Beauty

Želiš da tvoja koža izgleda mlađe? Onda nikako ne bi trebala zanemariti ovo osnovno pravilo

  • Dehidriranost je prvo što se primijeti na tvojoj koži i to ne u dobrom smislu - ona postaje isušena, djeluje umorno i sivo i lakše se bora 
  • Dehidriranoj koži možeš vratiti zdravi sjaj - dobro odabranim preparatima, ali i promjenama u životnom stilu
  • Donosimo ti najbolje savjete kako liječiti i spriječiti dehidraciju tvoje kože

Nošenje šminke je za nas žene često puno više od maskiranja nesavršenosti, već je to zabavan, eksperimentalan i kreativan način putem kojeg iskazujemo svoju osobnost. Ipak, licu je ponekad potrebno pružiti i dan bez šminke, a idealna prilika za to je No make up day koji se u svijetu obilježava danas, 26. travnja. Žene diljem svijeta na društvenim mrežama pod hashtagom  #namakeupday dijele svoje fotografije bez šminke kako bi slavile prirodnu ljepotu. Jer ionako smo najljepše kad smo svoje i kad volimo kožu u kojoj živimo. U to vjeruje i pjevačica Franka Batelić koja zna da je manje uvijek više te redovito brine o svojoj koži.  Tako je sa svojim Instagram pratiteljima podijelila fotografiju bez šminke i na No make up day uputila ih kako je važno brinuti se o zdravlju kože. Lijepa je pjevačica istaknula kako nakon svih nastupa, snimanja i teške šminke obavezno posegne za hidratantnom kremom koja štiti i smiruje njezinu kožu.

 

Pored ovog Frankinog, brojni su savjeti i načini kako održati zdravu, lijepu i mladenačku kožu, no ovoga puta mi ćemo istaknuti samo jednu, ali najvažniju stvar kako bi tvoja koža na ovaj dan (a i na svaki drugi) zasjala punim sjajem. Naime, ako moraš učiniti samo jednu stvar za svoju kožu, neka to bude - hidratacija! I to ne samo izvana, nego i iznutra. 

Dehidrirana koža brže se bora 

Bez obzira kojem tipu tvoja koža pripada, bila ona normalna, suha, mješovita ili masna, nužna joj je hidratacija. Beživotna, umorna i isušena koža govori nam da nije dobro njegovana i da joj treba vlage. Također, dehidriranu kožu ne treba izjednačavati sa suhom kožom jer su isušivanju i dehidraciji podložni svi tipovi kože. Hidratacija je ključ zdrave i prekrasne kože - dobro hidratizirana koža djeluje čvrsto i svježe te ima sposobnost bržeg zacjeljivanja. Kad koži nedostaje vlage, ona postaje suha, blijeda i vrlo osjetljiva, a sklonija je i bržem stvaranju bora. Hidratacijom koža ostaje elastična i meka te se ublažavaju negativne posljedice starenja.

Kožu je potrebno hidratizirati i izvana i iznutra kako bi ostala zdrava, sjajna i elastična. Naime, koža se pod utjecanjem vanjskih faktora poput sunca, vjetra, klima uređaja i prašine isušuje te zadebljava, a stvaraju se i nepravilne nakupine pigmenta (hiperpigmentacije). Zdrava koža je lijepa koža, a mi ti donosimo nekoliko savjeta kako da tvoja koža ostane hidratizirana, a time i blistava i što dulje mlada.

1. Voda je ključ!

Voda ima važnu ulogu u održavanju našeg tijela zdravim. Najbolji savjet nalaže unošenje dovoljno vode i tekućine tijekom dana, a omjer unesene tekućine mora biti veći od one koju je tijelo izgubilo. Pravilna hidratacija organizma ne znači da pijemo vodu kada smo žedne već se voda treba piti mnogo prije no što se pojavi osjećaj žeđi budući da nam on sugerira da smo dehidrirale. Stoga, pij najmanje 1,5 litru vode dnevno, odnosno šest do osam čaša. No, budi oprezna i nemoj odjednom popiti pola litre vode jer time nećeš napraviti ništa korisnog! Konzumaciju vode rasporedi tokom čitavog dana te pij najviše decilitar i pol tekućine odjednom. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

2. Hidratacija iz tanjura!

Poslovica kaže - ono si što jedeš! Tako u vlastitu prehranu uvrstite i namirnice koje sadrže visoki postotak vode poput salate (92%), brokule (91%), grejpa (91%), naranče (88%), mrkve (87%) i/ili jabuke (84%). Istovremeno smanji unos premasne i šećerima bogate hrane. Domaća topla kokošja ili goveđa juha je narodni lijek za mnoge tegobe, no u borbi s dehidriranom kožom ćemo se ipak okrenuti hladnoj juhi. I to po mogućnosti onoj od krastavaca, jer osim što je osvježavajuća, ona ima mnoštvo hranjivih vrijednosti te pomaže u održavanju hidratacije tijela. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Spriječi isušivanje i ne čisti lice agresivno!

Prestanite prati lice sapunom i jačim kemikalijama jer isušuju kožu i mogu izazvati iritacije. Koristite blage proizvode za čišćenje lica, a prije korištenja pojedinog proizvoda obavezno provjerite sastav jer pojedini sastojci, poput primjerice alkohola, mogu odstraniti prirodna ulja kože i samo dodatno pogoršati situaciju. Također, kako bi uklonila površinski odumrle stanice i dopustila svojoj koži da diše, barem jednom tjednom si priušti blagi piling koji će potaknuti obnovu kože.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Hidratantna krema je tvoj najjači as iz rukava!

Kad je koža dehidrirana, nužno je ne samo obnavljanje vanjske barijere nego i očuvanje njene mikrobiotičke barijere – nevidljive barijere koja prirodno štiti kožu kako bi smanjila njenu osjetljivost. Moć hidratantnih krema se krije u tome što sprječavaju gubitak vlage iz dubokih slojeva kože. Kako bi se obnovio površinski zaštitni sloj kože, važna je svakodnevna dnevna njega i uporaba kvalitetne hidratantne kreme. Posebno se izdvajaju one, poput La Roche Posay Toleriane kreme, koje u svom sastavu sadrže glicerin koji pruža 48 satnu hidrataciju jer zadržava vlagu u koži. Zbog svoje sposobnosti da veže prirodnu vlagu kože, glicerin se koristi u proizvodima za njegu vrlo suhe kože ili kože na kojoj koristimo isušujuće tretmane protiv akni koji kožu ostavljaju prhutavom i s osjećajem neugode. Uz glicerin, Toleriane krema sadrži i ceramid koji štiti barijeru kože te vitamin B3 koji je intenzivno smiruje.

 | Autor:

5. Zaštitite se od sunca!

Stručnjaci upozoravaju da dugotrajno izlaganje suncu našoj koži može izazvati puno više štete nego koristi. Predugo izlaganje sunčevim zrakama može izazvati crvenilo, hiperpigmentaciju, isušivanje, perutanje i mreškanje kože. Zato je, posebice u ljetnim mjesecima, potrebno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, ali i skloniti se od sunca u onim najsunčanijim dijelovima dana, do 11 do 16 sati. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7  

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0