Life&style

Nema bacanja! Kruh možeš zamrznuti, ali evo kako to ispravno napraviti

  • Kruh je namirnica bez koje ne možemo zamisliti mnoga jela, a obožavam sve vrste – bijeli, kukuruzni, punozrnati...
  • Najukusniji je kad je svjež, zato često imamo naviku smrznuti veće količine ostataka za sljedeću upotrebu
  • Stručnjaci odobravaju ovaj postupak, ali i upozoravaju da se mora obaviti na pravi način kako bi se sačuvala prava svježina kruha

Postoji li namirnica bez koje ne možeš zamisliti bogat doručak ili omiljeno varivo? Kladimo se da je to kruh koji svojim okusom ugodno prija našim nepcima. Bijeli, kukuruzni ili raženi, svi ovi ukusi odlični su samo pod jednim uvjetom – dok je kruh svjež. No, što ako imaš velike količine kruha u kojima želiš što dulje uživati bez straha od pojave crnih pljesnivih točkica i koji će na kraju završiti u smeću? Prema stručnjacima odgovor je jednostavan – zamrzni ga! Najozbiljnije. 
Ipak, kako bi to izvela na pravilan način trebat će ti koja minuta. Evo što bi trebala napraviti. 

Narezati ili nenarezati kruh?

Prije nego što ćeš svoj kruh ubaciti u zamrzivač razmisli kako ćeš ga poslije upotrebljavati. Na primjer, ako svoj kruh želiš upotrijebiti za sendvič, idealno bi bilo da ga narežeš na kriške. Ostatak kruha može ostati u jednom komadu, osim ako ne procijeniš da će ti poslije trebati u manjim dijelovima. 

Možda vas zanima Evo što će se dogoditi ako krišku kruha omotaš oko svog stopala. Hoćeš li pokušati? Rubrika Life&style Life&style

Zamrzavanje kruha zahtijeva umatanje

Nakon što narežeš kruh, potrebno ga je zamotati u čistu plastičnu foliju. Slobodno upotrijebi i malo snage, jer što ostaviš manje zraka između kruha i plastične folije, kruh će nakon odmrzavanja biti bolje teksture. Kruh u plastičnoj opravici zatim umetni u plastičnu vrećicu, čak i dvije. Dvostruki plastični omotač omogućit će kruhu da u smrznutom okruženju 'preživi' oko šest mjeseci

Odmrzavanje

Kako bi svoj kruh vratila ponovo u život, najprije ga izvadi iz zamrzivača, a zatim mu omogući da postigne sobnu temperaturu. Kako će za ovaj proces bit će potrebno nekoliko sati, posebno ako se radi o cijelom kruhu, najbolje bi bilo da korištenje planiraš večer unaprijed. Nakon odmrzavanja, kruh stavi na lim za pečenje, a zatim ubaci u pećnicu na 170 °C, na desetak minuta. Tvoj omiljeni kruh u ovoj fazi trebao bi dobiti ukusnu hrskavu koricu dok bi unutrašnjost kruha trebala postati topla. Uživaj u svojim omiljenim kombinacijama s hrskavim i svježim kruhom!

 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":
 

Možda vas zanima Ni kruh, ni masnoće, ni alkohol - za salo na trbuhu odgovorna može biti sasvim druga namirnica Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0