- Praktično je i zdravo, ali kome se nije dogodilo da mu se smrznuto povrće pretvori u gnjecavu masu punu vode i ne baš vrhunskog okusa? Imamo nekoliko savjeta kako to izbjeći
- Ne kupuj mačka u vreći. U dućanu prvo protresi vrećicu s povrćem da bi znala koju uzeti
- Greška je otopit povrće prije kuhanja, ali i NE otpiti povrće prije kuhanja, ovisi o jelu koje pripremaš
Smrznuto povrće ne samo da nam štedi vrijeme nego je jednako zdravo kao i svježe - zamrzava se brzim postupkom kad su nutritivne vrijednosti na vrhuncu. No, kome se nije dogodilo da mu se smrznuto povrće tijekom pripreme pretvori u gnjecavu masu punu tekućine i ne baš najboljeg okusa? Kako ga pripremiti da zadrži čvrstoću, boju i okus i bude ravnopravan konkurent svježem povrću? Treba samo izbjeći sljedeće pogreške:
1. pogreška: U dućanu uzmeš bilo koju vrećicu povrća
Stisni vrećicu nekoliko puta da provjeriš je li povrće rastresito ili se slijepilo u veliki grumen. Ako je sljepljeno, znači da se negdje putem već bilo odmrznulo pa se ponovno smrznulo. Tako iz njega iscure sokovi, postane kašasto, a to utječe i na boju i na okus povrća, a da ne spominjemo da se gube i važni nutrijenti. Povrće se smrzava brzim postupkom, dok mu je hranjiva vrijednost na vrhuncu. Rastresitost je dokaz da je tako i očuvano.
2. pogreška: koristiš smrznuto povrće za kriva jela
Smrznuto povrće je najbolje koristiti u juhama, varivima, složencima i drugim jelima koja sadrže mnogo različitih namirnica jer će se u njima prikriti tekstura smrznutog povrća. Ako ga pomiješaš sa svježim povrćem, razlika će biti uočljiva. Također, ako je povrće glavna zvijezda jela, bolje je da bude svježe.
3. pogreška: otopiš povrće prije kuhanja
Najslabija strana smrznutog povrća je tekstura. Kad se smrzne, voda koja čini najveći dio povrća ekspandira, stijenke stanica popucaju, a rezultat je mekše, gnjecavo povrće kad ga otopiš. Zato nema potrebe da ga otapaš prije pripremanja, brzo će se odmrznuti dok se kuha ili peče, a ipak će zadržati čvršću strukturu.
4. pogreška: NE otopiš i ne ocijediš povrće prije kuhanja
Ovo je u suprotnosti s onim što smo ustvrdili u prethodnom poglavlju, ali postoje iznimke. Na primjer, ako ćeš špinat staviti na pitu ili pizzu, bolje ga je prije odmrznuti i ocijediti jer će inače pustiti vodu i pizza će postati gnjecava. Ako pripremaš lešo špinat ili špinat na mlijeku, koristi ga zamrznutog.
5. pogreška: prerano dodaš zamrznuto povrće
Većina smrznutog povrća je već blanširana tako da je vrijeme kuhanja kraće nego kad koristiš svježe povrće. Dodaš li ga prerano bit će prekuhano, izgubiti vitamine (najbrže vitamin C i vitamin B). U variva i juhe ga je najbolje dodati nekoliko minuta prije kraja kuhanja da zadrži boju i strukturu. Poštuj vrijeme kuhanja navedeno na pakiranju.
6. pogreška: čekaš godinu dana da ga pojedeš
Zamrzavanje štiti povrće od razmnožavanja mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje, ali enzimi koji utječu na kvalitetu hrane su samo usporeni pa iako povrće može u zamrzivaču stajati 12 mjeseci može doći do promjene boje, okusa i teksture. Da bi njegov okus bio najsličniji svježem povrću, najbolje ga je pojesti unutar osam mjeseci ili i prije.
7. pogreška: povrće je bilo u dodiru sa zrakom
Ako povrće nije dobro upakirano ili duže vrijeme stoji u otvorenoj vrećici može doći do oksidacije što pak mijenja sadržaj masti, strukturu i pigment hrane. I dalje će biti jestivo, ali više ne tako dobro. Ako nisi potrošila cijelo pakiranje odjednom, premjesti povrće u vrećicu sa zipom i dobro zatvori.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.