Life&style

6 razloga zbog kojih bi trebala kurkumu dodavati svojim jelima

Prednosti kurkume daleko su veće od začinjavanja jela. Donosimo neke od najznačajnijih koristi za zdravlje ovog super-začina koja su se potvrdila u znanstvenim istraživanjima

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljutkastog, blagog gorkog te smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. Neizostavan je začin u brojim indijskim jelima. Uz finu aromu, jelima daje i lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Kurkuma se tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo – a ovo zadnje je i znanstveno dokazano. Donosimo nekoliko benefita za zdravlje koje nam pruža ovaj zlatnožuti začin… 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1. Kurkuma je prirodno antiupalno sredstvo

Upala pomaže tijelu da se bori protiv virusa te popravlja oštećenja. Međutim, kronične upale postaju problem kad tijelo počne napadati vlastito tkivo pa to rezultira velikim brojem zdravstvenih problema. 

Otkriveno je da kurkuma pomaže u borbi protiv upala gotovo jednako kao i protuupalni lijekovi – bez ikakvih nuspojava. 

2. Poboljšava moždane funkcije te sprječava nastanak Alzheimerove bolesti 

Neurotrofni moždani faktor (BDNF) je vrsta hormona rasta koja poboljšava funkcije mozga. Smanjene razine BDNF-a povezane su s bolestima poput Alzheiemerove. Konzumacija kurkume povećava razine BDNF-a te poboljšava moždane funkcije. 

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti 

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti diljem svijeta, a kurkuma dokazano može preokrenuti proces bolesti. Endotelna disfunkcija (tanki sloj stanica što oblaže unutrašnjost krvnih i limfnih žila) je glavni čimbenik bolesti srca, a kurkuma pomaže poboljšati funkciju endotela. Istraživanja su otkrila da se kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji koronarne arterije, a dobili su kurkumin, smanjio rizik od srčanog infarkta za 65 posto. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Ima i neka antikancerogena svojstva 

Sposobnost da izliječe rak korist je koja se povezuje uz raznu „superhranu“, ali kurkuma bi doista mogla biti prava stvar. Otkriveno je da kurkumin doprinosi smrti kancerogenih stanica, kao i smanjenju širenja bolesti. Kurkuma se također proučava kao i preventiva za rak, osobito za rak probavnog sustava, poput raka debelog crijeva. Istraživanje je otkrilo da 4 grama kurkumina dnevno tijekom 30 dana može smanjiti količinu lezija debelog crijeva (koje se ponekad mogu pretvoriti u rak) za 40 posto. 

5. Pomaže u borbi protiv depresije 

Kurkumin, sastojak kurkume, također je pokazao značajne rezultate u liječenju depresije. Istraživanje u kojem su bolesnici uzeli kurkumin, zabilježilo je poboljšanje kod pacijenata. 

Kurkuma također potiče stvaranje serotonina i dopamina, dva najvažnija moždana neurotransmitera. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Može pomoći u liječenju endometrioze 

Pa što sve može ovaj začin? Niz istraživanja objavljenih u „Biomedicine & Pharmacy“ pokazali su da kurkumin iz kurkume pomaže u potiskivanju endometrijskih lezija, što sprječava napredovanje bolesti. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0