Life&style

11 razloga zašto tvoja menstruacija odjednom traje duže nego što si navikla

  • Ako tvoja menstruacija traje 10 ili više dana ili se iznenada značajno mijenja u dužini tri ciklusa za redom, posjeti ginekologa
  • Uzroci mogu biti sasvim benigni, ulazak u menopauzu ili ovulacija koja izaziva krvarenje
  • Ali i manje benigni: polipi, poremećaj rada štitnjače, karcinom vrata maternice

Prilično je velik raspon „normalnoga“ kada je u pitanju trajanje menstruacije (može trajati između dva i sedam dana). Ako tvoja menstruacija traje dan ili dva više ili manje od uobičajenog, a nemaš druge poteškoće (poput ekstremne menstrualne boli ili vrlo jakog krvarenja), vjerojatno se ne moraš brinuti. 

Ali ako tvoja menstruacija traje 10 ili više dana ili se iznenada značajno mijenja u dužini tri ciklusa za redom, to opravdava odlazak ginekologu. Ipak, nema potrebe za panikom - većina uzroka produženog krvarenja nije veliki problem i uz pomoć liječnika se može riješiti.

via GIPHY

1. Imaš spiralu

Jedan od najčešćih uzroka dugih menstruacija kod mlađih žena su kontracepcijske spirale koje se nalaze izravno u cerviksu. I nehormonske na bazi bakra i hormonalne na bazi progestina mogu uzrokovati abnormalno dugo krvarenje, osobito odmah nakon umetanja. Međutim, hormonalna će spirala nakon nekog vremena smanjiti krvarenja, čak ga i potpuno spriječiti. No ako se produžena menstruacija ne smiri nakon tri ciklusa, vrijeme je da se vratiš svom liječniku - jer je moguće da se spirala pomaknula s položaja ili jednostavno ne funkcionira dobro s tvojim tijelom.

Možda vas zanima Želiš da tvoja koža izgleda mlađe? Onda nikako ne bi trebala zanemariti ovo osnovno pravilo Rubrika Beauty Beauty

2. Zapravo ovuliraš

Menstruacija je način na koji se tvoje tijelo može riješiti dodatne krvi i tkiva koje se stvorilo u slučaju da se jaje oplodi i počne razvijati dijete, ali ponekad se hormonalni signali križaju i možeš krvariti i kad jajašce dozori. To se zove "intermenstrualno krvarenje", a događa se zbog blagog pada estrogena oko ovulacije. Ako krvarenje traje nekoliko dana ili se dogodi blizu kraja posljednjeg ciklusa, može izgledati kao da menstruacija traje zauvijek. Obično nije nešto o čemu trebaš brinuti, ali ako se iznenada promijeni ili ako osjećaš ozbiljnu bol, vrijeme je da posjetiš svog liječnika.

via GIPHY

3. Trudna si (da, doista)

Pričekaj trenutak: nije li znak trudnoće izostanak menstruacije? Da, ali ne sve vrijeme. "Čest uzrok abnormalnih menstruacija, uključujući i dulje krvarenje, jest trudnoća", objašnjava, dodajući da tipični simptomi trudnoće, poput mučnine, mogu biti odsutni. Uvijek kada žena ima neuobičajeno krvarenje, uvijek je najbolje eliminirati mogućnost trudnoće testom krvi na trudnoću radi osiguranja.

4. Ti si na hormonalnoj kontroli rađanja

Sve što manipulira tvojim hormonima ima potencijal da produži tvoju menstruaciju. To uključuje i hormonske pilule, flastere, prstenove i implantate. Dobra vijest je da postoji mnogo mogućnosti s različitim razinama i vrstama hormona, tako da ako tvoje tijelo ne reagira dobro na jednu vrstu ili dozu, možeš pronaći drugačiju vrstu kontracepcije. 

via GIPHY

5. Imala si rani pobačaj

Rani pobačaj je mnogo češći nego što misliš. Do polovice svih trudnoća završava spontanim pobačajima, često prije nego što žena i shvati da je trudna. Jedini znak? Izuzetno teška ili duga menstruacija. Dužina menstrualnog ciklusa trebala bi se vratiti u normalu unutar jednog do dva ciklusa - ako ostane abnormalno duga nakon tri ciklusa, idi k liječniku. Oko jedne od 100 žena pati od ponovnih pobačaja, pa je važno isključiti stanje koje utječe na plodnost kao što je endometrioza.

