Life&style

Stvarno je super što sve tvom tijelu može učiniti jedan obični kivi

  • Nutricionisti kivi smatraju "supervoćem" jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam
  • Kivi pomaže u borbi protiv stresa, olakšava probavne probleme, štiti vid i stvara blistavu kožu

 

Ne nazivaju kivi 'biljkom vječne mladosti i zdravlja' tek tako - ovaj 'dlakavi' plod sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih nutrijenata koji djeluju na ljudski organizam. Kivi je voće koje je puno kalcija, željeza, magnezija, fosfora, ali i drugih minerala, a sadrži vitamin A, C i znatne količine vitamina B.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Nutricionisti ga smatraju "supervoćem" jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni te apsorpciji željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sustav jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima. 

Možda vas zanima Znaš li koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje pesticida? Rubrika Life&style Life&style

Za što je sve kivi dobar:

1. Pomaže da bolje spavaš

Jesi li znala da jedenje kivija može potaknuti san? Ovaj maleni plod sadrži serotonin koji potiče spavanje. Kivi također može poboljšati kvalitetu tvojeg sna smanjujući poremećaje spavanja. Neka prirodna sredstva za spavanje zapravo se izrađuju od kore kivija.

2. Poboljšava apsorpciju željeza

Kivi također može pomoći u sprječavanju poremećaja nedostatka željeza. Antioksidanti koji se nalaze u kiviju, poput vitamina C, kao i kemijskim spojevima pomažu u apsorpciji željeza. Jedan dobar primjer kako uvrstiti kivi u svoj obrok: uzmi žitarice i uspi ih u jednu posudu, zatim nareži kivi te nasipaj jogurt -tvoj idealni obrok je gotov. Istraživanja su pokazala da je kivi puno korisnije voće od banane. 

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Možda vas zanima Evo što će se dogoditi tvom tijelu ako pojedeš dvije naranče svakog dana Rubrika Life&style Life&style

3. Regulira probavni sustav

Ovo voće može igrati veliku ulogu u probavi i to iz više razloga. Kivi je ukusan izvor vlakana i pomaže kod zatvora. Kao prirodni laksativ, omekšava stolicu, potičući probavu Kivi također blokira i razvoj nekih bakterija.

4. Čini kožu blistavom

Vitamin C u kiviju pomaže ti održati kožu čvrstom i ubrzava zacjeljivanje posjekotina i ogrebotina. Pojava bora ili sitnih linija može se smanjiti zbog vitamina E u kiviju. Vitamin E također pomaže smanjiti štetu od ultraljubičastog zračenja.
 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":

 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0