Life&style

Znaš li koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje pesticida?

Paziš na zdravlje i pravilno se hraniš što uključuje puno povrća i voća? To je super, no što je s pesticidima? Trebaju li te zabrinjavati i kako ih što manje unijeti u organizam? Znanstvenici imaju odgovor

Upravo je objavljen ovogodišnji popis voća i povrća s najviše i najmanje pesticida što ga svake godine objavljuje američka Radna skupina za okoliš (Enviromental Working Group) u svojem Savjetniku za kupnjnu. Iz popisa za 2018. vidljivo je da gotovo 70 posto voća i povrća koje je testirano sadrži tragove pesticida, a već drugu godinu za redom, najviše ih se nalazi u jagodama, špinatu i nektarinama.  | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus
Tako je jedan uzorak jagoda sadržavao najmanje 20 različitih pesticida, dok je špinat imao i do 1,8 više tragova pesticida od svih ostalih proizvoda. Među 12 najzagađenijih našle su se jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčica, celer, krumpir i paprika, dok su 15 najčišćih, onih s najmanje tragova pesticida, avokado, kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti grašak, papaja, šparoga, mango, patlidžan, dinja, kivi, cvjetača i brokula.

 | Autor: Instagram Instagram


Ali trebaš li zbog toga biti u strahu i izbaciti sve ove 'pesticidne prljavce' iz jelovnika? Svjetska zdravstvena organizacija kaže kako pesticidi mogu naškoditi zdravlju te da mogu izazvati rak, probleme s neplodnosti i bolesti živčanog sustava, a dokazana je i veza između velike izloženosti pesticidima u ranom djetinjstvu i pedijatrijskog raka, smanjene kognitivne funkcije i problema u ponašanju.
"Čak i male doze pesticida mogu štetno djelovati na dojenčad i malu djecu pa roditelji moraju paziti da djecu ne izlažu pesticidima, ali opet da ih hrane zdravo, s mnogo voća i povrća", izjavio je dr. Philip Landrigan, pedijatar s medicinskog gakulteta Mt. Sinai u New Yorku.

 | Autor: Instagram Instagram
No, je li sve baš tako crno? Prije svega, ne upotrebljavaju sve zemlje iste pesticide pa ono što su američki stručnjaci za okoliš našli u njihovim proizvodima ne mora nužno biti i u našima. Osim toga, mnogi znanstvenici već su kritizirali taj popis, tvrdeći da nije znanstveno utemeljen i da širi nepotrebnu paniku. Studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Toxicology analizirala je sve namirnice s popisa i utvrđeno je da su navedeni pesticidi nađeni u tako malim količinama da «predstavljaju posve neznatnu opasnost za potrošače». Isto tako, naglašeno je kako je opasnost ista i ako konzumiramo samo organski uzgojeno voće i povrće.
I dok iz Radne skupine za okoliš kažu kako se oni ne bave procjenom opasnosti, nego jednostavno rangiraju voće i povrće po količini pesticida, nutricionisti i liječnici pozivaju na razum: izrazito mala mogućnost nepovoljnih pojava zbog jedva mjerljivih tragova pesticida nikako ne smije biti razlog da prestanemo jesti povrće i voće.

 | Autor: Instagram Instagram
Kate Di Prima, nutricionistkinja na čelu australske Udruge nutricionista, smatra da se ne trebamo bojati pesticida u hrani jer ih zapravo ima malo. Ako si i dalje zabrinuta za svoje zdravlje i dobrobit svoje obitelji, Di Prima savjetuje da dobro opereš sve što ćeš kuhati ili jesti sirovo jer ćeš tako najbolje ukloniti tragove pesticida. Među najčišćih 15 vrsta, mnogo je voća i povrća kojem se prije uporabe skida površinski sloj, kao što su avokado, grašak, ananas i dinja pa zato i imaju manje pesticida – kaže Di Prima. - Voće i povrće kojem se jede kora temeljito operi, dobro osuši i provjeri da vanjski sloj nije ošećen i nemaš razloga za brigu. 

Photo: Instagram

Komentari 0