Life&style

6 razloga da mjesečnica kasni - a nije trudnoća

Vrijeme menstrualnog ciklusa došlo je i prošlo bez ikakvih simptoma, a mjesečnice niotkuda? Koristila si zaštitu i odbacila svaku mogućnost trudnoće, ali i dalje ne znaš što se događa? Ne brini, znamo mi

Stiglo je ono vrijeme mjeseca. Nekontrolirano tamaniš čokoladu opravdavajući se kako su "oni dani". Najednom ti zvoni mobitel i javlja se poruka: "Jeste li zaboravili unijeti svoju mjesečnicu?" 

Prije nego počneš paničariti, dopusti da te podsjetimo na nekoliko stvari - mjesečnice znaju biti svojeglave, a uz to postoji milijun razloga zbog kojih će ona ponekad kasniti i više nego uobičajeno. Kako bi svoje tijelo vratila na pravi put u najkraćem mogućem roku, važno je saznati uzrok propuštenog menstrualnog ciklusa. Razgovarali smo s Tracy Brooks, liječnicom na Cambridgeovom Institutu Zdravlja, koja nam je izdvojila šest najčešćih razloga preskakanja ili izostanka ciklusa.

1. Povećani stres
Stres uvelike utječe na redovitost menstruacije. Novi posao, stres u školi ili velike životne promjene ponekad jako iscrpljuju. Uz to, ako smo u tome razdoblju seksualno aktivni, izostanak menstruacije mogao bi dodatno povećati razinu stresa.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Dr. Brooks objašnjava: „Hormoni stresa, poput kortizola, proizvode se u prevelikoj količini zbog čega se potrebni hormoni ne proizvode u dovoljnoj mjeri. To može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progesterona ne javljaju. Jednostavno rečeno – bez odgovarajućih hormona, menstruacija se neće pojaviti.“

U trenutku kad se razina stresa smanji, mjesečnica će se vratiti u relativno kratkom roku – bez obzira na to koliko je dugo izostajala.

2. Naglo mršavljenje
Veliki gubitak težine može izazvati izostanak menstruacije. Koliko je previše? Doktorica Brooks kaže: "Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 % idealne tjelesne težine može izazvati amenoreju. Dakle, ako je tvoja idealna tjelesna težina 58 kg, gubljenje 5 kg može izazvati propuštanje menstrualnog ciklusa.

Brooks objašnjava: „Kad je žena u deficitu s hranjivim materijama u organizmu, ona ima nizak unos masti, što može dovesti do smanjenja tjelesne masti, a to dalje vodi do amenoreje. Što se tiče povratka menstrualnog ciklusa, to ovisi o pojedincu. Najbolji način da se utvrdi problem jest odlazak liječniku. Međutim, dr. Brooks naglašava da žene češće gube mjesečnicu kad naglo izgube kilograme, nego kad smršave tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Možda vas zanima Radimo li ovih 9 stvari pogrešno za vrijeme menstruacije ? Rubrika Life&style Life&style


3. Višak kilograma
Na isti način na koji prekomjerno mršavljenje izaziva amenoreju, tako i višak kilograma nepovoljno djeluje na menstrualni ciklus. Dr. Brooks kaže: "Naglo debljanje može izazvati višak estrogena koji se skladišti u masnim tkivima, a onda se djelomično prebacuje u tijelo, ili višak androgena koji može izazvati stanjivanje maternice i smanjenu ovulaciju. Dodatni problemi koje može izazvati višak kilograma su: akne, visok krvni pritisak i dijabetes." 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Najlakši način da menstrualni ciklus dovedete u red jest da poradiš na gubitku viška kilograma i povratku na idealnu težinu. No, budi oprezna i nemoj se odvažiti na rigoroznu dijetu s kojom ćeš kilograme izgubiti prebrzo. Šokiranje organizma djeluje nepovoljno na zdravlje, a tako i na sam ciklus.

4. Policistični jajnici
Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično javlja kod prvog menstrualnog ciklusa. Ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog pada ravnoteže ženskih spolnih hormona. Žene koje žive s ovim problemom obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i višak kilograma. U većini slučajeva, žene doživljavaju oligomenoreju, kad rjeđe dobivaju mjesečnicu - obično 4 do 6 puta godišnje.

Ako misliš da je problem u ovome, postoje tri karakteristična znaka. Prvi znak poznat je kao hiperandrogenizam, koji se manifestira pojavom akni i prekomjernog rasta kose. Drugi znak predstavlja izostanak menstruacije i treći su policistični jajnici, koji se mogu otkriti samo putem ultrazvuka. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

5. Prevelika aktivnost
Pretjerana aktivnost obično ima sličan efekt na menstrualni ciklus, kao gubitak težine. To je zato što je agresivno vježbanje često jedan od uzročnika gubitka težine, često i više od 10 posto idealne tjelesne težine. Dr. Brooks označava efekte povećanog vježbanja i pretjeranog gubitka težine kao "žensko atletsko trojstvo", koje se sastoji od poremećaja prehrane, amenoreje i osteoporoze.

Možda vas zanima 6 faza koje svaka žena proživi za vrijeme mjesečnice Rubrika Life&style Life&style

Postoje određene vrste vježbi koje povećavaju  rizik za izostanak menstruacije. Žene koje se bave trčanjem, baletom, gimnastikom i umjetničkim klizanjem imaju tendenciju da dožive atletsku amenoreju. Ako si sportašica, maratonka ili jednostavno vježbaš u teretani, postoje stvari koje možeš učiniti kako bi regulirala svoju menstruaciju. Dr. Brooks predlaže unos kalcija i vitamina D. Također savjetuje da žene koje se bave sportom odlaze na rutinske kontrole, kao i da često skeniraju gustoću kostiju.

 | Autor: Getty Images Getty Images

6. Kronična bolest
Žene s određenim kroničnim oboljenjima češće doživljavaju neredovne menstruacije ili izostanak, zbog mršavosti ili bolesti. Dr. Brooks ističe da bolesti kao što su Kronova, dijabetes, ulcerativni kolitis, lupus i cistična fibroza utječu na menstrualni ciklus žene.

Jedna je studentica amenoreju iskusila dok je bolovala od mononukleoze. Ona objašnjava: "U srednjoj sam školi imala mononukleozu zbog čega 3-4 mjeseca nisam imala menstruaciju. Liječnici su uzimali krv za testiranje, jer mononukleoza utječe na jetru. Također sam na granici anemije, te sam zbog oslabljenog imuniteta toga ljeta imala velik broj infekcija."

Dakle, ako je tvoja menstruacija uglavnom redovita, a onda trenutno nastupi neka bolest poput mononukleoze, može se dogoditi da nekoliko mjeseci potpuno izostane. Međutim, ako imaš neku kroničnu bolest zbog koje menstruacija često izostaje ili kasni, posavjetuj se s liječnikom ne bi li pronašla pravilan način za regulaciju ciklusa.

via GIPHY

Photo: Getty Images

Komentari 0