Life&style

Sezona prehlada pred vratima: evo kako ti može pomoći mješavina meda i kurkume

  • Hm, trebamo li kod svake upale odmah posegnuti za antibioticima? 
  • Znanstvenici tvrde kako med i kurkuma imaju slično učinkovito djelovanje kod infekcija kao antibiotik
  • „Naše istraživanje je prvo koje je jasno pokazalo da proizvodi bazirani na medu mogu u mnogim slučajevima zamijeniti antibiotske kreme za rane. Upotreba meda mogla bi produžiti trajanje djelovanja antibiotika“ 

Velika je pogreška ono što radi još veliki broj liječnika: propisuju antibiotike – premda nisu sigurni što je uzročnik bolesti. Problem je sljedeći: antibiotici djeluju protiv bakterija, ali upalu dišnih puteva, prehladu ili akutni bronhitis uzrokuju prvenstveno virusi. Kako bi se otkrio uzročnik, potrebni su laboratorijski pregledi – a to košta vremena i živaca. Ako nema dokaza o bakterijama - propisani antibiotik u najmanju ruku ne djeluje. 

Sve je više multirezistentnih klica 

Stvarni problem je negdje drugdje: klice su sve otpornije protiv nama poznatih antibiotika. Ako netko uzima više puta godišnje antibiotike, riskira da isti prije ili kasnije ne djeluju više na bakterije. I to nije sve: antibiotici mogu oštetiti crijevnu floru te oslabiti imunitet, što opet povećava rizik od daljnjih infekcija. Dakle, što napraviti? U nekim slučajevima bi moglo imati smisla osloniti se na snagu prirode umjesto antibiotika: znanstvenici su u nekoliko istraživanja dokazali da med i kurkuma u malo čemu zaostaju od nekih antibiotika. 

Možda vas zanima Nevjerojatno: čokolada pomaže kod prehlade bolje od sirupa za kašalj Rubrika Life&style Life&style

Med kao zamjena za antibiotik 

U „Europskom žurnalu za kliničku mikrobiologiju i infekcijske bolesti“ objavljeno je istraživanje australskih znanstvenika u kojem se dokazuje djelotvornost meda protiv uzročnika bolesti. Naime, slatko zlato ubija bakterije – svejedno upotrebljava li se direktno na ranama ili ga pacijent uzima oralno. Doktorica Dee Carter sa Sveučilišta Sydney kaže: „Naše istraživanje je prvo koje je jasno pokazalo da proizvodi bazirani na medu mogu u mnogim slučajevima zamijeniti antibiotske kreme za rane. Upotreba meda mogla bi produžiti trajanje djelovanja antibiotika.“ 

Kurkuma – prava multitaskerica

Kurkuma već tisućljećima igra važnu ulogu u ajurvedskoj medicini. Ima brojne zdravstvene prednosti zbog kurkuminoida koje sadrži. Kurkuma ima sljedeće djelovanje: 

• sprječava upale

• antibakterijsko 

• antioksidativno

• antiseptičko 

• antimikotičko (kod gljivičnih infekcija)

Možda vas zanima Ovaj trik kod tuširanja pomaže protiv prehlade Rubrika Life&style Life&style

Nikada više prehlađena zahvaljujući medu i kurkumi?

Kombinacija meda i kurkume mogla bi stoga pomoći na prirodan način, a i u nekim slučajevima zamijeniti antibiotike. Zajedno će pobijediti razne uzročnike upala, odnosno bakterije i gljivice. 

Kako sama spraviti prirodni antibiotik? 

Najbolje je da sama možeš spraviti čudotvorni napitak! Potrebno ti je: 

• 1 žlica kurkume

• 100 g meda 

Pomiješaj oba sastojka tako da nastane pasta. Stavi je u prokuhanu posudu te hermetički zatvori. Kod upale uzimaš prvi dan svakih sat vremena po pola žličice paste, a drugi dan svakih dva sata. Treći dan će biti dovoljno tri puta po pola žličice na dan. 

Oprez: premda se radi o prirodnom pripravku, koristi ga jedino u dogovoru s liječnikom. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0