Life&style

Znaš li što se događa kad pojedeš bananu sa smeđim točkicama?

  • Ne voliš prezrele banane čija kora već postaje smeđa? Greška!

  • Baš takve banane su najzdravije. Donose čak 9 dobrih stvari našem tijelu

  • Evo nekih: ublažavaju menstrualne bolove, sprječavaju zatvor, snizuju tlak

Banane nam pomažu da budemo fit i lijepe. Sadrže idealnu mješavinu ugljikohidrata i mineralnih tvari (poput kalija i magnezija). Usprkos tome često završe u smeću – čim se pojave prve smeđe mrlje. Prema jednom japanskom istraživanju to je velika pogreška. Mrlje ne znače da su banane loše – naprotiv: zrele banane proizvode tvari koje čak mogu spriječiti nastanak raka! Još osam razloga pokazuje zašto ne trebaš bacati banane s mrljama…

1. Sprječavaju žgaravicu 

Zrele banane djeluju poput laganog antacida. Neutraliziraju kiseline te opuštaju probavni "aparat". Jedna banana nakon bogatog jela može spriječiti tegobe u području usta i grla – poput žgaravice. 

2. Sprječavaju zatvor 

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže balastne tvari koje potiču redovito pokretanje crijeva. 

via GIPHY

3. Pomažu sprječavanju raka 

Istraživanje grupe japanskih sveučilišta otkrilo je da banane aktiviraju naše obrambene stanice – točnije rečeno, neutrofile i makrofage. Oni su zaslužni za stvaranje faktora nekroze tumora - koji je nužan za borbu protiv raka. Kako bi se postigao taj učinak, važno je da banane imaju puno smeđih mrlja na kori, odnosno da su jako zrele. Što je tamnija kora, toliko je viša alkalna vrijednost – koja je zaslužna za aktiviranje funkcija bijelih krvnih zrnca.

Marmelada od banane Možda vas zanima Marmelada od banane: 3 profinjena recepta za jednostavno pripravljanje kod kuće Rubrika Life&style Life&style

4. Poboljšavaju raspoloženje i brinu za dobar san 

Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava općenito raspoloženje te se brine za dobar i miran san. Osim toga, banane sadrže vitamin B te antistresne minerale magnezij i kalij – koji su zaslužni za jake živce. 

via GIPHY

5. Snižavaju krvni tlak 

Pacijenti s visokim krvnim tlakom trebaju što je manje moguće soliti jelo jer sol povisuje tlak. Umjesto toga trebaju jesti namirnice bogate kalijem – poput banana – kako bi im se snizio tlak. Dijabetičari ne smiju prečesto jesti prezrele banane, jer ove imaju visok udio šećera. 

6. Ublažavaju menstrualne tegobe 

Kalij iz banana pomaže ublažiti grčeve za vrijeme menstruacije. Osim toga, banane su bogate vitaminom B6 – koji smanjuje nadutost i nakupljanje tekućine. 

Možda vas zanima Zašto je dobro započeti dan s jednom bananom i čašom tople vode? Rubrika Life&style Life&style

7. Daju nam energiju 

Banane su jako zasitne. Sadrže biljni škrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportaši često jedu banane za brzi oporavak). Tjelesna izdržljivost se potiče glikemijskim ugljikohidratima te mineralima i vitaminima iz banane. Kalij dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezij iz banane djeluje na funkciju mozga, olakšava učenje te poboljšava koncentraciju. 

via GIPHY

8. Pomažu kod manjka željeza 

Željezo je jedan od sastavnih dijelova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih tvari i kisika u tijelu. Banane sa smeđim mrljama bogate su željezom te su dobre protiv anemije. 

Evo kakav ćeš mali dragulj dobiti ako kombiniraš aloe veru i jednu bananu

9. Smiruju želudac 

Ljudi koji pate od želučanih tegoba često ne smiju jesti teške začine ili određeno voće. Razlog za to je iritacija želuca koja nastaje nakon konzumiranja te hrane. Međutim, zrele banane mogu se jesti – jer imaju meku i blagu teksturu. Ako želiš, možeš si spraviti kašicu od banane – djelovat će zaštitno na želučanu i crijevnu sluznicu te protiv suvišne kiseline. 

via GIPHY

Dodatni savjet: unutarnja strana kore od banane pomaže kod uboda komaraca. Natrljaj mjesto uboda korom i upala će se smanjiti. 

Photo: Unsplash/Pop & Zebra
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    teško mi padaju na stomak, više volim žute