Life&style

Kasni ti mjesečnica, a nisi trudna - možda je uzrok jedan od ovih 8 razloga

  • Kasni ti menstruacija, a otklonila si sumnju u trudnoću - ne treba te odmah obuzeti panika!
  • Menstruacije znaju biti svojeglave pa se našoj na našoj listi našlo 8 razloga koji bi mogli opravdati njihovo kašnjenje
  • Osim stresa i promjene broja kilograma, na menstrualni ciklus mogu utjecati i zdravstvena stanja koja zahtijevaju posebnu kontrolu specijaliziranih liječnika

Prilično je velik raspon „normalnoga“ kada je u pitanju trajanje menstruacije te ona može trajati između dva i sedam dana. Isto tako trudnoća nije jedini razlog zbog koje ona može zakasniti. Prije nego počneš paničariti, dopusti da te podsjetimo na nekoliko stvari - mjesečnice znaju biti svojeglave, a uz to postoji milijun razloga zbog kojih će ona ponekad kasniti i više nego uobičajeno. Ako je riječ o kašnjenju od nekoliko dana ne trebaš biti zabrinuta, a ukoliko se ono prolongira na više od 10 dana možda se razlog krije upravo na ovoj listi. Svakako, preporučujemo ti da se u takvim situacijama konzultiraš s tvojim liječnikom i/ili ginekologom.

Možda vas zanima 4 male stvari koje će tvoj stan ove jeseni učiniti najugodnijim mjestom na svijetu Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

1. Gubitak težine

Veliki gubitak težine može izazvati izostanak menstruacije. Koliko je previše? Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10% idealne tjelesne težine može izazvati amenoreju (potpuni izostanak menstruacije). Dakle, ako je tvoja idealna tjelesna težina 58 kg, gubljenje 5 kg može izazvati propuštanje menstrualnog ciklusa. Pretjerano vježbanje i drastične promjene tjelesne težine mogu smanjiti tjelesnu masnoću što uzrokuje pad hormona (poput estrogena) i pridonosi nepravilnim mjesečnicama.

2. Pretjerana tjelovježba

Rigorozno vježbanje, kao što je trening za maraton ili triatlon, može uzrokovati fizički stres, što može dovesti do hormonalne neravnoteže koja može utjecati na tvoj menstrualni ciklus.

3. Stres

Značajan stres - poput razvoda ili smrti voljene osobe - može poremetiti tvoju hormonalnu ravnotežu i utjecati na pojavu neredovitih mjesečnica. Hormoni stresa, poput kortizola, proizvode se u prevelikoj količini zbog čega se potrebni hormoni ne proizvode u dovoljnoj mjeri. To može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progesterona ne javljaju. Jednostavno rečeno – bez odgovarajućih hormona, menstruacija se neće pojaviti.U trenutku kad se razina stresa smanji, mjesečnica će se vratiti u relativno kratkom roku – bez obzira na to koliko je dugo izostajala.

via GIPHY

Možda vas zanima Znaš li kako pravilno njegovati kožu kroz menstrualni ciklus? Rubrika Beauty Beauty


4. Višak kilograma

Na isti način na koji prekomjerno mršavljenje izaziva amenoreju, tako i višak kilograma nepovoljno djeluje na menstrualni ciklus. Naglo debljanje može izazvati višak estrogena koji se skladišti u masnim tkivima, a onda se djelomično prebacuje u tijelo, ili višak androgena koji može izazvati stanjivanje maternice i smanjenu ovulaciju. Dodatni problemi koje može izazvati višak kilograma su: akne, visok krvni pritisak i dijabetes. 

5. Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično javlja kod prvog menstrualnog ciklusa. Ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog pada ravnoteže ženskih spolnih hormona. Žene koje žive s ovim problemom obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i višak kilograma. U većini slučajeva, žene doživljavaju oligomenoreju ili produženi menstrualni ciklus te rjeđe dobivaju mjesečnicu - obično 4 do 6 puta godišnje.

via GIPHY

Možda vas zanima 5 razloga zašto tvoja menstruacija zabrinjavajuće dugo traje Rubrika Life&style Life&style

 

6. Kontracepcijske pilule

Jedna od nuspojava kontracepcijskih pilula s niskim estrogenom je izostanak menstruacije. Također, izostanak se može javiti i ako prestaneš uzimati tablete. Prema ginekolozima, trebat će ti jedan do tri mjeseca da se vratiš u svoj uobičajeni ciklus.

7. Kronična bolest

Žene s određenim kroničnim oboljenjima češće doživljavaju neredovne menstruacije. Bolesti kao što su Kronova, dijabetes, lupus i cistična fibroza te bolesti štitnjače utječu na menstrualni ciklus žene. Dakle, ako je tvoja menstruacija uglavnom redovita, a onda trenutno nastupi neka bolest poput mononukleoze, može se dogoditi da nekoliko mjeseci potpuno izostane. Međutim, ako imaš neku kroničnu bolest zbog koje menstruacija često izostaje ili kasni, posavjetuj se s liječnikom ne bi li pronašla pravilan način za regulaciju ciklusa.

8. Pobačaj

Ako je test za trudnoću pokazao da ste trudni, a dobila si zakašnjelu menstruaciju, možda se u ovom slučaju zapravo radi i pobačaju. Rani pobačaj je mnogo češći nego što misliš. Do polovice svih trudnoća završava spontanim pobačajima, često prije nego što žena i shvati da je trudna. Jedini znak? Izuzetno teška ili duga menstruacija.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0