Life&style

Pazi! Ove 4 namirnice nikad nemoj pripremati u mikrovalnoj, opasno je po zdravlje

  • Moramo priznati da iz praktičnih razloga sve više koristimo njezine brze usluge, pogotovo po ovim vrućinama kad nam se ne da stajati uz štednjak
  • Ali, postoje neke namirnice koje ni u kom slučaju ne smijemo podgrijavati u mikrovalki
  • Krumpir je jedna od njih

Ništa nije jednostavnije i praktičnije nego ugrijati jelo od prethodnog dana u mikrovalki. Međutim, neke namirnice moramo pri tome izbjegavati. Ako ih nismo dobro spremili, moguće je da su se stvorile na njima opasne bakterije i klice koje mogu uzrokovati trovanje – osim ako ih ne ubijemo visokom temperaturom. Nažalost, to je nemoguće u mikrovalnoj pećnici. Stoga nikad nemoj zagrijavati ove četiri namirnice: 

1. Krumpir

Ako si kuhani krumpir ostavila na sobnoj temperaturi, lako se mogu razviti bakterije clostridium botulinum. U mikrovalnoj pećnici ih se ne može uništiti, a mogu uzrokovati trovanje hranom. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

2. Sirova piletina 

Piletinu moramo jesti dobro termički obrađenu (kuhanu, pečenu ili prženu) kako bismo bili sigurni da su uništene sve bakterije koje se na njoj nalaze. U mikrovalnoj pećnici ovo se meso može tek ugrijati, ne peći. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Možda vas zanima 5 stvari koje nikad ne smiješ jesti na prazan želudac Rubrika Life&style Life&style

3. Pržena jela 

Masni pomfrit ili pečeno povrće također ne smiju u mikrovalnu pećnicu. Ulje se može „zapaliti“ te mogu nastati plinovi štetni po zdravlje. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

4. Riža 

Rižu općenito treba odmah nakon jela spremiti u hladnjak, jer se na sobnoj temperaturi vrlo brzo mogu razviti otrovne bakterije – koje ne možemo uništiti u mikrovalnoj…

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0