Beauty

Znaš li kako pravilno njegovati kožu kroz menstrualni ciklus?

Naša koža doživljava razne promjene kroz faze menstrualnog ciklusa. Hormonalna neuravnoteženost u našem tijelu čini našu kožu jedan dan svježom i sjajnom, a drugi dan blijedom i nečistom…

Ne preostaje nam ništa drugo, nego da djelujemo protiv disbalansa i to  tako da njegu kože prilagodimo našem ciklusu – koji traje u pravilu 28 dana i može se podijeliti u četiri faze: 

1. Menstrualna faza

2. Folikularna faza (faza nakon menstruacije)

3. Ovulacijska faza (nakon ovulacije)

4. Luteinska faza (faza od ovulacije do sljedeće menstruacije)

1. Menstrualna faza (1. – 5. dan)

Razina hormona je na početku menstruacije najniža, a kod kože se vidi prvenstveno nedostatak estrogena. Smanjena je proizvodnja loja, zbog čega koža teško može očuvati potrebnu vlažnost. U tom razdoblju je jako važno koristiti bogatu hidratantnu kremu te je najbolje jednom do dvaput tjedno nanijeti masku za lice s hijaluronskom kiselinom. U to vrijeme nemoj eksperimentirati s novim beauty-proizvodima, jer tvoja je koža sada jako osjetljiva. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Folikularna faza (6. – 12. dan)

U toj fazi ciklusa polako ponovno raste razina estrogena, a to se odmah vidi ujednačenijim i svježijim tenom. Tvoja hidratantna krema sada može biti nešto lakša. Važno je da redovito radiš piling kože kako bi se riješila odumrlih stanica kože iz prve faze. 

3. Ovulacijska faza (13. – 18. dan)

Sada ja tvoja koža u apsolutnom procvatu, a i općenito se osjećaš nepobjedivo. Razlog tome je razina estrogena koja se trenutačno nalazi na apsolutnom vrhuncu. Tvoja koža sjaji, napeta je te su nestali  prištići. Lagana hidratantna njega sasvim je dovoljna. Pošto je tvoja koža otpornija u to vrijeme, možeš isprobavati nove proizvode bez ikakvog problema. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Luteinska faza (19. – 28. dan)

Nakon ovulacije naglo pada razina estrogena pa se potiče proizvodnja loja. Tvoja koža djeluje blijedo te naginje začepljenim porama i nastanku prištića. Kako bi držala nečistu kožu pod kontrolom, moraš obratiti pažnju na temeljito čišćenje. U ovoj fazi su proizvodi za njegu kože s antibakterijskim djelovanjem osobito dobri. Preporučuje se i hidratantna krema bez masnog sjaja, jer će masnoća dodatno začepiti pore. Međutim, koža ti svejedno treba vlage, pa se nemoj potpuno odreći kreme za lice. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0