Life&style

Radimo li ovih 9 stvari pogrešno za vrijeme menstruacije ?

Mjesečnica je naša stara suputnica još od pubertetskih dana. Međutim, možda trebamo razmisliti o nekim dugogodišnjim navikama koje nisu najbolje

Dok je nekim muškarcima menstruacija tabu tema, PMS im je sredstvo izrugivanja i često ga koriste kao protunapad ili izliku („Ah, neka zvoca, vjerojatno je to PMS!“). Mi s menstruacijom živimo iz mjeseca u mjesec, i nama je nešto sasvim normalno – poput potrebe za jelom i pićem, spavanjem, odlaskom na toalet... Upravo stoga možda i ne obraćamo previše pažnja na tu „sasvim normalnu stvar“ pa si nesvjesno ne olakšavamo ili – što je također često slučaj – još i otežavamo „te dane u mjesecu“. Stoga nije na odmet ponoviti gradivo i podsjetiti se na neke stvari koje već vjerojatno znamo, ali se ne trudimo držati ih se – na svoju štetu! 

via GIPHY

1. Zaboravljaš oprati ruke prije mijenjanja tampona

Ako smo u žurbi, a moramo promijeniti tampon, često zaboravimo oprati ruke. A na dlanu i prstima nalaze se velike količine klica i bakterija koji baš ne bi trebali doći u dodir sa stidnicom. Zbog takvih „hitnih slučajeva“ (na primjer putovanje), dobro je uz tampone nositi sa sobom i intimne maramice ili tampone s aplikatorom. 

2. Ne daješ priliku menstrualnim čašicama

Tko ne proba, ne zna kakvo je! Dugo vremena nije bilo dostojne alternative tamponima. S izumom menstrualne čašice taj problem postaje prošlost. Međutim, mnoge žene ne žele ni testirati čašice – premda imaju prednosti u usporedbi s tamponima. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Ostavljaš u sebi tampon preko noći 

Ne preporučuje se preko noći ostavljati tampon u vagini. Tko previše vremena nosi komad pamuka u sebi, riskira toksični šok sindrom. To je rijetka, po život opasna komplikacija bakterijske infekcije koja čak može biti opasna po život! Šok sindrom je rezultat toksina koji proizvode Staphylococcus (staph) aerus bakterije, ali uzrok također može biti uzrokovan toksinima koje proizvodi grupa A streptococcus (strep) bakterije. Stoga bi bilo idealno promijeniti tampon svaka četiri sata.  

4. Uvijek koristiš normalnu veličinu tampona 

U početku mjesečnice kod većine žena je krvarenje relativno jako. Stoga se u početnoj fazi preporučuje koristiti tampone koji imaju veću moć upijanja. Onda nećeš brinuti hoće li možda iscuriti mogući višak. Ako je krvarenje pri kraju mjesečnice slabije, možeš koristiti i mini tampone kako bi izbjegla neugodan osjećaj suhoće kod nošenja i uklanjanja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Ne uzimaš magnezij 

Nedostatak magnezija u organizmu može uzrokovati neredovit ciklus koji se često manifestira pojačanim krvarenjem ili bolovima. Magnezij je zaslužan za opuštanje mišića, stoga se za vrijeme trajanja mjesečnice preporučuje uzimati hranu bogatu magnezijem (eventualno suplemente), a to osobito vrijedi za žene koje pate od jakih menstrualnih bolova i grčeva. 

6. Ne znaš kad ćeš dobiti menstruaciju 

Itekako je korisno voditi „dnevnik“ mjesečnice. Tako možeš primijetiti eventualne nepravilnosti, a kod drastičnih promjena pravovremeno potražiti pomoć liječnika. Planiraš li zatrudnjeti, onda je osobito važno znati sve o vlastitom mensutrualnom ciklusu – kako bi mogla odrediti plodne dane. Za to postoje brojne jednostavne aplikacije koje besplatno možeš downloadati na svoj pametni telefon…

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

7. Ne obraćaš pažnju na konzistenciju menstrualne krvi

Kratko nakon početka mjesečnice nije neobična pojava tamnije, gušće krvi. Za vrijeme trajanja menstruacije krv postaje svijetlije boje. Ako je grudasta ili poput ulja – onda trebaš odmah potražiti savjet liječnika.  

 | Autor: thinkstock thinkstock

8. Uzimaš aspirin kao sredstvo protiv bolova

Uzimanje nekog preparata za ublažavanje bolova (normalne doze) u principu je sasvim OK: međutim, aspirin treba izbjegavati za vrijeme mjesečnice. Taj medikament razrjeđuje krv pa može pojačati krvarenje. 

9. Ne baviš se sportom za vrijeme menstruacije 

Sport za vrijeme mjesečnice može učiniti dobro tvom tijelu. Kretanjem se opuštaju tkiva oko maternice pa to može ublažiti  menstrualne grčeve. 

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0