- Prvo staviš vodu na štednjak da zavrije, oguliš i narežeš krumpir, pa ga ubaciš, zar ne?
- Možda je to najpraktičniji način jer štedi vrijeme, no kažu da nije dobar
- Raspadaju ti se te kockice ili unutra ostaju polutvrde? Eh, to možeš zahvaliti kipućoj vodi
Kad kuhamo krumpir narezan na kockice vjerojatno je rutina većini nas sljedeća: pristavimo vodu na vatru, posolimo je pa krenemo guliti i rezati krumpir. I taman kad smo gotovi, voda je zavrela pa pljusnemo u nju krumpir. Još smo ponosni što smo tako dobro ekonomiziramo naše vrijeme. Također, imamo i neki mutan osjećaj da je to bolje i zdravije - možda će krumpir izgubiti manje vitamina ako nije dugo u vodi? I... što s tim ne valja?
Pa, kažu da bi narezani krumpir trebalo stavljati u hladnu vodu, a navode se dva jaka razloga. Prvo, ako krumpir ubaciš u uzavrelu vodu izvana će se vrlo brzo skuhati, no sredina se ne može tako brzo zagrijati pa će joj trebati više vremena. Rezultat: ili će se vanjski dijelovi početi raspadati (što ne želimo) ili će sredina ostati polusirova (što još manje želimo). Nema win-win situacije, a ovo vrijedi i kad kuhaš cijele krumpire. Ako ga staviš u hladnu vodu postepeno će se i ravnomjerno zagrijavati pa isto tako ravnomjerno i skuhati. A ušteda vremena? Dok se voda polako zagrijava, možeš pripremati druge namirnice za ručak. No vrijeme je na tvojoj strani i ovako: krumpiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuha!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
lujo
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.