Moda

Najveće svjetske kuće visoke mode izdržale su sve testove vremena, a jedna je uvjerljivo najpopularnija

  • Moda je jedan od najunosnijih biznisa u svijetu u kojem se godišnje okrene nevjerojatnih 1,7 trillijardi dolara
  • Unatoč pokojoj pridošlici na sceni, najveće modne kuće u pravilu su one koje su izdržale test vremena i koje još uvijek suvereno dominiraju tržištem
  • Da bi se neka kuća smatrala visokom modom, potrebno je da zadovoljava pažljivo definirane standarde Chambre Syndicale de la Haute Couture, a evo i kojih je 15 najvećih u svijetu

Ne moramo biti ekonomski stručnjaci da bismo znali da je moda jedan od unosnijih biznisa na svijetu. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća industrija je to koja se iz godine u godinu kreće isključivo uzlaznom putanjom, a unatoč pokojoj pridošlici na sceni, najveće modne kuće u pravilu su one koje su izdržale test vremena i koje još uvijek suvereno dominiraju tržištem.

Visoka moda ili Haute Couture je, za razliku od high street mode namijenjene širokim masama, stvaranje izuzetne odjeće po mjeri za individualne elitne klijente. Ona nije mainstream jer se koriste isključivo najkvalitetniji i najrjeđe dostupni materijali, a izrada je  personalizirana. Da bi se neka kuća smatrala visokom modom, potrebno je da zadovoljava pažljivo definirane standarde Chambre Syndicale de la Haute Couture, a što znači dizajn po narudžbi za privatne klijente; posjedovanje radionice odnosno 'ateliera' u Parizu s minimalno 15 zaposlenih s punim radnim vremenom; najmanje 20 zaposlenih tehničara s punim radnim vremenom u barem jednom atelieru te predstavljanje javnosti kolekcije od 50 komada dnevne i večernje odjeće dva puta godišnje (u siječnju i srpnju) u nekoj od svjetskih modnih prijestolnica (Pariz, Milano, London, New York ili Tokio).

Ovi su standardi jedan od glavnih razloga zašto se novim kućama vrlo teško, ako ne i nemoguće, probiti na ovom tržištu, a evo i kojih je to 15 imena već godinama nedodirljivo na samom vrhu.

15. Dolce & Gabbana

 | Autor: Dolce&Gabbana Dolce&Gabbana

Domenico Dolce i Stefano Gabbana osnovali su ovu modnu kuću davne 1985. godine. Dizajniraju razne proizvode poput odjeće, mirisa, torbica, obuće, kozmetike i nakita, a inspirirani su uglavnom mediteranskim stilom odijevanja i mladenačkim načinom života, a što njihov brend čini pristupačnijim od ostalih brendova.

14. Burberry

 | Autor: Burberry Burberry

Legendarnu luksuznu modnu kuću sa sjedištem u Londonu osnovao je 1856. godine Thomas Burberry. U cijelom su svijetu poznati po svom prepoznatljivom kariranom uzorku, a u najvećoj mjeri dizajniraju balonere, kapute i jakne, šalove od kašmira, kožnu galanteriju i kozmetiku.

13. Valentino

 | Autor: Valentino Valentino

Valentino Garavani ime je iza ovog legendarnog brenda koji je stvoren 1960. godine, nakon što je Valentino radio kao dizajnerski pripravnik u Parizu. Njegova signature Valentino RED (Romantic Eccentric Dress) linija ono je što ovu kuću izdvaja od ostalih dizajnera, a ovaj je konglomerat koji prvenstveno dizajnira za žene kupio Katar 2012. za 700 milijuna eura.

12. Off-White

 | Autor: Off White Off White

Ovaj je luksuzni modni brend sa sjedištem u Milanu 2012. godine osnovao američki modni dizajner i poduzetnik Virgil Abloh. Svojom domišljatošću i neospornim talentom, Virgil se uspio probiti do tržišta visoke mode, a otkako je 2018. godine postao umjetnički direktor Louis Vuittona, ovaj kreativni genij, nažalost preminuo krajem 2021., ostvario je suradnje s brojnim brendovima. Off-Whiteov siganture komad bez imalo dileme su njihove tenisice.

11. Givenchy

 | Autor: Givenchy Givenchy

Svjetski poznat po kolekcijama muške i ženske mode, Givenchy je ambasador elegancije i sofisticiranosti još od 1952. godine. Sa svojim bezvremenskim, ali ležernim komadima, Givenchy je jedno od najvećih carstva odjeće, mirisa i kozmetike zahvaljujući Hubertu de Givenchyju koji je inzistirao na visokim standardima od svog stupanja na scenu. Njegovo prijateljstvo s Audrey Hepurn pomoglo je rastu popularnosti brenda koji je na samom vrhu ostao do danas.

