Life&style

Zašto nas bole grudi prije menstruacije - i kako si pomoći?

Prištići i loša volja česta su pojava u 'tih dana u mjesecu'. Često se uz to pojavljuju osjećaj napetosti te bolovi u grudima

Za sve to su krivi hormoni koji nakupljaju vodu te zbog kojih naše žlijezde nateknu. Bolovi u grudima za vrijeme menstruacije – stručno rečeno mastodinija – pojavljuju se u gornjem, vanjskom dijelu dojki te se pojačavaju uglavnom kratko prije mjesečnice. Sasvim je normalno da se ti simptomi pojave čak 1-2 tjedna prije menstruacije. 

Hormonalne promjene kao povod 

Razlog za bolove u grudima su hormonalne promjene kojima je izloženo naše tijelo za vrijeme menstruacije. Dok u prvom dijelu mjesečnice dominira hormon estrogen, u drugom se pojačano proizvodi hormon progesteron. S tim prirodnim promjenama će se (osobito prije menstruacije) sakupljati voda u tkivima, te će doći do osjećaja napetosti u grudima. I hormon prolaktin je zaslužan za bolove u grudima prije mjesečnice. 

Možda vas zanima 9 načina kako izbjeći nadutost za vrijeme menstruacije Rubrika Love&Sex Love&Sex

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Prva pomoć za bolne grudi 

Postoje neke stvari koje možeš napraviti da smanjiš bolove. Stručnjaci tvrde da trebaš jesti puno voća i povrća. Naime, vlakna iz voća i povrća smanjuju naslage vode u grudima. Osim toga, tih se dana preporučuje nositi malo veći grudnjak. Malo žena u to vrijeme nosi pravu veličinu, a posljedice su bolne grudi, glavobolja, bolovi u leđima te napetost u području vrata i leđa. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0