Life&style 41037 prikaza 20. rujna 2019.

Ovih 9 namirnica mogu biti opasne po zdravlje ako ih jedeš podgrijane

Shutterstock.

• Kuhanje za dva dana i podgrijavanje hrane je jako praktično, koja prezaposlena žena za tim ne bi posegnula!

• Osim što štedimo novac, štedimo i nadasve dragocjeno vrijeme 

• Međutim, budi oprezna: ako ove namirnice ugriješ po drugi puta, moraš paziti na sljedeće stvari 

Kad se žuriš, a ostala ti je hrana od jučer, onda je mikrovalna pećnica naš najomiljeniji kućni aparat. Zagrijati, jesti, gotovo! Međutim, sjećaš li se još riječi svoje bake koja te upozoravala da određene namirnice – poput gljiva, špinata ili krumpira – ne smiju podgrijati! U tome je mnogo istine, neke namirnice nisu ni okusom dobre kad su podgrijane, a mogu izazvati i želučane tegobe pa je najbolje cijelu priču izbjeći. Ipak, ako ti je žao baciti nepojedenu hranu (a kome nije?), čak i za "rizične" namirnice vrijedi općenito pravilo: kaniš li ih sutra jesti, najbolje ih je što brže spremiti u hladnjak, čim se ohlade nakon kuhanja. To će pomoći.

Možda vas zanima... Elegantno lice trapera: 4 kombinacije s trapericama u kojima ćeš ove jeseni izgledati tip-top Rubrika Moda Moda

Gljive 

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se gljive ne smiju podgrijavati. Naime, gljive imaju visok udio vode i bjelančevina te su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne tvari. Zbog toga ih obavezno treba držati u hladnjaku te potrošiti unutar 24 sata, mada je ljudima osjetljivija želuca i u tom slučaju od gljiva loše.

Špinat, blitva, cikla i celer

Špinat prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrijavanja na visoke temperature pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je špinat jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako ti nešto ostane, najbolje je to baciti.  Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrže nitrate – poput cikle, celera ili blitve. Želiš li kuhani špinat ili blitvu sačuvati za neki drugi put najbolje ih je samo ocijediti od vode u kojoj su se kuhali i zabrznuti u što kraćem roku.

Jaja 

Ugrijati jaja nakon što su kuhana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja dušu dala za nastank salmonere, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi. 

Krumpir 

Da, da, i to si već vjerojatno čula, krumpir ne valja kad se podgrijava. I u tome ima istine. U kuhanom ili pečenom krumpiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrijavanja. Te su bakterije loše za želudac te mogu prouzrokovati želučane tegobe. Mogućnost za to se povećava što krumpir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, ako jedeš krumpir od dana ranije, bolje ga je pojesti hladnog nego zagrijati. Možda jest, ali nemamo dokaza...

Riža 

Jedino što moraš paziti ako želiš podgrijati jelo s rižom: stavi kuhanu rižu, nakon što se ohladi, odmah u hladnjak. Ako ćeš provesti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, stvorit će se spore koje mogu uzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crijevima. 

Piletina 

Naravno da ti je žao baciti sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrijavaš, promijeni se struktura bjelančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnome). 

Općenito vrijedi za sva jela sljedeće: ako ih želi podgrijati, prije toga ih spremi na hladno mjesto (najbolje u hladnjak) ili ih zamrzni. Pazi pri zagrijavanju da su temperature najmanje 90 stupnjeva – kako bi se uništile eventualno nastale bakterije.

  • fundaća

    Hranu u hladnjak spremiti još vruće ,nikako pustit vani da se ohlade!Moderna kuhinja poznaje hladnjake koji naglo hlade na -80 !Nema mogućnosti stvaranja nikakvih bakterija i hrana ostane ukusna ,odleđuje se standardnim postupkom u mikrovalnoj.