Life&style 08. studenoga 2019.

Stalno si umorna? Ovim trikovima digni svoju energiju i poboljšaj raspoloženje

Shutterstock/Instagram.
Powered by:
  • Svi imamo dane kad smo ekstra umorni, ali što ako to potraje malo dulje?
  • Naše tijelo može biti zlopamtilo pa trebaš voditi računa o svojim navikama
  • Navodimo savjete za podizanje opće razine energije

Suvremeni način života nerijetko nam crpi energiju što uvelike utječe na naše raspoloženje, ali i na zdravlje. Stres, umor i iscrpljenost postali su sastavni dio naše svakodnevice, a vrlo često nisu rezultat napornog dana, nego nas prate od ranog jutra. Postoje različiti načini koji nam mogu pomoći da se toga riješimo, a neke od njih izdvojili smo u nastavku.

Spavaj barem osam sati dnevno

Spavanje ima ključnu ulogu kako u našem mentalnom zdravlju tako i u tjelesnom. Tijekom sna mozak se oslobađa emocionalne napetosti i stresa koji se nakuplja tijekom dana. Prema tome, jedan od glavnih krivaca za osjećaj bezvoljnosti, umor i nedostatak energije upravo je nedostatak sna. Kako bi tvoje tijelo normalno funkcioniralo, preporučuje se minimalno osam sati spavanja - jedan sat sna na dva sata koja provedeš budna. No, imaj na umu da drijemanje tijekom dana i cjelonoćni san nemaju isti učinak!

Idi spavati uvijek u isto vrijeme 

Pokušaj kreirati rutinu koju ćeš ponavljati svaku večer tako da ideš spavati uvijek u isto vrijeme. S obzirom na to da naše tijelo sve pamti, počet će se već samo "gasiti" u određeno vrijeme. Osim toga, za zdrav raspored spavanja, važno je stvoriti i naviku buđenja u isto vrijeme. Kada jednom uspostaviš red kod spavanja, trebaš ga se pridržavati svakodnevno - pa čak i vikendom kada možeš duže spavati. Ovakav obrazac spavanja poboljšat će i kvalitetu sna zbog čega ćeš biti puno odmornija, svježija i imat ćeš puno više energije za svakodnevne izazove. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nemoj preskakati obroke

Užurbani tempo života nerijetko je zaslužan za lošu i neredovitu prehranu. Koliko ti se samo puta dogodilo da si zaboravila jesti ili jednostavno nisi stigla? Bilo da radiš fizički ili psihički zahtjevan posao, tvoje tijelo troši energiju koju trebaš nadoknaditi. Zbog toga ti pravilan raspored obroka tijekom dana treba biti prioritet. Kako bi izbjegla lošu i nezdravu prehranu, ali i preskakanje obroka, pripremi si obroke unaprijed i imaj ih uvijek sa sobom. Tako ćeš biti sigurna da ćeš svom tijelu dati gorivo koje mu treba

via GIPHY

Jedi uravnoteženu prehranu

Osim što trebaš imati pravilan raspored obroka, izuzetno je važna i njihova uravnoteženost, raznovrsnost i hranjivost. Pravilna i zdrava prehrana poboljšava rad mozga i osigurava našem organizmu potrebnu energiju. Zato uvijek pripazi da ti obroci budu raznovrsni i da sadrže povrće, voće, zdrave ugljikohidrate poput smeđe riže, zobenih pahuljica, žitarica i integralnog kruha, hranu bogatu proteinima kao što su jaja, mlijeko, jogurt, riba i piletina. Svakako izbjegavaj slatkiše, grickalice i masnu hranu!

via GIPHY

Pij puno vode

Ono što je gorivo za automobile, to je voda za naše tijelo. Drugim riječima, bez nje naše tijelo ne može pravilno funkcionirati. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje dehidraciju koja izaziva umor, glad, manjak koncentracije i nedostatak energije. Odrasla žena treba unositi dvije litre vode na dan da bi njezin organizam pravilno funkcionirao. Kako ti se ne bi dogodilo da ponekad zaboraviš popiti vodu, uvijek imaj bočicu uz sebe. Tako ćeš moći i lakše pratiti koliko vode dnevno unosiš u organizam. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Unosi uravnotežene doze kofeina 

Ponekad nam je potrebno brzo i efektno rješenje zahvaljujući kojemu možemo podići razinu koncentraciju i poboljšati raspoloženje. Tu je, naravno, kofein čiji su glavni efekti poboljšanje koordinacije, smanjenje pospanosti i povećanje koncentracije. Kofein se nalazi u različitim pićima, a jedan od njih je i nova Coca-Cola PLUS COFFEE bez šećera, odličan saveznik kada osjetiš umor i potreban ti je boost.

Osvoji 6 limenki Coca-Cola PLUS COFFEE! Nagrađujemo četiri najkreativnija odgovora, a nagradni natječaj traje do 11. studenog. 

Sretni dobitnici su: 

  • Brigita Budimir
  • Vesna Čižmešija
  • Antonela Jozić
  • Ljubomir Mateljan

Čestitamo!

Pravila nagradnog natječaja.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Komentari 0