6. Imaš sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika pogađa oko 10% žena u reproduktivnoj dobi. Nazvan je po cistama koje rastu na jajnicima, sprječavaju sazrijevanje jajašca i često čine ženu neplodnom. Ovo stanje također djeluje na razine hormona uzrokujući dobivanje na težini, pojačan rasta dlaka i da, produljena menstrualna razdoblja. Ako imaš superdugačke menstruacije zajedno s drugim znakovima policističnih jajnika kao što su migrena, rast dlaka na licu i povećanje tjelesne težine, razgovaraj sa svojim liječnikom.

7. Imaš problema sa štitnjačom

Jedna od osam žena patit će od slabe funkcije štitnjače ili hipotireoze u nekom trenutku svog života. Tvoja štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira koja kontrolira hormone koji reguliraju mnoge sustave u tijelu, uključujući sagorijevanje kalorija, brzinu otkucaja srca i da, menstruaciju. Ako imaš premalo hormona štitnjače to može uzrokovati da menstruacija jako dugo traje, tvrde stručnjaci. 
Ostali simptomi uključuju povećanje tjelesne težine, umor i gubitak kose - tako da ako doživljavaš bilo koji od tih simptoma, zajedno s mjesečnicom dužom od normalne, idi k liječniku.

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

8. Imaš poremećaj u krvi

Rijetko je, ali je moguće, da su iznimno duge menstruacije znak bolesti, poput hematološke (krvne) bolesti. Neke od njih, kao što su hemofilija ili Von Willebrandova bolest, genetske su prirode, pa ako to imaš, vjerojatno već znaš za to. Međutim, ako tvoje menstruacije traju jako dugo, vrijedi napraviti testove kojima se isključuje poremećaj krvi kojeg možda nisi svjesna.

via GIPHY

9. Imaš polipe ili fibroide maternice

Abnormalnosti maternice, kao što su polipi ili fibroidi, mogu uzrokovati produljena menstrualna razdoblja jer iskrivljuju endometrijsku šupljinu, što može dovesti do povećanog protoka krvi. U osnovi, tvoje tijelo osjeća nešto u maternici – nešto što ne bi smjelo biti tamo i dodatno se trudi da ga se riješi. Zvuče zastrašujuće, ali do 80 posto žena imat će polipe i fibroide barem jednom prije 50. godine. Oni sami po sebi ne ukazuju na ozbiljnu bolest - poput raka. Vjerojatno će ti liječnik preporučiti da ih kontroliraš, ali ako uzrokuju bol ili izrastu jako veliki, mogu se kirurški ukloniti.

10. Imaš nedijagnosticiran karcinom vrata maternice

Abnormalno vaginalno krvarenje - kao što je krvarenje nakon vaginalnog seksa, krvarenje i uočavanje između mjesečnica, mogu biti znak raka vrata maternice - još jedan razlog da odeš do liječnika ako primijetiš da se nešto čudno događa s menstruacijom.
Budući da se abnormalnosti cerviksa mogu otkriti putem Papa i HPV testova, pobrini se da ih redovito radiš i uvijek obavijesti svog liječnika o eventualnoj obiteljskoj povijesti raka kod žena.

11. Tvoje tijelo priprema se za menopauzu

Oh da, jednostavno starenje može napraviti nered u tvojim menstrualnim razdobljima. Menopauza, koja tehnički znači da je prošlo 12 ili više mjeseci bez mjesečnice, udara žene u dobi od 50 godina. Međutim, tvoje tijelo započinje prirodni pad hormona koji dovodi do menopauze (odnosno perimenopauze) već sa 35 godina, kaže dr. Christiane Northrup. Kada se to dogodi, možeš primijetiti da ti je menstruacija dulja ili kraća, tvoj ciklus postaje više slučajan te nastaju i druge manje promjene u menstruaciji.

Ako si isključila sve ostalo, a u kasnim tridesetima si, tvoja produljena menstruacija jednostavno može biti posljedica prirodnog procesa starenja. Postoji, međutim, nešto kao što je rana menopauza, koja može utjecati na žene čak u dvadesetim godinama, pa razgovaraj s liječnikom ako se to javlja u tvojoj obitelji ili ako imaš druge znakove menopauze, poput slabog spolnog nagona ili nesanice. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0