Life&style

Promjene u menstruaciji koje se događaju u 40-ima

Kažu da su tridesete nove dvadesete, a kada je menstruacija u pitanju, mogli bismo reći kako su četrdesete novi pubertet. Evo i zašto!

Neke žene svoje se prve menstruacije više i ne sjećaju, a sigurne smo da je svaka od nas tada mislila kako je se nikada neće riješiti i da je čitava vječnost pred nama prije menopauze, koja kod većine žena nastupa u pedesetima. Ne, nećemo sada govoriti o menopauzi, već o godinama koje moramo proći prije nje, a to su - četrdesete

Vjerojatno misliš kako se u četrdesetima menstrualni ciklus već ustali pa se sve odvija redovito, no morat ćemo te razočarati. Upravo u ovim se godinama tijelo počne ponašati na sasvim drugačiji, novi način.

Možda vas zanima Zašto nas bole grudi prije menstruacije - i kako si pomoći? Rubrika Life&style Life&style

U nastavku donosimo što se događa s menstruacijom:

Neredoviti ciklusi

Prije nego što nastupi menopauza (razdoblje od minimalno 12 mjeseci bez menstruacije), naše tijelo mora proći kroz perimenopauzu - prijelazno razdoblje između menstruacije i menopauze. Može se javiti i do 10 godina prije početka menopauze. Jedna od glavnih karakteristika tog prijelaznog razdoblja svakako su neredoviti menstrualni ciklusi. To znači da sami ciklusi mogu trajati puno kraće, a da razmaci između ciklusa mogu trajati duže nego inače. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Učestaliji ciklusi

Kada je menstruacija u pitanju, nema pravila! Upravo su zbog toga u četrdesetima mogući i učestaliji menstrualni ciklusi. U tom je slučaju razdoblje između ciklusa kraće, a menstruacije mogu biti duže i obilnije. 

Izostanak menstruacije

Osim redovitih i neredovitih ciklusa, moguć je i izostanak menstruacije. No, nemoj se pretjerano "veseliti" da je došlo vrijeme menopauze. To je, zapravo, pokazatelj da su ti jajašca prilično oslabjela. Ako ti se to dogodi 12 mjeseci zaredom, onda nema sumnje da je nastupilo razdoblje menopauze. No, do tada - očekuj da će se gospođica menstruacija ponovno vratiti. 

Izražena bol

Tužna činjenica je da bolne menstruacije ne prestaju ni u četrdesetima. Budi spremna da ćeš se morati boriti s jakim i bolnim grčevima, posebice u perimenopauzi. Ipak, imamo i dobre vijesti! Kako se budeš približavala menopauzi, menstruacije će postati sve rjeđe i lakše, a samim tim i manje bolnije. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Pojava prištića

Kao što smo već rekle, u četrdesetima se tijelo počinje drugačije ponašati. Točnije, kao da ponovno prolaziš kroz pubertet. Prema tome, nemoj se iznenaditi ako ti po licu počnu ponovno izbijati prištići i akne kao kada si bila u srednjoj školi. Prištiće izazivaju hormoni koji u tim godinama nerijetko "divljaju". 

Možda vas zanima Znaš li kako pravilno njegovati kožu kroz menstrualni ciklus? Rubrika Beauty Beauty

Mala napomena: Ne zaboravi da si i u četrdesetima još uvijek dovoljno plodna da ostaneš u drugom stanju. Naravno, šanse su nešto manje, ali nije isključena ta mogućnost. Nemoj reći da te nismo upozorile!

Photo: Thinkstock

Komentari 0