Life&style

Evo kako ćeš očistiti krumpire od pesticida i prljavštine u 10 minuta bez imalo napora

  • Puno je razloga zašto bi trebala krumpir čistiti prije upotrebe, a neki od njih su pesticidi i prljavština
  • Krumpire je dobro oprati bez obzira mislite ih guliti ili ne, jer prljavština na krumpiru i dalje može dospjeti na plod iako mu skidate koru
  • Prije nego što dobiješ čisti krumpir kojeg možeš bezbrižno pripremiti i s koricom, treba imati par stvari na umu

Ovih blagdana sigurno ćemo uživati u hrpama hrskavog i kremastog krumpira koji će se u mnogim varijantama naći na stolovima u obiteljskim okupljanjima. Sigurno imaš omiljene recepte, ali pomalo zazireš od čišćenja i pripremanja tolike količine krumpira?
Svakako onda preporučujemo da se poslužiš trikom pripreme krumpira u perilici za suđe kako bi skinula svu prljavštinu i zaostalu zemlju. Upravo tako, velike količine krumpira jednostavno možeš strpati u perilicu i onda će obaviti posao umjesto tebe, ali prije toga nekoliko stvari bi trebala uzeti u obzir. 

Možda vas zanima Krumpir je proklijao, no ipak ćeš ga pripremiti i pojesti? Očito ne znaš koje opasnosti to krije Rubrika Life&style Life&style

Prvo i najočitije, u perilicu za suđe nemoj dodavati tabletice odnosno deterdžent za pranje suđa. Krumpir samo položi u gornju ladicu perilice te pokreni ciklus ispiranja. Proces bi trebao potrajati 10-ak minuta, ovisno kakav model perilice imaš kod kuće. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Ako se pitaš zašto bi uopće trebala ispirati krumpir, odgovor je vrlo jednostavan. Gomolji koje doneseš kući obično se čuvaju u velikim skladištima među drugim povrćem koje je puno pesticida. Ispiranjem u perilici većina nepoželjnih čestica može se ukloniti. Osim toga, krumpir se uzgaja u zemlji, a ona se dugo zadržava na krumpirima kako bi se zbog promptnog ispiranja krumpir izložio vlazi i zbog toga mogao postati pljesniv. 

Možda vas zanima Najbolji način da se pravilno posprema i čuva krumpir - neće ti klijati i truliti Rubrika Life&style Life&style

Krumpire je dobro oprati bez obzira mislite ih guliti ili ne, jer prljavština na krumpiru i dalje može dospjeti na plod iako mu skidate koru. Uostalom, ostavljanje kore na krumpiru sjajan je način da organizam uneseš više hranjivih tvari poput vlakana, raznih vitamina i minerala. Zahvaljujući procesu u čišćenja u perilici, konzumiranje s korom bit će puno sigurnije.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Bez obzira hoće li ga oguliti ili ne, kuhati ili peći, krumpir sada možeš pripremiti na ubrzan i sigurniji način zahvaljujući ovom trikom s perilicom za suđe. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0