Life&style 20. studenoga 2019.

11 načina kako ćeš ove zime smanjiti mogućnost zaraze gripom ili prehladom

Shutterstock/Instagram.
  • Osim što se moramo boriti s ružnim vremenom i kratkim danima, moramo pokušati izbjeći i mikroorganizme koji uzrokuju prehladu i gripu 
  • Premda se to ponekad čini kao nemoguća misija, doista se možemo uspješno smanjiti mogućnost zaraze 
  • Otkrit ćemo ti kako se najbolje pripremiti – krajnje je vrijeme!

Od dodirivanja „zakašljanih“ površina javnog prijevoza, do zaraženih kolega koji šire svoj kašalj te gripu na poslu – nije ni čudo da je naš imunološki sustav oslabljen; gotovo je nemoguće proći bez gripe tijekom zimskih mjeseci. Ali, ne brini, pomoć je tu - u obliku nekoliko jednostavnih koraka koje trebaš poduzeti, a koji će umanjiti šansu da pokupiš gripu ove zime: 

KAKO IZBJEĆI PREHLADU I GRIPU OVE ZIME:

Prestani gristi nokte

Svi znamo da je griženje noktiju ružna navika zbog koje su nokti lomljivi, ali sada postoji opravdan razlog da prekineš. Tvoji nokti su plodno tlo za štetne mikroorganizme pa što ih više grickaš, to je veća šansa za razvoj infekcija ili gripe.

Nosi šal

Osim što drže naše vratove toplima, također štite naše lice od udisanja podlih bakterija i virusa koji lete uokolo. Nošenje šala pomaže spriječiti udisanje zaraznih mikroorganizama. Također treba redovito prati ruke, a osobito nakon javnog prijevoza.

Smanji unos alkohola

Unatoč tome što dolazi sezona partyja, pretjerano pijenje možda nije najpametniji izbor ako želiš ostati zdrava. Što više piješ, slabit će tvoj imunološki sustav i tada će vjerojatno nastupiti gripa i prehlada. Smanji unos alkohola kako bi ostala u vrhunskoj formi.

Nema više pušenja zbog društva

Svi znamo da je pušenje loše, ali to radimo samo kad smo s društvom vani te s pićem u ruci - tako da je to u redu, zar ne? Pa i ne baš - ako želiš izbjeći zarazu tijekom hladnijih mjeseci.

Dim paralizira cilije, stanice nalik dlakama koje se nalaze na nosu i dišnim putevima, a koje dolazne viruse odbacuju prije nego što te mogu zaraziti. Ako pušiš, virusima zapravo daješ slobodan put kako bi ušli u tvoje tijelo te napravili nered – a to nije nimalo pametno.

Opuštaj se 

Budući da počinje sezona blagdana, a ubrzo kreće i bura zimskih posjeta obitelji, nije ni čudo što mnogi vide jesen kao stresnu sezonu, osobito nakon laganog, opuštajućeg ljeta - ali stres nije tvoj prijatelj u borbi protiv gripe. Stres ima golemi utjecaj na tvoje tijelo i može imati ključnu ulogu u tome što ćeš postati osjetljivija na bolesti.

Puno spavaj

Svi znamo da je poželjno spavati barem osam sati u komadu, ali ponekad, između groznih napadaja nesanice i djece/pasa koji nas probude u pet ujutro, često jedva uspijevamo doći do preporučene količine. Osam sati - savjetuju stručnjaci. Nedostatak sna može oslabiti imunološki sustav, čineći te osjetljivijom na zimske bolesti.

Jedi hranjivu hranu

Možda je primamljivo s padom temperatura sjesti u fini topli restoran (ili vlastitu kuhinju) te jesti sočna jela poput tjestenine, lazanje i pizze. Međutim, nemoj zaboraviti povećati unos voća i povrća, jer sadrže vitalne sastojke za jačanje imuniteta - za borbu protiv bolesti i umora. Pokušaj izbjegavati masnu, nezdravu hranu i odluči se za puno voća i povrća - barem pet komada dnevno - koji su prepuni zdravih vitamina koji će tijelu dati pozitivan poticaj.

Možda vas zanima... Sezona prehlada pred vratima: evo kako ti može pomoći mješavina meda i kurkume Rubrika Life&style Life&style

Kreći se

Vježbanje pomaže da bijela krvna zrnca (ona koja pomažu u borbi protiv infekcija) brže putuju tijelom i bolje obavljaju svoj posao. Zato tri puta tjedno vježbaj najmanje 30 minuta kako bi održala svoje tijelo u najboljem stanju.

Pojačaj svoj imunološki sustav

Čak i ako si kraljica zdrave hrane - uključi pet komada voća i/ili povrća u svoju dnevnu prehranu - zima je doba kada je naš imunološki sustav slabiji nego inače, što nas čini osjetljivijima na hladnoću i gripu – stoga bi mogla uvesti dodatake prehrani. Od vitalnog je značaja dobiti svoj RDA (preporučeni dnevni unos) za vitamin E i druge antioksidanse, uključujući vitamine i minerale - A, C i B-kompleks, jer oni imaju svojstva koja pojačavaju imunološki odgovor.

Cijepi se 

Cjepivo protiv gripe može pružiti zaštitu svima – stoga razmisli o tome da se cijepiš. 

Neprestano peri ruke

Osim što se preporučuje češće prati ruke, preporučuje se nositi malu bocu sredstva za čišćenje ruku – osobito ako često putuješ javnim prijevozom i radiš za radnim stolom.

Možda vas zanima... Gripa može biti pogubna: pitali smo liječnicu kada potražiti liječničku pomoć Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0