Life&style

Znaš li što bi ti se dogodilo kad bi jela dvije banane dnevno?

  • Svima je jasno da su banane zdrave. Međutim, kad bismo svaki dan pojele koju, brzo bismo primijetile neke značajne promjene
  • Ipak, ako ih jedeš u određeno vrijeme, možda bi ti mogle više naštetiti, nego koristiti

Banane su pune vitamina i mineralnih tvari. Djeluju blagotvorno na naše tijelo i čine mu mnogo dobra. Jedimo svaki dan ovo supervoće i ubrzo ćemo primijetiti pozitivne učinke! 

Banane podižu raspoloženje…

Zahvaljujući bananama, serotonin (hormon sreće) brže dolazi u mozak, pa smo sretniji i bolje raspoloženiji. Osim toga, serotonin ima smirujuće djelovanje: mirniji smo i bolje spavamo. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

…i pomažu da se dobro osjećamo 

Ako pak imamo problema s probavom, trebale bismo redovito jesti banane: pojedemo li bananu prije jela, pobrinut će se za to da ne bude nadutosti. I, premda se često tvrdi drugačije – banane ne izazivaju zatvor! Naprotiv – reguliraju probavu! A ako se baviš sportom, pomoći će da brže postigneš vidljive rezultate. Naime, za rast mišića potreban je magnezij – kojeg puno ima u žutom voću. 

Možda vas zanima Gulimo li cijeli život banane na pogrešan način? Potražili smo savjet od majmuna... Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Međutim, imaju jednu manu

One su i praktične - oguliš ih u trenu, slatke su, lako ih je jesti jer su fino mekane, imaju puno vitamina i daju nam puno energije, stoga je logično ako si pomislila kako su banane idealan doručak za sve koji se ujutro žure na posao. Nažalost, to nije istina. Ovo voće ima jednu malu – ali nikako ne zanemarivu – manu: nemoj jesti banane ujutro na prazan želudac. 

Naime, čak do 25 posto banane sastoji se od šećera. Ako je jedeš na prazan želudac, naglo će porasti razina inzulina, ali će jako brzo opet pasti. Tako će tijelo brzo nanovo razviti osjećaj gladi, ako ne i snažan napadaj gladi. Zato najbolje, jedna prije ručka, druga prije večere!

Možda vas zanima Znamo kako ćeš zaustaviti preuranjeno truljenje banane Rubrika Life&style Life&style

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0