Life&style

Ovih 11 namirnica nikada ne smiješ držati u hladnjaku – premda većina nas to radi

  • Kada je u pitanju pohranjivanje hrane, uvijek postoje oprečni savjeti
  • Možda si cijeli život gledala kako tvoja mama stavlja banane u hladnjak – ali ako to radi tvoj kolega na poslu 20 godina kasnije - to nije u redu
  • Otkrit ćemo ti koje namirnice ne smiješ držati u hladnjaku – premda većina misli suprotno 

Neki od nas automatski sve rashlade - hladno je, pa to mora održavati namirnice svježima, zar ne? Očito postoji pravi način i pogrešan način spremanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu što je ispravo, a što ne. Stoga pogledaj savjete stručnjaka...

1. Kruh

Kruh se suši i mnogo brže postane ustajao ako je u hladnjaku - što nije ono što želiš kad zagrizeš svoj sendvič za vrijeme stanke za ručak. Pokušaj ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Spremnik za kruh ili vrećice bio bi dobar početak.

 

2. Dinje

Nema ništa poput fine hladne dinje koje će te rashladiti tijekom vrućeg ljetnog dana – međutim, preporučuje se da ih pohraniš negdje drugdje - ali samo prije nego što ih narežeš. Jednom kad si narezala dinje, zamotaj ih u foliju te onda stavi u hladnjak.

3. Banane

Upravo si kupila gomilu banana? Možda ćeš biti u iskušenju da ih staviš ravno u hladnjak - ali radije pričekaj nekoliko dana. Banane dolaze iz tropske klime i njihove stanice nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Jednom kada požute, stavljanje u hladnjak i nije tako loše. Ako su zelene boje i odmah ih rashladiš, neće sazrijevati uopće. Umjesto toga, postat će gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari. Ako su već zrele, sigurnije je staviti ih u hladnjak.

Možda vas zanima Pazi! Ove 4 namirnice nikad nemoj pripremati u mikrovalnoj, opasno je po zdravlje Rubrika Life&style Life&style

4. Rajčice

Vjerojatno stavljaš rajčice u hladnjak kako bi bile lijepe i hladne. To i nije baš dobra ideja. Stručnjaci kažu da hlađenje rajčice zapravo oštećuje membranu unutar voća, mijenjajući ukus i teksturu. Rajčica će izgubiti okus i vjerojatno će imati vodenasti i nezreli okus. Ostavi ih na polici u kuhinji i razvit će više ukusa tijekom nekoliko dana.

 

5. Krumpir

Prema američkoj „Agenciji za norme za hranu“, krumpir je jedina hrana koju nikada ne bi smjela čuvati u hladnjaku - jer to može biti štetno. "Kad se čuvaju u hladnjaku, škrob u krumpiru pretvara se u šećer. Kada se peče ili prži, ti se šećeri kombiniraju s aminokiselinom asparaginom i stvaraju kemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je štetna."

Možda vas zanima Što ne smijete jesti nakon što pređete 50 i koje namirnice morate imati na tanjuru Rubrika Life&style Life&style

6. Torta

Tortu koja ne sadrži sastojke koji su brz kvarljivi dobro je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ako je u njoj svježe vrhnje, očito je da je trebaš staviti u hladnjak

7. Kava

Ako imate naviku staviti svoju posudu s kavom u hladnjak (premda nismo sigurni zašto bi to napravila), odmah prestani. Kava uzima mirise iz svoje okoline, a ne želiš da kava ima okus kao sir. Čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi izvan hladnjaka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Many of the nutrients in coffee beans make their way into the finished brewed coffee.⠀ A single cup of coffee contains:⠀ ⠀ Riboflavin (vitamin B2): 11% of the Reference Daily Intake (RDI).⠀ Pantothenic acid (vitamin B5): 6% of the RDI.⠀ Manganese and Potassium: 3% of the RDI.⠀ Magnesium and niacin (vitamin B3): 2% of the RDI.⠀ ⠀ Though this may not seem like a big deal, most people enjoy several cups per day — allowing these amounts to quickly add up.⠀ ⠀ #friday #friyay #blackfriday #happyfriday #weekend #almostwinter #winter #goodbreakfast #awesomebreakfast #coffeebenefits #breakfast #fruits #kiwi #coffee #goodcoffee #awesomecoffee #latte #americano #coffebeans #bestcoffee #fairtrade #organic #fairtradecoffee #organiccoffee #goodmorning #brunch #middaysnack #coffeetime #coffeelover #coffeelovers

A post shared by Maddat Coffee (@maddatcoffee) on

8. Med

Med se ne kvari, pa zašto ga onda čuvati u hladnjaku? Na niskim temperaturama također se počinje kristalizirati. Ostavi ga vani. 

Možda vas zanima Evo kako ćeš za pečenje kolača brzo ugrijati maslac, jaja i druge namirnice na sobnu temperaturu Rubrika Life&style Life&style

9. Luk

Očito luk najbolje djeluje u suhim i dobro prozračenim prostorima. Štoviše, ako je u hladnjaku, mogao bi promijeniti okus ostalih namirnica. Ne zaboravi ga držati na tamnom mjestu ili će početi klijati.

10. Češnjak

Isto vrijedi i za češnjak. Treba ga držati na suhom i prozračnom mjestu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#garlic #cook #sundaycooking #biggarlic

A post shared by Yuji Suzuki (@yujisuzuki1969) on

11. Avokado

Nema ništa neugodnije od nezrelog avokada. A čuvanje u hladnjaku neće pomoći. Očito hladna temperatura ometa proces zrenja.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0