Life&style 31. listopada 2020.

8 (i dobrih i loših) stvari koje će se događati tvom tijelu ako prestaneš jesti kruh

Shutterstock/Instagram.
  • Hrvati su vodeća europska nacija po konzumaciji kruha i pekarskih proizvoda te se kruh smatra neizostavnim djelom svakog "poštenog" obroka
  • Odlučili smo stoga istražiti što bi se s našim organizmom dogodilo kada bismo se odlučili na ono potpuno suprotno - prestanak konzumacije kruha 
  • U nastavku ti donosimo osam posljedica koje bi navedena odluka mogla imati, a neke od njih nisu tako dobre kako se na prvu čini

Jesi li znala podatak da se Hrvati nazale na samom vrhu liste po konzumaciji kruha i pekarskih proizvoda u Europskoj Uniji? Istraživanja su tako pokazala kako prosječan Hrvat u godini pojede nevjerojatna 62 kilograma pekarskih proizvoda. Izgleda kako bez kruha ne možemo...no što bi se dogodilo da se odlučimo upravo na suprotno i izbacimo kruh iz naše prehrane.

Bez obzira na to jesi li izbacila rafinirane žitarice, cjelovite žitarice ili ugljikohidrate općenito, učinci mogu varirati. Od sjajnih i potpuno očitih – poput smanjenja tjelesne težine, do nekih koji i nisu baš tako sjajni. A u nastavku ti otkrivamo osam stvari koje nam se počnu događati u tijelu kad prestanemo jesti kruh.

Možda vas zanima... Jesi li ikad probala kruh od bundeve? Oduševit će te pa ti donosimo super recept Rubrika Life&style Life&style

1. Gubitak kilograma

Kada reduciraš unos ugljikohidrata, prvo što ćeš primijetiti gotovo magičan gubitak kilograma. No, nisi izgubila masnoće, izgubila si tek težinu vode koja se nakupila u organizmu. Kada su ugljikohidrati pohranjeni u tijelu u obliku glikogena, svaki gram ugljikohidrata pohranjuje tri do četiri puta svoje težine u vodi. Kako si odustala od ugljikohidrata, tijelo je počelo trošiti zalihe glikogena pa se gubi velika količina vode.

2. Osjećaj prividne gripe

Da bi tijelo iskoristilo mast kao gorivo, najprije je mora razgraditi na male komadiće koji se nazivaju ketoni. Povišenje ketona uzrokuje zadah, suha usta, umor, slabost, vrtoglavicu, nesanicu, mučninu i omaglicu. Ustvari, osjećaš se kao da imaš gripu. Tijelo se polako prilagođava da funkcionira na ketonima pa se prestajete osjećati tako loše, ali oni tijelu još uvijek nisu omiljeni izvor energije.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima... Salo ti se skuplja najviše na trbuhu? Pronašli smo 10 najvjerojatnijih razloga za to Rubrika Life&style Life&style

3. Povećana potreba za slatkim

Prerađeni šećeri su poznati po tome što podižu vrijednosti šećera do neviđenih visina da bi se vrijednost ubrzo naglo spustila. Ovakva krivulja kretanja vrijednosti šećera aktivira centre za ovisnost u mozgu vodeći ka stalnom potrebom za slatkim. Ako uzimamo hranu bogatu vlaknima razine šećera možemo održati stabilnima i smanjiti potrebu za slatkim.

4. Srčane bolesti

Rizik od srčanih bolesti može padati ili rasti. Ta velika razlika ovisi o tome koju si vrstu žitarica prestali jesti. Na primjer, studija objavljena 2014. u PLOS ONE našla je da rafinirani šećeri podižu razine masnih kiselina u tijelu koje povećavaju rizik obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tipa II. S druge strane, cjelovite žitarice poboljšavaju razinu kolesterola i smanjuju rizike pojave srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa II.

5. Osjećaj tromosti

Cjelovite žitarice su dobar izvori željeza, magnezija i vitamina B, koji su svi važni za održavanje razine energije, a mnogim ljudima već ionako nedostaje magnezija. Uz to, kako su ugljikohidrati tijelu omiljeni izvor energije, nedostatkom ugljikohidrata usporavaju se sve stanice u tijelu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima... Evo što će se dogoditi ako krišku kruha omotaš oko svog stopala. Hoćeš li pokušati? Rubrika Life&style Life&style

6. Neredovita probava

Cjelovite žitarice igraju najvažniju ulogu u tome koliko si vlakana unijela hranom. Istraživanje u Americi pokazalo je da 92 posto odraslih hranom ne unosi dovoljno žitarica. Vlakna, ne samo da pomažu stabilizaciji vrijednosti šećera, nego smanjuje rizik od pretilosti i kroničnih bolesti, isto tako pomažu održavanju redovite probave i pražnjenja crijeva.

7.  Razdražljivost

Nisi ćudljiva samo jer si kruh u sendviču zamijenila listom salate. Ugljikohidrati, cjeloviti ili rafinirani, povisuju neurotransmiter serotonin u mozgu. Kada prestaneš jesti zdrave cjelovite žitarice i tvoje raspoloženje se mijenja.

8. Niže razine energije

Ugljikohidrati su glavni izvor energije našem tijelu. Smanjenim uzimanjem pada nam energija, u tijelu se smanjuje i razina pohranjenih ugljikohidrata pa pada i sposobnost vježbanja, a rezultati treninga su slabiji.
 

Komentari 0