Life&style 15307 prikaza 20. studenoga 2019.

Znamo dva dobra razloga zašto se krumpir ne smije stavljati u ključalu vodu

Profimedia.
  • Prvo staviš vodu na štednjak da zavrije, oguliš i narežeš krumpir, pa ga ubaciš, zar ne?
  • Možda je to najpraktičniji način jer štedi vrijeme, no kažu da nije dobar
  • Raspadaju ti se te kockice ili unutra ostaju polutvrde? Eh, to možeš zahvaliti kipućoj vodi
Možda vas zanima... Jesu li ovi megapopularni proizvodi dio tvoje beauty rutine? Rubrika Beauty Beauty

Kad kuhamo krumpir narezan na kockice vjerojatno je rutina većini nas sljedeća: pristavimo vodu na vatru, posolimo je pa krenemo guliti i rezati krumpir. I taman kad smo gotovi, voda je zavrela pa pljusnemo u nju krumpir. Još smo ponosni što smo tako dobro ekonomiziramo naše vrijeme. Također, imamo i neki mutan osjećaj da je to bolje i zdravije - možda će krumpir izgubiti manje vitamina ako nije dugo u vodi? I... što s tim ne valja?

Pa, kažu da bi narezani krumpir trebalo stavljati u hladnu vodu, a navode se dva jaka razloga. Prvo, ako krumpir ubaciš u uzavrelu vodu izvana će se vrlo brzo skuhati, no sredina se ne može tako brzo zagrijati pa će joj trebati više vremena. Rezultat: ili će se vanjski dijelovi početi raspadati (što ne želimo) ili će sredina ostati polusirova (što još manje želimo). Nema win-win situacije, a ovo vrijedi i kad kuhaš cijele krumpire. Ako ga staviš u hladnu vodu postepeno će se i ravnomjerno zagrijavati pa isto tako ravnomjerno i skuhati. A ušteda vremena? Dok se voda polako zagrijava, možeš pripremati druge namirnice za ručak. No vrijeme je na tvojoj strani i ovako: krumpiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuha!

Možda vas zanima... 5 neočekivanih dodataka koji će od običnog pirea načiniti fantastično jelo, sasvim drukčijeg okusa Rubrika Life&style Life&style
  • lujo

    Za one koji neznaju. Sve što raste u zemlji, ide u hladu vodu. Sve što raste nad zemljom ide u vrelu vodu. Kratko i jasno.