Life&style

6 faza koje svaka žena proživi za vrijeme mjesečnice

Naša menstruacija prati nas gotovo cijeli život – i usprkos tome često same ne znamo što se tada točno događa s našim tijelom. Vrijeme je za mali podsjetnik…

Puno je emocionalnih i tjelesnih promjena koje osjećamo za vrijeme mjesečnice – od umora, nadutosti, pojave akni, glavobolje, pa sve do  nervoze, ljutnje, želje za nekom određenom hranom i slično. Međutim, nekako to sve (osobito nakon dugog niza godina) uzimamo zdravo za gotovo. Stoga se nije loše posjetiti što nam se sve to događa u „one dane u mjesecu“. 

Dan 1-2: bolna faza

Tvoja menstruacija počinje: za vrijeme mjesečnice se sluznica maternice i neoplođeno jajašce „očiste“ iz tijela. Pri tome dolazi do grčenja maternice, a također i do bolnih grčeva „u trbuhu“ koje najčešće osjećaš prve dane krvarenja. Za vrijeme krvarenja je razina estrogena u tijelu izuzetno niska. Zbog toga u te dane osjećaš veći umor. Najbolje je vrijeme za lagani sport i jogu! 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Dan 3-5: faza za novi početak 

Završava tvoje menstruacija, razina estrogena polako raste i vraća ti se energija. Također ti se vraća i dobro raspoloženje: nakon menstruacije osjećaš se lakše i živahnije. Najbolje je vrijeme za dobar trening snage. 

Dan 6-9: faza sjaja 

Razina estrogena sve je viša. Počinješ se sve bolje osjećati u svom tijelu. Tvoja koža je zategnuta i sjajna, a čak i lice ti izgleda simetričnije. Najbolje je vrijeme za zgrabiti se u koštac s nekim kompliciranim projektima, jer s tvojom samouvjerenošću sve ti je lako. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Dan 10-13: faza snage 

Razina estrogena je na vrhuncu: imaš plodne dane i djeluješ osobito privlačno muškarcima oko sebe. Sprema si za akciju i prštiš od energije. Najbolje je vrijeme za seks! Lakše doživiš orgazam koji je intenzivniji nego inače. Naravno, nemoj zaboraviti zaštitu!

Dan 14: ovulacija

Ovulacija nastupa obično usred menstrualnog ciklusa, dakle, negdje 14. dan. Jajašce kreće u smjeru maternice. U tom razdoblju možeš doživjeti nagle promjene raspoloženja. Najbolje je vrijeme za partijanje, ali i za ljenčarenje kod kuće – zapravo, trebaš raditi ono što ti u tom trenutku najviše odgovara! 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Dan 15-18: cik-cak faza

Ako ti jajna stanica nije oplođena, počinje se raspadati. Opet ti padaju razine estrogena i progesterona: nagle promjene razine hormona izbace tijelo iz ravnoteže. Počinješ reagirati emotivnije, često si nabrijana i spremna za svađu. Najbolje je vrijeme za aktivnosti kod kojih ćeš biti sama, odnosno nećeš drugima stajati na putu. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0