpira i potpuno sabotirati tvoj napor koji su uložila u sušenje krumpira. Kao što smo već napomenuli, soljenje radije ostavi za kasnije. to se temperature pečenja tiče, neko opće pravilo glasi: Krumpire peci u pećnici na 175 °C oko 20 minuta, a zatim ih prevrni i peci još 20 minuta.

 | Autor: Shhuterstock Shhuterstock Ilustrativna fotografija pečenog krumpira

Poznati kuhari otkrivaju kako pripremiti savršeno povrće, mnogi će zavoljeti ono što su dosad izbjegavali

Krumpir kao zvijezda recepta

U prethodnim poglavljima smo se pozabavili tehničkim aspektima pripreme krumpira, a sada je pravo vrijeme da s tobom podijelimo i recepte koji su dosad oduševili naše čitateljice. Tako ti već na početku liste otkrivamo jelo koje je srušilo Internet, a riječ je o obiteljskom receptu engleske glumice Emily Blunt. Maštovit recept za krumpire iz pećnice osmislio je i slavni kuhar Jamie Oliver, a potražiti ga možeš upravo ovdje.

U pripremi ukusnog, a navodno i zdravog, čipsa krumpira od pomoći ti može biti i mikrovalna pećnica. Recep za prilog bez masnoće koji možeš grickati bez grižnje savjesti čeka te na ovom linku. Naravno, krumpir može biti i zvijezda osvježavajuće salate, a recept za jednu takvu donosimo ovdje. Riječ je o orijentalnoj superfood salata s pečenim krumpirom koja je osim mamca za nepce i pravi mamac za oči.

A da se krumpir uistinu može pripremiti na 100 načina pokazuje nam i recept koji nas mami da isprobamo sočne popečke od krumpira i ružmarina. Ljubiteljice gratiniranog krumpira bi obavezno trebale provjeriti ovaj recept! Uvjereni smo kako će oduševiti svako nepce.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kako pravilno skladištiti krumpir?

Razmotrili smo tehničke stavke pripreme krumpira, prisjetili smo se ukusnih recepata i viralnih trikova, a sada je pravi trenutak i da se spomenemo najboljih načina da se pravilno posprema i skladišti krumpir. Tri su važna faktora: mrak, temperatura i suhoća. Podrum se zbog mraka i niske temperature nameće kao savršeno mjesto skladištenja.

Temperatura za skladištenje krumpira u podrumu treba biti između 5 i 8 stupnjeva. Ispod 4 stupnja se škrob u krumpiru polako pretvara u šećer, dok iznad 10 stupnjeva može doći do klijanja. Suhoća je važna jer inače počinje truljenje te se na krumpiru mogu stvoriti gljivice.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotograffija krumpira koji klija

Možda vas zanima Krumpir je proklijao, no ipak ćeš ga pripremiti i pojesti? Očito ne znaš koje opasnosti to krije Rubrika Life&style Life&style

Ako objekt u kojem živiš nema podrum, krumpir možeš držati u ostavi ili kuhinjskom ormariću koji rijetko koristiš. Važno je znati da krumpire ne smiješ držati u najlonskoj vrećici jer postoji opasnost od ubrzanog truljenja. Bolje ga je držati u lanenoj vreći, drvenoj kutiji, prozračnom papiru ili jutenoj vreći.

Također, važno je skladištiti ga podalje od jabuka, krušaka ili banana jer one za vrijeme zrenja proizvode plin etilen zbog kojeg se krumpir brže kvari. Ako posjeduješ ograničen skladišni prostor kupuj manje količine krumpira kako ne bi došlo do njegova propadanja zbog neodgovarajućeg skladištenja. Manje je i u ovom slučaju više!

Photo: Shhuterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    lešo pire restane u peci mnjam