Life&style 28. lipnja 2020.

Kako najbrže pravilno skuhati krumpire? Otklanjamo tu dvojbu jednom zauvijek!

Shutterstock.
  • Kuhani krumpir trebao bi biti jednostavna stvar, ali zapravo u nekoliko koraka u pripremi možemo pogriješiti
  • Kuhati ga u ljusci ili oguljenog? Staviti krumpir u hladnu vodu ili kipuću? Mnogo je dilema…
  • Mi smo ih sve otklonili pa u nastavku saznaj trikove uz koje ćeš možda zauvijek promijeniti neke svoje navike

Nema pretjerane filozofije kada se radi o kuhanom krumpiru, trebaju nam samo…pa krumpiri i voda. Ipak, kulinarski znalci navode kako u ovom postupku postoji niz koraka na kojima se možemo spotaknuti i tako propustiti najbolji kuhani krumpir koji nam često služi kao podloga mnogim jelima. 

Što bismo po njima trebali onda uzeti u obzir? Krenimo redom. 

Možda vas zanima... 4 iznenađujuća dodatka klasičnoj salati od krumpira sigurno će te oduševiti Rubrika Life&style Life&style

S korom ili ne?

Prva važna stvar odnosi se na koru krumpira koju bi trebalo temeljito očistiti. Ispiranje krumpira pod mlazom vode često nije dostatan postupak kako krumpiri, rastući u zemlji, na sebe vežu mnoge nečistoće i neželjene tvari. Za najsigurniji i najzdraviji način kuhanja krumpira tako je najbolje riješiti se prljavštine s kore uz pomoć kuhinjske četkice

Neki ljudi idu tako daleko da prije kuhanja sasvim ogule koru krumpira. Međutim, u kori ovo gomoljasto povrće sadrži polovinu proteina kao i trećinu vlakana i vitamina pa je ovaj korak uistinu nepotreban. Ako tvoj krumpir na sebi sadrži crne dublje točkice, jednostavno ih ukloni vrhom noža ili posebnim kuhinjskim pomagalom. Osim estetske neugodnosti, ove pojave na krumpiru ionako nisu nikakva zdravstvena prijetnja. 

Komadići, kockice, polovice....

Rezanje krumpira na manje komade značajno će smanjiti vrijeme kuhanja. Najviše će uštedjeti vremena one koje svoje krumpire izrežu na što manje komadiće, ali i prepolavljanje krumpira sasvim je dovoljno da skrati postupak. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Hladna ili kipuća voda?

Iako većina obično slijedi prva dva koraka, treći je upravo onaj koji bi mogao mnoge potaknuti da promjene svoje navike. Mnogi smatraju kako je krumpir najbolje ubaciti u kipuću vodu i nastaviti kuhati, ali zapravo je mnogo mudrije napraviti obrnuto – s kuhanjem krumpira započeti u hladnoj vodi. Naime, ako krumpir ubaciš u kipuću vodu vanjski dio krumpira će se puno brže skuhati nego unutarnji što će rezultirati neravnomjerno kuhanim krumpirom. Dok se zagrijava s vodom, krumpir će se tako ujednačeno skuhati i biti savršeno spreman za tvoje delicije. 

Možda vas zanima... Poznati australski chef otkrio genijalan trik za pripremanje savršenog pire krumpira Rubrika Life&style Life&style

Osim toga, krumpir ne trebaš uroniti u bazen s vodom već lonac napuni vodom tako da ona samo prekrije krumpire

Kuhanje krumpira obično potraje oko 25 minuta, ovisno koliki su komadi koji su stavila u hladnu vodu. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ako je ovo i dosad bio tvoj način kuhanja krumpira, svaka čast na vještini! Sigurni smo da poslije tvog ručka ništa ne ostaje u tanjuru. 

  • dancy11.04.2005

    Meni je svejedno u koju vodu stavljam kuhati, jer obavezno dodam prstohvat sode bikarbone i brzo se skuha