Life&style

Najbolji način da se pravilno posprema i čuva krumpir - neće ti klijati i truliti

  • Krumpir je ukusan, svi ga vole i neizostavan je dio brojnih jela
  • Stalno moraš kupovati novi, jer stari klije?
  • Međutim, to možeš spriječiti – s pravilnim skladištenjem!

Krumpir je omiljeno jelo u Lijepoj našoj. Kod tebe nikako neće duže vrijeme ostati svjež? Bez brige: prerano klijanje ili gnjiljenje možeš učinkovito i jednostavno spriječiti.

Pospremanje krumpira: na hladno i tamno – ali, koliko točno hladno?

Sigurno si već čula da je krumpir najbolje držati u podrumu – i to zato jer je tamo prirodno mračno. Drugi razlog je temperatura. Nekad su se u podrumu čuvale namirnice – kad još nije bilo struje i hladnjaka.

Temperatura za skladištenje krumpira u podrumu treba biti između 5 i 8 stupnjeva. Ispod 4 stupnja se škrob u krumpiru polako pretvara u šećer.

Iznad 10 stupnjeva može doći do klijanja krumpira. Pošto to ne želiš, važno je da bude u mraku. Treći važan faktor je suhoća, jer inače počinje truljenje te se na krumpiru mogu stvoriti gljivice.

Možda vas zanima Žena se pohvalila svojim ručkom, njezin pire krumpir izazvao je nevjerojatne reakcije Rubrika Life&style Life&style

A što ako nema podruma?

Danas mnogi imaju problem da nemaju podruma. U zgradama je u podrumima obično previše toplo. Što možeš napraviti?

Važno je pravilno pospremiti krumpir. Jedna mogućnost je ostava. Važno je da tamo krumpir ne držiš u najlonskoj vrećici – počet će brzo truliti. Bolje je držati krumpir u lanenoj vreći ili drvenoj kutiji. Alternativno ga možeš držati u prozračnom papiru ili jutenoj vreći.

Zabranjeno voće kod pospremanja krumpira

Međutim, krumpir ne možeš tek tako staviti u neku prostoriju. Važno je da pored krumpira nema jabuka, krušaka ili banana. Naime, oni proizvode plin etilen za vrijeme zrenja, a od toga se krumpir brže kvari.

Za sporije kvarenje krumpir treba biti neoštećen. Također je važno da krumpir koji počne klijati brzo potrošiš. Ako pronađeš truli krumpir, odmah ga baci.

Pošto danas sve manje ljudi ima priliku čuvati krumpir u podrumu, bolje je kupovati manje količine.

Možda vas zanima 4 iznenađujuća dodatka klasičnoj salati od krumpira sigurno će te oduševiti Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0