Life&style 05. prosinca 2018.

Koje sve dobrobiti ima kiseli kupus za naše tijelo

Thinkstock.

S prvim hladnijim danima počela je vladavina kraljice sarme, ali ona je samo jedno od jela s kiselim kupusom koje nas zimi 'vraća u život'. No, jesi li znala da je kiseli kupus dobar i za ove stvari

Ljekovitost kupusa, kako svježeg tako i ukiseljenog je poznata već godinama i prenosi se s naraštaja na naraštaj. Osim što ima dobrobiti za zdravlje, on je i tradicionalna domaća delicija, odnosno jedna od najstarijih namirnica koja nas podsjeća na kuhinju naših baka. Prozvan je i antistres povrćem, a super djeluje na imunitet i probavu.  

via GIPHY

Možda vas zanima... Jesi li znala? Tanjur graha tjedno sprječava ove bolesti Rubrika Life&style Life&style

Niskokalorično i superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B12, C, E i K, minerala kao što su magnezij, željezo, kalcij, kalij, fosfor. Također je bogat omega-3 masnih kiselinama, folnom kiselinom, te ljekovitim sumpornim tvarima koje štite od raka.  Odličan je za detoksikaciju organizma i regeneraciju jetre te pospješuje gubitak kilograma tako što ubrzava metabolizam.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Rasol od kiselog kupusa djeluje kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka te u liječenju čira na želucu.  Kiseli kupus prozvan je i "metlom za želudac i crijeva", a jača naše živce i potiče stvaranje krvnih stanica.  Regulira i smanjuje kolesterol u krvi, pomaže kod izgradnje kostiju te doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva i usporava starenje. 

Možda vas zanima... Vrijeme je za cimet! Evo kako on utječe na tvoje tijelo... Rubrika Life&style Life&style

Kako je odličan izvor vitamina B12 preporučuje se vegetarijancima i veganima koji ga u svojoj prehrani vrlo često koriste. A u sto grama sirovog kupusa nalazi se čak 20 miligrama vitamina C. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Osim što je dobar za naše zdravlje, kiseli kupus volimo jer s njim možemo napraviti razna, slasna jela. Sarma je jelo koje nam prvo padne napamet pri spomenu kiselog kupusa, a idući vrlo popularan način pripreme je uz meso. Nezamjenjiv je kao prilog i/li salata, pa čak i u varivima i juhama.

Komentari 0