Moda

5 genijalnih trenutaka pariškog Tjedna mode, od ludog Viktor&Rolfa do džentlmenskog Chanela

  • Tjedan visoke mode u Parizu okupio je najveće svjetske modne kuće, ali i slavne zvijezde koje su iz prvih redova željele vidjeti najnovije haute couture kreacije
  • Veliki trud i rad koji se ulaže u ovakve projekte rezultirao je uspješnim revijama velikih dizajnera, od kojih je svaki igrao na drugačiju kartu te predstavio vlastite vizije haute couturea
  • Neke od predivnih kreacija zasigurno ćemo uskoro gledati i na crvenim tepisima, a danas izdvajamo najbolje trenutke Tjedna visoke mode u Parizu

Iako je Tjedan visoke mode u Parizu došao svom kraju, mi smo još uvijek pod dojmom veličanstvenih kreacija koje su predstavljane na modnim revijama najvećih svjetskih modnih kuća. Umjetničke kreacije visoke mode predstavljene su kroz različito smišljene modne revije i estetiku karakterističnu za svaki pojedinačni brend.

Visoki šeširi i ukrasne mašne iz Chanelovih kreacija, Schiaparelli kolekcije inspirirane Danteovim 'Paklom' te mnogi drugi detalji privukli su najviše pozornosti modnog svijeta. 

U nastavku donosimo najbolje trenutke s četiri najzanimljivija dana, kad su predstavljene kolekcije haute couture mode u Parizu!

Jean Paul Gaultier

Gostujući dizajner ovog je puta bio Haider Ackermann i prema nekima je svojim kreacijama pokušao slavnog dizajnera smjestiti u zlatnu eru visoke mode. Ackermann je četvrti po redu gostujući dizajner nakon Gaultierovog umirovljenja te je svojom kolekcijom mnoge oduševio. Francuski je dizajner, rodom iz Kolumbije predstavio kreacije precizno krojenih dizajna te sveprisutne elegancije.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Baš poput modela iz 80-ih, modeli na Jean Paul Gaultier reviji usporeno su i graciozno prošetali pistom prekrivenom ledeno plavim tepihom, a njihov hod bila je još jedna oda zlatnom dobu haute couturea. Modernizirane siluete u zagasitim tonovima, naglašena ramena i duge linije samo su neki od naglasaka, a kreacije je iz prvog reda s odobrenjem gledao i sam Jean Paul Gaultier.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jeanpaulgaultier

Schiaperelli

Revija modne kuće Schiaparelli otvorila je Tjedan visoke mode u Parizu te prikazala je couture kreacije za proljeće 2023. te momentalno privukla pozornost modne zajednice, ali i aktivista za prava životinja zbog nekoliko kreacija koje su nosile Shalom Harlow, Irina Shayk i Naomi Campbell, a prije same revije i Kylie Jenner. Haljine su bile ukrašene glavama leoparda, lava i vučice, inspiriranih prvim pjevanjem Božanstvene komedije, gdje Dante susreće ove zvijeri prije odlaska u pakao.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Svaku je zvijer koja je izgledala poput prepariranih glava ovih divljih životinja, besprijekorno izradio njihov atelje od pjene i smole, a glave su zatim prekrivene vunom i svilom. Nadrealizam i fantastika dio su nasljeđa modne kuće Schiaparelli, budući da je Elsa Schiaparelli surađivala s Man Rayom i Salvadorom Dalíjem.

 | Autor: Pixsell/BESTIMAGE Pixsell/BESTIMAGE

Još jedna od zapamćenijih kreacija bila je i ona koju je nosila Doja Cat, koja je na reviju stigla prekrivena u 30 tisuća crvenih Swarovski kristala te utjelovila vatrenu sliku podzemnog svijeta iz Danteovog 'Pakla'.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ostatak kolekcije kretao se između nadrealizma i nosivosti odjevnih predmeta, a u skladu s temom, Roseberry je stvorio tri looka za svaki od devet krugova pakla, u kojima su se istaknuli posebno istaknuli komadi koji su pružali vrstu optičke iluzije, poput ukrasnog komada poput štita, sa smaragdima i žadom te rukom oslikanog baršuna koji je mijenjao boju.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Kylie Jenner prošetala je lavlju glavu, no to nije bio najbizarniji outfit na Schiaparelli reviji Rubrika Moda Moda

