Life&style

Mišići su ti umorni, lako te ulovi prehlada, loše si raspoložena? Možda ti nedostaje ovog vitamina

  • U zimskim mjesecima ga imamo manje, što se može odraziti na puno načina
  • Vitamin D djeluje poput hormona, a svaka pojedina stanica u tvom tijelu ima receptor za njega
  • Najviše ga dobijemo sunčanjem, a u hrani ga i nema baš puno

Vitamin D mnogima je poznat i kao vitamin sunca jer nastaje prilikom izlaganja kože suncu, a može ga se pronaći i u pojedinim prehrambenim namirnicama poput masne ribe i obogaćenih mliječnih proizvoda, mada je vrlo teško dobiti dovoljno samo iz prehrane. Riječ je  o izuzetno važnom vitaminu koji ima snažan učinak na nekoliko sustava u cijelom tijelu. Za razliku od drugih vitamina, vitamin D djeluje poput hormona, a svaka pojedina stanica u tvom tijelu ima receptor za njega. U nastavku ti otkrivamo kojih to osam zdravstvenih poteškoća za sobom povlači nedostatak ovog vitamina pa ako se pronalaziš, možda je vrijeme da nešto poduzmeš: 

 

1. Često se razboliš

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je jačanje imunološkog sustava kako bi se mogla boriti protiv virusa  i bakterija koje uzrokuju bolesti. Ako si često prehlađena ili te lako ulovi gripa, niska razina vitamina D može biti faktor koji pridonosi tome. Brojne medicinske studije otkrile su da uzimanje dodataka vitamina D u manjoj dozi može umanjiti rizik od infekcije dišnih puteva. 

2. Kontinuirani umor

Osjećaj umora može imati mnogo uzroka, a nedostatak vitamina D svakako može biti jedan od njih. Nažalost, često se previđa kao potencijalni uzrok. Studije su pokazale da vrlo niska razina vitamina D može prouzročiti umor koji ima ozbiljan negativan utjecaj na kvalitetu života. Uzimanje vitamina kao dodatka prehrani može pozitivno utjecati na tvoju razinu energije i povećati elan.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Depresija

Depresivno raspoloženje također može biti znak nedostatka vitamina D. Istraživači su povezivali nedostatak vitamina D s depresijom, posebno kod starijih odraslih osoba. Neke kontrolirane studije pokazale su da davanje vitamina D osobama s manjkom pomaže umanjiti simptome ove bolesti, uključujući sezonsku depresiju koja se javlja tijekom hladnijih mjeseci 

5. Slabo zacjeljivanje rana

Polagano zacjeljivanje rana nakon operacije ili ozljede može biti znak da su ti razine vitamina D preniske. Rezultati kemijskih ispitivanja pokazuju da vitamin povećava proizvodnju spojeva koji su ključni za formiranje nove kože kao dijela procesa zacjeljivanja rana. Također sugerira se da je uloga vitamina D u kontroli upale i borbi protiv infekcije važna za ozdravljenje.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 

6. Gubitak koštane mase

Vitamin D ima ključnu ulogu u apsorpciji kalcija. Mnogi stariji ljudi kojima je dijagnosticiran gubitak gustoće kostiju vjeruju da trebaju uzimati više kalcija. Međutim, njima može nedostajati i vitamin D. Niska mineralna gustoća kostiju pokazatelj je da su tvoje kosti izgubile kalcij i druge minerale. Time se stariji odrasli ljudi, posebno žene, povećaju na rizik od prijeloma. Adekvatan unos vitamina D i održavanje razine krvi u optimalnom rasponu može biti dobra strategija za zaštitu koštane mase i smanjenje rizika od prijeloma.

7. Gubitak kose

Gubitak kose često se pripisuje stresu, no kada je gubitak kose ozbiljan, to može biti posljedica bolesti ili nedostatka hranjivih sastojaka. Kod žena je gubitak kose povezan s niskom razinom vitamina D, mada do danas postoji vrlo malo istraživanja o tome. 

8. Bol u mišićima

Postoje dokazi da nedostatak vitamina D može biti potencijalni uzrok bolova u mišićima kod djece i odraslih. Receptor vitamina D prisutan je u živčanim stanicama nazvanim nociceptori, koje osjećaju bol. U jednom istraživanju, za 71 posto osoba s kroničnom boli ustanovljeno je da imaju nedostatak vitamina D. 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0