Life&style

5 neočekivanih dodataka koji će od običnog pirea načiniti fantastično jelo, sasvim drukčijeg okusa

  • Pire od krumpira je tvoj najdraži prilog? Zašto onda ne iskušati nešto novo i ovaj klasik još malo poboljšati?
  • Doraditi ga možeš sa pet neočekivanih dodataka, a priprema je jednostavna
  • Nove verzije pirea tako su bogate i ukusne da mogu biti i glavno jelo, posluženo uz salatu!
Možda vas zanima Jesu li ovo najluđe stvari koje pjevačice rade da sačuvaju glas? Rubrika Life&style Life&style

Kuhani krumpir (bolje bijeli nego crveni, kažu iskusne domaćice, ali neka je to tebi na volju), mlijeko, maslac i malo soli - osnovni recept za pire krumpir je stvarno jednostavan. No, ako voliš ovaj klasik, možda će ti se svidjeti i njegove sasvim drukčije varijante. Svaka je stvarno ukusna i specifična pa se dobro sljubljuje s različitim jelima. Usto, sve je brzo gotovo, posebno krumpir ako koristiš ovaj trik, a ni s dodacima nema previše posla.

1. Karamelizirani luk + slanina

Ovo je savršena kombinacija slatkastog i slanog. Luk nareži na kolutove, baci u tavu i na na vrlo slaboj vatri karameliziraj na maslacu 25-30 minuta. Slaninu iliti špek nareži na komadiće i preprži u tavici. Umiješaj oboje u pire. Ovo je tako ukusan i zasitan pire da može biti i glavni obrok. Posluži ga, na primjer, uz zelenu salatu.

2. Kiselo vrhnje + luk + vlasac

Ovo je vrlo privlačan ne dvojac nego četverac: kremasti pire udružen s upečatljivim okusom luka, svježim vlascem i začinjenim kiselim vrhnjem. Dok se krumpir kuha kao i inače, začini luk s malo soli i preprži. Kad krumpir omekša, ocijedi vodu i zgnječi ga, dodaj malo mlijeka, šalicu kiselog vrhnja, sol, papar. Na kraju umiješaj luk u koji si ubacila šaku svježeg nasjeckanog vlasca. I - gotovo!

Možda vas zanima Mmm.... prefino! Ovako će ti pire krumpir ispasti savršeno kremast i uskusan baš svaki put Rubrika Life&style Life&style

3. Pesto umak + parmezan + grašak

Jednostavno i brzo, a vrlo efektno. Svi ljubitelji tjestenine i pesto umaka koji je ponos Genove i ligurijske obale bit će oduševljeni. Pesto se radi od maslinova ulja, pistacija, bosiljka i parmezana, ali nema razloga da se mučiš s izradom, ima za kupiti sasvim finih pesta u staklenkama (Barilla, na primjer). Gotov pire prelij s pestom i posipaj naribanim parmezanom, da bi sve bilo u stilu. Po želji možeš umiješati i kuhani grašak.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Čili + sir

Ovo je dobra varijanta pire krumpira za sve koji vole ljuto i začinjeno. Sir će ublažiti ljutinu čili papričica i učiniti pire ukusnim, začinjenim prilogom, ni previše "opakim", a ni dosadnim. Priprema je jednostavna: dvije nasjeckane čili papričice (ili čili u prahu) i naribani sir umiješaj u još topli pire.

5. S jabukama

Čini ti se da voće i krumpir ne idu zajedno? Pogrešno! Kiselkasta slatkoća jabuka savršeno će se sljubiti s kremastim i slanim zgnječenim krumpirom. Pire prepremi kao i obično, jabuke oguli, nareži na komadiće i na maslacu prži dok ne dobiju zlazno-smeđu boju. Jabuke stavi na dno zdjele, prekrij pireom i serviraj još toplo.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0