Life&style

3 ukusna recepta u kojima je glavna zvijezda samo jedan dio banane. Vrijedi isprobati!

  • Pojesti koru od banane? Pa baš nam ne rastu zazubice. Zar nije gorka, neugodne teksture?
  • Ukusna je i zdrava, a smoothie je najjednostavnija način da je konzumiramo
  • Ipak, kora s korom od banane možeš napraviti ukusan sendvič tipa hamburgera, ali i zdravu, slanu grickalicu

Ako je vjerovati novim gastro trendovima, nijedan dio banane (čitaj: kora) ne treba baciti, sve je jestivo i ukusno. Kora od banane ne samo da je jestiva već sadrži i mnoge dobre stvari, na primjer vitamine B6 i B12, magneziji i kalij. Pa, kako volimo banane i vrlo su zdrave zašto ne dati priliku i njihovoj kori? Ne samo da se od kore može napraviti ukusni smoothie već ju možemo i hrskavo ispržiti ili pak koristiti kao zamjenu za meso u sendviču tipa hamburger!

Možda vas zanima Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style

1. Banana hamburger

Operi bananu i makni tvrde dijelove s oba kraja. Oguli je pa makni "meso" banane. Koru nareži na kratke trakice. Nasjeckaj luk i češnjak pa ih preprži u tavici, dodaj koru od banane i kuhaj 8-10 minuta. Dodaj vode ako je presuho. Posoli i popapri. Kad kore omekšaju, zalij umakom za roštilj i kuhaj još tri minute. Ovo je smjesa koja može samijeniti meso u hamburgeru, ostale sastojke - sir, zelenu salatu, rajčicu, kečap... stavljaj prema želji.

Možda vas zanima Znaš li što bi ti se dogodilo kad bi jela dvije banane dnevno? Rubrika Life&style Life&style

2. Smoothie s korom banane

Trebaju ti dvije banane (idealno organske), dvije jabuke, 1/2-1 litra mlijeka ili zamjene za mlijeko poput rižina, bademova, zobena mlijeka, šaka badema, žličica cimeta. Jabuke oguli, a banane operi pa im odreži tvrde vrhove. Sve izblendaj do glatke smjese, dodajući onoliko mlijeka koliko gusti smoothie želiš.

Ne želiš li ništa bacati, od kora jabuke, malo klinčića, cimeta i skromno šećera možeš skuhati blagi čaj sa začinima. Koru od banane možeš dodati u bilo koji smoothie. 
 

3. Pržene kore od banana

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Not only is #bananapeel edible (as I only recently found out) it is also loaded with vitamins B6 and B12 (+ magnesium & potassium) And there’s a variety of things you can do with it, like trying a kind of #facon (or faux bacon) or even turn it into a version of pulled pork #fauxmeat for a bbq burger! Endless possibilities! Today, as a first test I simply fried with salt & pepper to a semi-crisp. Actually #delicious and it makes great snack food. Maybe also my first foray into #zerowaste #cookingwithbananapeel #itsnotajoke #dontsliponyourfood #plantpowered #plantbased #vegetarian #superfood #instafood #foodporn #healthyfood #cleaneating #veganfoodporn #plantbaseddiet #foodphotography #foodgasm #foodstagram #vegan #whatveganseat #vegandiet

A post shared by Peter von Nacken (@petervonnacken) on

Oprane i razdvojene kore banane prži na malo masnoće po želji. Dobar je izbor kokosovo ulje, bez okusa ili sa okusom, po želji.  Kore prži s jedne strane dok ne dobiju zlaćano-smeđu boju pa okreni. Na kraju posoli i popapri. Hrskave kore od banane dobra su grickalica, ali na sličan način pripravljene mogu glumiti i "lažnu slaninu". U tom slučaju treba ih prije pečenja staviti u marinadu načinjenu od češnjaka, soja umaka, mljevene paprike s okusom dima i javorovog sirupa. Američka receptura...

 

Photo: shutterstock

Komentari 0