Life&style

Gripa može biti pogubna: pitali smo liječnicu kada potražiti liječničku pomoć

Prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj pojavili su se početkom prosinca, a sada je njezin vrhunac

Epidemija gripe u Hrvatskoj je na vrhuncu, a od njezinih posljedica presinoć je preminula i prva žrtva. Razgovarali smo s doktoricom Tanjom Pekez Pavliško, specijalisticom obiteljske medicine, koja nam je objasnila kako prepoznati simptome gripe, kako se liječiti i kada je potrebno potražiti liječničku pomoć. 

"Gripa je karakterizirana naglim povišenjem temperature, općom slabošću, bolovima u mišićima i kostima, osjećajem paljenja u predjelu prsnog koša, znači bronhi i pluća te izrazito suhim i nadražajnim kašljem. Ljudi je uglavnom miješaju s običnom virozomstreptokoknom anginom, tj. upalom grla. Obična viroza rijetko kada bude s ovako visokom temperaturom i uglavnom je to curenje nosa praćeno suhim kašljem. Kod viroze nema bolova u tijelu i temperatura je oko 37,2 °C. S druge strane, simptomi gripe i streptokokne angine su u početku skoro isti. Međutim, za upalu grla karakteristično je vrlo otežano gutanje tekućine i sline, dok se od istih simptoma pojavljuju bolovi u mišićima i kostima, kao i vrlo povišena temperatura", objasnila nam je doktorica Pekez Pavliško i rekla kada se obratiti liječniku.

 | Autor: Nikola Cutuk/Pixsell Nikola Cutuk/Pixsell

"Prva tri dana ne treba ići doktoru, nego skidati temperaturu tuširanjem, piti lijekove poput paracetamola i ibuprofena te piti jako puno tekućine jer se nevidljivim isparavanjem i gubi puno tekućine. Od komplikacija su moguće upala grla, upala uha i upala pluća. Prvi i drugi dan slušanje pluća nema apsolutno nikakve svrhe, pogotovo zato što se virusna upala ni ne čuje odmah na plućima. Naravno, ako je opće stanje slabije (dijabetičari, srčani bolesnici i sl.) trebalo bi se javiti i ranije. Četvrti dan treba potražiti liječničku pomoć ako i dalje bude prisutna temperatura", rekla nam je specijalistica obiteljske medicine i dodala:

"Ako je netko radno aktivan trebao bi prvo provjeriti može li sa svojim obiteljskim liječnikom otvaranje bolovanja riješiti preko telefona zbog temperature ili mora doći na pregled. Oni koji ne trebaju papirologiju, ne bi bilo loše da su tri dana kod kuće".

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0