Pojedi svaki dan kupus salatu i vidi što će se dogoditi - plus, donosimo recept za najfiniju kupus-salatu na svijetu

Profimedia / @salmahayek Instagram
Vidi originalni članak

Kupus pripada botaničkoj skupini krstašica ili kupušnjača, zajedno s keljem, brokulom, prokulicama, hrenom, rotkvicama, rukolom. Uz nama zasigurno najpoznatije vrste, zeleni i crveni kupus, postoje i  vrste Savoy (Savojski kupus) i kineski kupus. Ono što mnogima nije poznato jest to da je riječ o iznimno zdravom povrću koje ima mnoštvo beneficija. A kojih je to njegovih 8 karakteristika posebno značajno otkrivamo ti u nastavku. Na kraju ti donosimo jednostavan recept za preukusnu i zdravu salatu. 

Miss kuha Voliš kiseli kupus? Onda ćeš obožavati ovo totalno neobično, a superukusno jelo

1. Izniman nutritivni profil

Premda kupus sadrži malo kalorija, ima vrlo impresivan profil hranjivih sastojaka. Poglavito je odličan izvor vitamina C te sadrži približno jednaku količinu ovog vitamina kao agrumi. Kupus sadrži i male količine drugih mikronutrijenata, uključujući vitamin A, željezo i riboflavin. Također, vrlo dobar je izvor neprobavljivih vlakana te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora i mangana. Uz sve to, kupus sadrži i snažne antioksidante koji štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekule koje imaju neparan broj elektrona, što ih čini nestabilnim, a kad njihova razina postane previsoka, oni mogu oštetiti tvoje stanice.
 

2. Smanjuje upalne procese

Upala nije uvijek loša stvar jer se tvoje tijelo oslanja na upalni odgovor kako bi se zaštitilo od infekcije ili ubrzalo zacjeljivanje. Ova vrsta akutne upale normalan je odgovor na ozljedu ili infekciju. S druge strane, kronična upala koja se javlja tijekom dužeg vremena povezana je s mnogim bolestima, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis i upalnu bolest crijeva. Krstašice poput kupusa sadrže mnogo različitih antioksidanata za koje je dokazano da smanjuju kronične upale. U stvari, postoje istraživanja koja pokazuju kako kupus može imati antikarcinogeno djelovanje.

 

Smrznuto povrće Jesi li sigurna da si izbjegla svih 7 pogrešaka koje radimo sa smrznutim povrćem?

3. Pomaže u pospješenju probave

Kupus je pravi saveznik tvog probavnog sustava! Ovo hrskavo povrće obiluje s nekoliko tipova vlakana koja pogoduju uspješnom radu crijeva. Topljiva vlakna kojima obiluje dokazano povećavaju broj korisnih bakterija u crijevima, a one pozitivno utječu na očuvanje tvog imuniteta. Stoga, jedenje kupusa je sjajan način da svoj probavni sustav zadržiš zdravim i sretnim.

4. Pomaže u očuvanju rada srca

Crveni kupus sadrži moćne spojeve koji se nazivaju antocijanini i koji su zaslužni za njegovu ljubičastu boju. Mnoga su istraživanja otkrila vezu između jedenja hrane bogate ovim pigmentom i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Primjerice, u studiji koja je uključivala 93.600 žena, istraživači su otkrili da one s većim unosom hrane bogate antocijaninom imaju mnogo manji rizik od srčanog udara. Sjajan je podatak da kupus sadrži više od 36 različitih vrsta moćnih antocijanina, što ga čini odličnim izborom za zdravlje srca.

5. Smanjuje krvni tlak

Visoki krvni tlak pogađa više od milijardu ljudi širom svijeta i glavni je faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar. Kalij, kojeg nalazimo u kupusu, je važan mineral i elektrolit koji tijelu treba za pravilno funkcioniranje. Jedan od njegovih glavnih poslova je pomoć u reguliranju krvnog tlaka suprotstavljanjem učinaka natrija u tijelu budući da pomaže izlučiti njegov višak putem urina. Također, opušta zidove krvnih žila, što snižava krvni tlak.

Life&style Što ne smijete jesti nakon što pređete 50 i koje namirnice morate imati na tanjuru

6. Čuva zdravlje želuca

Kao i drugo povrće iz reda krstašica, među mnoštvom tvari kupus sadrži i  sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog tijeka želučanog sadržaja prema gore u jednjak, odnosno od pojave želučanog refluksa. Uz to eliminira bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzročnik čira na želucu.

7. Pomaže u snižavanju kolesterola

Kolesterol je voštana tvar slična masnoći koja se nalazi u svakoj stanici u vašem tijelu. Unatoč uvriježenom mišljenju, nije svaki kolesterol loš. Kupus je dobar izvor topljivih vlakana. Zapravo je oko 40% vlakana koja se nalaze u kupusu topivo, a pokazalo se da upravo takva vlakna pomažu u snižavanju razine "lošeg" LDL kolesterola tako što se vežu s kolesterolom u crijevima i sprječavaju ga da se apsorbira u krv.

8. Jednostavno ga je uvrstiti u prehranu 

Osim što je super zdrav, kupus je i ukusan. Može se jesti sirov ili kuhan i dodavati širokom rasponu jela poput salata, juha i gulaša. Također, može se fermentirati i pretvoriti u mnogima omiljenu zimsku deliciju - kiseli kupus. Kao cijeđeni sok izvrstan je za želučane tegobe. Bez obzira na to kako pripremaš kupus, dodavanjem ovog hrskavog povrća u tvoj tanjur ukusan je način na koji možeš doprinijeti svom zdravlju. Mi smo ti ovoga puta odlučili pripomoći i otkriti jednostavan recept za ukusnu i zdravu salatu koja može biti sjajan međuobrok.

Što ti fali Mišići su ti umorni, lako te ulovi prehlada, loše si raspoložena? Možda ti nedostaje ovog vitamina

Salata od kupusa, jabuke i rotkvice

Potrebno:

5 šalica naribanog kupusa (crveni ili zeleni)
1 šalica Granny Smith jabuke (izrezane na trakice)
3/4 šalice rotkvice (izrezane na trake)
2 žlice crvenog luka (vrlo sitno nasjeckan na kockice)
1/4 šalice šećera
1/4 šalice jabučnog octa
1 1/2 žlice vode
1 1/2 žlice ulja
sol

Sve od navedenih sastojaka pomiješaj i uživaj u ukusnom obroku! Dobar tek!

POGLEDAJ TREĆU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": PRSTENJE I CIPELE:
 

Your browser doesn’t support HTML5 video


 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr