Life&style

5 razloga zašto tvoja menstruacija zabrinjavajuće dugo traje

  • Kad se trebaš zabrinuti? Ako tri mjeseca zaredom krvariš duže od tjedan dana
  • Neki uzroci produljene mjesečnice su benigni, no za većinu treba pomoć liječnika
  • Svakodnevne stvari poput stresa i povećanja težine mogu produljiti krvarenje

U normalnim slučajevima mjesečnica traje između tri i pet dana. Ako ponekad imaš dužu menstruaciju, to nije razlog za paniku. Međutim, ako tri mjeseca za redom krvariš duže od tjedan dana, onda bi definitivno trebala posjetiti ginekologa. Otkrivamo pet razloga zašto menstruacija dulje traje – i što možeš poduzeti protiv toga. 

Možda vas zanima Izađi iz toksične veze - i još nekoliko poteza koji će ti promijeniti život nabolje Rubrika Life&style Life&style

1. Tvoji hormoni nisu u ravnoteži

Tvoja menstruacija dolazi neredovito, a kad dođe, traje prilično dugo? To može biti znak sindroma policističnih jajnika (PCOS), odnosno hormonske smetnje. Žene koje pate od tog sindroma imaju povećane razine androgena, to jest muških spolnih hormona, u krvi – što uzrokuje smetnje pri mjesečnici. 

via GIPHY

2. Uzrok mogu biti lijekovi 

Uzrok dugotrajne menstruacije mogu biti i neki lijekovi. Na primjer, lijekovi za štitnjaču, steroidi ili psihofarmatici mogu utjecati na tvoju razinu hormona. Ako problem traje duže vrijeme, trebaš se savjetovati s liječnikom. 

Možda vas zanima Promjene u menstruaciji koje se događaju u 40-ima Rubrika Life&style Life&style

3. Promijenila ti se težina 

Jesi li se udebljala u zadnje vrijeme? Promjena težine može produžiti menstruaciju. Naime, povećana tjelesna masnoća vodi ka povećanim razinama estrogena – koje su odgovorne za duže trajanje menstruacije. 

4. Pod velikim si stresom 

Stres utječe na menstrualni ciklus u svakom pogledu: može dovesti do toga da menstruacija izostane, a može uzrokovati i neredovite ili vrlo dugačke menstruacije. Pitaj se jesi li u stresu. Ako je odgovor potvrdan, onda se pitaj možeš li smanjiti razinu stresa. 

via GIPHY

5. Miomi u maternici 

Miomi su dobroćudni tumori u muskulaturi maternice, a pojavljuju se kod mnogih žena nakon 25 godine pa do menopauze. Najčešći simptomi: pojačano krvarenje te jaki bolovi za vrijeme menstruacije. U svakom slučaju je preporučljivo konzultirati se s ginekologom.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0