Life&style

Krumpir je proklijao, no ipak ćeš ga pripremiti i pojesti? Očito ne znaš koje opasnosti to krije

  • Krumpir je proklijao makar si ga držala u porumu, ili čak hladnjaku? Onda trebaš biti oprezna
  • Proklijali krumpir može u sebi sadržavati toksičnu tvar solanin
  • Nauči kako prepoznati onaj koji je još jestiv, unatoč klicama i kako onaj koji treba baciti

Ako stoji na tamnom i hladnom mjestu krumpir će duže ostati svjež, no ipak, kome se nije dogodilo da mu krumpir proklija prije no što smo ga stigli upotrijebiti? Krumpir gotovo svi uvijek imamo kod kuće jer je stvarno praktičan gomolj, sastavni je dio mnogih jela, a može se pretvoriti i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pommes frites, kuhani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u pećnici... Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvijek imamo pri ruci.

Možda vas zanima Stalno si umorna? Ovim trikovima digni svoju energiju i poboljšaj raspoloženje Rubrika Life&style Life&style

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, nemamo ga kako smjestiti na hladno pa proklija još i brže. I uglavnom to ignoriramo. Otrgnemo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krumpir jestiv. Na što treba obratiti pozornost?

Procijeni koliko je krumpir proklijao, malo, klice su kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle? Naime, što ih je više to je u krumpiru više solanina, blago toksične tvari koja u ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ako su klice izbile unatoč pravilnom skladištenju, najbolje je da pomnije pregledaš krumpir. Ako je gomolj, usto što ima klice, mekan i naboran, vrlo je vjerojatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smio više jesti. No ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedi i dalje. No jedno je jasno, klice, jednako kao i dijelove krumpira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krumpira.

Hm, i da, nikad ga nemoj podgrijavati.

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ako je proklijao onda ga necu jesti