- Koliko puta poželimo nešto slatko, a čokolada nije rješenje (jer smo već i previše puta posegnuli za njom)
- Jednako tako ne da nam se, ili nemamo vremena, uvijek ni zasukati rukave i primiti se pečenja kolača
- Osim... ako je recept ovako jednostavan, a rezultat vrhunski. Kao što se slučaj s pijesak tortom
Već samo ime ovog kolača, pijesak torta zvuči zanimljivo, intrigantno, budi znatiželju... Možda baš ne cure sline na pomisao pijeska pod zubima, ali svi znamo da je to samo ime, detalj u ovom ukusnom kolaču asocirao je stvaranje ovog zanimljivog naziva - pijesak torte.
Da razjasnimo stvari: o pijesak torti ne pišemo kao o jednom od tipičnih i većinom raskošnijih blagdanskih kolača koji za nekoliko dana stupaju na scenu. Točnije, na stol. Ovo je jednostavniji desert, ne zahtijeva ni pečenje, a vrlo je dopadljiv nepcu. Zapravo, neće ti nitko zamjeriti ni ako ga poslužiš u svečanijim prilikama, nismo svi tradicionalisti, zar ne? Pijesak torta spravlja se brzo i jednostavno, dovoljno je tek 30-ak laganih minuta, a ne moraš biti ni Petra Jelenić da savladaš recept koji predstavljamo. P.S. Ljubitelji kremastih kolača doći će na svoje.
Pijesak torta sastoji od tri vrlo ukusne kreme, a sve tri imaju istu osnovu. Što znači da ćeš izmiksati jednu kremu, a dodajući joj različite namirnice od nje ćeš stvoriti tri različite. Oduda i naziv pijesak torta - u svakoj od krema biti će mrvice koje koje osjećamo pod zubima. Pa, krenimo!
Pijesak torta: sastojci
- 1 l mlijeka
- 4 pudinga od vanilije
- 300 g šećera
- 250 g maslaca
- 200 g mljevenih keksa
- 200 g kokosa
- 200 g mljevenih oraha
- šlag za ukrašavanje
Pijesak torta: Priprema
- Skuhaj četiri pudinga od vanilije, ali ignoriraj upute s pakiranja - upotrijebi samo 1 litru mlijeka.
- Ohladi puding pa u njega dodaj maslac koji si pjenasto umutila sa šećerom.
- Dobivenu smjesu podijeli te na tri dijela.
- U jedan dio dodaj kokos, u drugi mljevene orahe, a u treći mljevene kekse. Dodaj toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može razmazati.
- U kalup za tortu staviti prvo kremu s keksom, potom kremu s kokosom, a na kraju s orasima.
- Zatim ukrasi tortu šlagom. A možeš ju posipati i s još mljevenih keksa, za jači "pijesak dojam".
- Možeš ostaviti tortu u hladnjaku nekoliko sati da se stisne.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.