Viktor&Rolf

Za posljednji dan Tjedna visoke mode, Viktor Horsting i Rolf Snoeren pripremili su mali iznenađujući obrat, s raskošnim svečanim haljinama u prvom planu, no pozicioniranim na modelima pod različitim kutevima pa čak i u potpunosti okrenute naopačke.

 | Autor: Pixsell/ Jana Call me J/ABACA/ABACA Pixsell/ Jana Call me J/ABACA/ABACA

Balske haljinu u predivnim pastelnim nijansama prepune tila koje su prkosile gravitaciji svakako su bili pamtljivi trenutak. Zabavna taktika donijela je pravo osvježenje za kraj Tjedna visoke mode. 

 | Autor: Instagram@viktorandrolf Instagram@viktorandrolf

 | Autor: Instagram@viktorandrolf Instagram@viktorandrolf

 | Autor: Instagram@viktorandrolf Instagram@viktorandrolf

Chanel

Virginie Viard, koja je velikog Karla Lagerfelda na čelu modne kuće Chanel naslijedila prije četiri godine, na reviji je predstavila blagost i smirenost u kolekciji koja je bila inspirirana mitološkim skulpturama životinja u pariškom stanu Gabrielle Chanel. Održana na poznatoj pariškoj lokaciji već karakterističnoj za ovu modnu kuću, 31 Rue Cambon, revija je prikazala neke od lookova koji će zasigurno vladati trendovima u 2023. 

 | Autor: chanel.com chanel.com

Iako također s motivom životinja, na Chanelovoj reviji pokazan je u potpunosti drugi smjer viđen od one na Schiaparelli reviji. 

Za razliku od Schiaparellijevih životinja izrađenih od smole i pjene, na Chanelovoj reviji osim motiva na odjeći, životinje poput deva, jelena i ptica bile su dio spektakularne scenografije, odnosno apstraktnih drvenih skulptura, koje je izradio francuski umjetnik Xavier Veilhan. Modeli koji su izlazili iz njih nosili su odijela od tvida i šljokica prigušenog sjaja, a njihova sakrivenost iza kulisa pružila je oduševljenoj publici efekt iznenađenja.

 | Autor: chanel.com chanel.com

Dramatičan efekt postignut je u obliku modnih dodataka, cilindar šešira i leptir mašni u obliku choker ogrlica. Također, za Chanel klasični materijali poput tvida, čipke i tafta korišteni su u kreacijama haljina, pelerina i kostima, a reviju je zatvorila manekenka Anna Ewers u mini vjenčanici od tila te kratkim velom. Na reviji se mogla zamijetiti i prednost dana modelima metaliziranih čizmica u zlatnoj boji, s prepoznatljivim okruglim crnim vrhom, karakterističnim za Chanel, koji inače krasi i modele njihovih obožavanih balerinki. 

 | Autor: Chanel Chanel

 | Autor: Chanel Chanel

Fendi

Za proljeće 2023., kreativni direktor Fendija, Kim Jones, odlučio je odbaciti kostimirani efekt te u couture dodati elemente ljudskosti kroz prozračnost, fleksibilnost i svjetlinu. Ipak elegantne rukavice bile su nagužvane na rukama u luksuznim slojevima i precizno izrađena koža te krzno bili su u skladu s tehnikama visoke mode i modernim tehnologijama.

 | Autor: Pixsell/BESTIMAGE Pixsell/BESTIMAGE

"Ovo je slavljenje ateliera i osoba koje izrađuju ove odjevne predmete. Intenzivan rad i emocionalna povezanost i posvećivanje svakom komadu koji postoji i za izrađivača i za nositelja te na koji način intimne tradicije visoke mode i danas žive", izjavio je Kim Jones.

Fendijeva revija održana je u Palais Brongniart, no interijer je bio prekriven minimalistički dizajniranim bijelim prostorom, gdje je nedostatak dekora stavio naglasak na kreacije. 

 | Autor: Pixsell/BESTIMAGE Pixsell/BESTIMAGE

Sive, bež, krem, pastelno ružičaste, plave i ljubičaste nijanse bile su dio predivnih romantičnih kreacija koje je Fendi predstavio na svojoj reviji.

 | Autor: Pixsell/BESTIMAGE Pixsell/BESTIMAGE

Apple Martin Možda vas zanima Zgodnija od mame: kći Gwyneth Paltrow, Apple Martin, najnovija je Chanel djevojka Rubrika Moda Moda
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0