10. Balenciaga

 | Autor: Balenciaga Balenciaga

Španjolsku luksuznu modnu kuću osnovao je u San Sebastianu davne 1917. godine talentirani dizajner Cristobal Balenciaga. Zbog njegovih beskompromisnih standarda kao couturiera, sam Christian Dior ga je nazvao 'gospodar svih nas'. Danas je kreativni direktor Balenciage gruzijski dizajner Demna Gvasalia.

9. Yves Saint Laurent

 | Autor: YSL YSL

Francusku kuću visoke mode osnovali su 1961. Yves Saint Laurent i njegov partner Pierre Berge, a postala je poznata po svojim kultnim ženskim smoking blejzerima. Kuća je ponovno procvala 2015. pod bivšim umjetničkim direktorom Hedijem Slimaneom koji je u njihov klasični stil udahnuo novu viziju, a današnji kreativni direktor je talijanski dizajner Anthony Vaccarello.

8. Prada

 | Autor: Prada Prada

Pradu S.p.A. osnovao je u Italiji davne 1913. godine Mario Prada, a kuća je od prvog dana ostala u obitelji s Marijevom unukom Miucciom Pradom na čelu još od 1978. godine. Prada se proslavila svojim minimalističkim dizajnom i signature modelima torbi po kojima su poznati.

7. Fendi

 | Autor: Fendi Fendi

Talijansku modnu kuću Fendi osnovali su 1925. Adele i Edoardo Fendi. Ovaj luksuzni brend svoju je popularnost stekao šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je Karl Lagerfeld osmislio FF (fun fur) logo koji je (p)ostao prepoznatljiv u cijelom svijetu.

6. Dior

 | Autor: Dior Dior

Primarno luksuzni brend ženske odjeće, Dior je 1946. u Parizu osnovao modni dizajner Christian Dior. Kuća Dior danas je u vlasništvu Groupe Arnault, a njezini su trenutačni glavni izvršni direktori Delphine Arnault i Pietro Beccari koji su na ovoj poziciji naslijedili Sidneyja Toledana. Nakon smrti Christiana Diora, za kuću su radili mnogi dizajneri, a Maria Grazia Chiuri trenutačna je kreativna direktorica.

5. Hermes

 | Autor: Hermes Hermes

Modnu kuću Hermes prvi je osnovao Thierry Hermes 1837. kao Hermes International. Kada čujemo ime Hermes, teško je automatski ne pomisliti na njihove šalove, kao i na legendarne Birkin torbe koje ne može kupiti bilo tko, i koje su još od 1984. najtraženije torbice na svijetu za koje postoje duge liste čekanja. Suvišno je reći da u pitanju nije mainstream komad i da si ga samo dio elite može priuštiti. 

4. Versace

 | Autor: Versace Versace

Gianni Versace osnovao je ovaj moćni talijanski couture brend 1978. u Milanu. Svojoj je modnoj kući nehotice donio još veću slavu 1997. godine kada je ubijen, a njegova sestra Donatella od tada je preuzela obiteljski posao i odala počast njegovoj viziji i predanosti  radom kroz dugi niz godina.

3. Louis Vuitton

 | Autor: Louis Vuitton Louis Vuitton

Jednu od najstarijih modnih kuća na svijetu osnovao je 1854. godine francuski dizajner i biznismen Louis Vuitton. Njihovi kožni proizvodi oduvijek su bili vrlo moderni i popularni, a na tržištu su se dokazali i drugim raskošnim modnim dodacima poput nakita, sunčanih naočala, cipela i pribora za pisanje.

2. Gucci

 | Autor: Gucci Gucci

Guccio Gucci osnovao je ovu poznatu talijansku luksuznu modnu kuću u Toskani davne 1921. godine. Njihov prepoznatljiv dizajn je tako tipično talijanski i prepoznat je u cijelom svijetu, a sama je kuća uspjela preživjeti ozbiljne turbulencije i kontroverze. Kering je trenutni vlasnik slavnog brenda, a njegov kreativni direktor je Sabato De Sarno. 

1. Chanel

 | Autor: Chanel Chanel

Osnovana 1910. u Parizu od strane Gabrielle Coco Chanel, ovo je daleko najpopularnija luksuzna modna kuća na svijetu. Chanel odiše elegancijom i otmjenošću svojim minimalističkim klasičnim dizajnom, a njihov signature parfem Chanel no.5 vjerojatno je najpoznatiji miris na cijelom svijetu. CC logo dizajnirala je sama Coco Chanel 1925., a genijalnost Karla Lagerfelda spasila je kuću 1983. godine kada je on postao glavni dizajner brenda. Na ovoj je poziciji ostao do svoje smrti 2019. godine, a naslijedila ga je Virginie Viard.

Photo: Chanel

Komentari 0