Moda

Burberry baloner predstavljen je u novoj verziji; zašto je ovaj klasik već više od 100 godina tako poželjan komad

  • Daniel Lee na londonskom je tjednu mode predstavio svoju najnoviju viziju Burberry balonera
  • Prepoznatljivi komad kultni je odjevni predmet koji je svoj trag, osim u modi, ostavio i u drugim sferama, poput filmske umjetnosti
  • Donosimo povijesni pregled slavnog balonera od njegovog nastanka, do najnovijeg izdanja u 2023.

Novi kreativni direktor modne kuće Burberry, Daniel Lee, na Tjednu mode u Londonu među ostalim kreacijama, modnom svijetu predstavio je i svoju verziju kultnog Burberryjevog balonera. Leejev model Burberry balonera otvorio je reviju brenda, što je ukazuje važnost koju baloner ima za Burberry.

Burberry baloner | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Burberry jesen/zima 2023.

Njegova verzija je tamnija i mračnija od klasične, s oversize siluetom i dodatkom umjetnog krzna na reverima.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

No, neovisno o tome koliko se promijenio od svojih početaka, slavni odjevni predmet svoj status obožavanog klasika drži već više od sto godina te je postao neizostavnim dijelom modne povijesti.

Nastao tijekom ranih 1900-ih Burberry baloner jednako je poželjan i stoljeće kasnije te jedan od onih komada koji nastaju vrlo rijetko te su posebni zbog specifičnog spoja ljepote i praktičnosti.

Burberry baloner | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram reklama za Burberry baloner iz 1913.

Priča o slavnom baloneru započinje s Thomasom Burberryjem, kreatorom muške odjeće i osnivačem istoimenog brenda, koji je 1879. proizveo novi materijal, gabardin, koji je bio lagan, udoban i najvažnije, vodonepropusan. 

Izabel Kovačić Možda vas zanima Crno-bijeli karirani kaput klasik je koji ne izlazi iz mode, nositi ga vole i Izabel Kovačić i Severina Rubrika Moda Moda

Revolucionaran novi materijal postao je vrlo tražen među avanturistima i istraživačima prirode, što je doprinijelo i da britanska vojska traži od Burberryja da stvori kaput prigodan za bojište. Thomas Burberry odabrao je postojeći model Burberry Tielocken kaputa te ga unaprijedio dodavši mu preklope na prednjem dijelu, dodatne džepove i epolete i baloner je bio stvoren.

Iako su ga iz početka nosili tek visoko rangirani pripadnici vojske, ubrzo je postao statusni simbol i među pripadnicima visokog društva, a Hollywood ga je kasnije učinio još glamuroznijim.  U filmu 'Casablanca', iz 1942., nosio ga je glumac Humphrey Bogart, kao i Audrey Hepburn 1961., u 'Doručku kod Tiffanyja'. Nosili su ga i Meryl Streep 1979. u filmu 'Kramer protiv Kramera', kao i Michael Douglas, 1987. u filmu 'Wall Street'.

Burberry baloner | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Audrey Hepburn u Burberry baloneru u filmu 'Doručak kod Tiffanyja'

Kultni izgled Burberryjevog balonera, s bež gabardinom, kariranom podstavom i kvalitetnom izradom, nije se mnogo mijenjao. Svaki baloner sastoji se od 80 komada za koje je potrebno četiri sata da se sašiju, a najkompliciraniji dio izrade je ovratnik, koji se šije ručno kako bi savršeno prianjao uz vrat. 

Burberry baloner | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Burberry proljeće/ljeto 2021.

Burberryjevih pet kultnih stilova balonera, Kensington, Chelsea, Waterloo, Camden i Paddington repriziraju se svake sezone, svaki s nešto drugačijom siluetom i duljinom, s opuštenijim ili strožim krojem. 

Tijekom godina, modeli balonera dobivali su različite dodatke, od metalnih ukrasa u bojama dragog kamenja, perja, kože, s kariranim uzorkom izvana i na mnoge druge načine. Neki od tih vintage modela sad se mogu pronaći na online platformama s vintage odjećom, poput 1stDibs i Vestiaire Collective.

Burberry baloner | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Meghan Markle u Burberry baloneru

Zbog bezvremenskog izgleda, klasičan bež model sigurna je i isplativa investicija i prepznatljiv komad koji vole nositi i brojne slavne osobe. Svestranost, elegancija i praktičnost spojeni su u modelu ovog kultnog balonera, koji se jednako dobro uklapa u elegantne i ležerne kombinacije i stoljeće nakon svog prvog izdanja.

U nastavku donosimo nekoliko vintage i novih modela Burberry balonera.

Burberry baloner | Autor: 1stdibs.com 1stdibs.com Burberry baloner od gabardina i kašmira, (2.631,65 eur) Burberry baloner | Autor: Burberry Burberry Burberry baloner model Waterloo, (2.100,00 eur) Burberry baloner | Autor: Farfetch Farfetch Burberry baloner vintage karirani, (2.490,00 eur) Burberry baloner | Autor: luisaviaroma.com luisaviaroma.com Burberry baloner, model Pedley od svile, (2.890,00 eur) Burberry baloner | Autor: net-a-porter net-a-porter Burberry baloner, model Kensington, (1.990,00 eur)

Mateyaneira nova kolekcija Možda vas zanima Nova kolekcija brenda Mateyaneira osvojila nas je kožnim kaputima, ali i odijelima i sakoima Rubrika Moda Moda
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0