Life&style

4 promjene u tvom menstrualnom ciklusu koje te čekaju nakon što navršiš 40

  • Kad napunimo 40 godina, naše tjelesne funkcije polako kreću u smjeru menopauze 
  • To je vrijeme kada se moramo pomiriti s time da ništa više neće biti kao prije (OK, ali neke stvari tek postaju bolje!)
  • Evo kako ove promjene djeluju na našu mjesečnicu…

Naime, u četrdesetim godinama mjesečni ciklus mijenja svoj uobičajeni ritam, a često mjesečnica kraće traje. Faza između „normalnog ciklusa“ i menopauze može trajati do pet godina, kaže dr. Rebecca Dunsmoor-Su, liječnica iz Seattlea, a ta faza zove se perimenopauza. O klasičnoj menopauzi govori se tek kad je pravilu menstruacija izostala godinu dana. 

Pravilo se može kompletno promijeniti 

Pošto se razina hormona mijenja s dobi, moguće je da ponekad menstruacija potpuno izostane. Bez brige! Doktorica Rebecca Dunsmoor-Su kaže kako je to sasvim normalno te neškodljivo u perimenopauzi. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Stanka između menstruacija postaje kraća

Od određene dobi skraćuje se naš ciklus. To također znači da će mjesečnice nastupiti češće, odnosno brže jedna za drugom. Ali: svako tijelo je drugačije i hoće li menstruacija nastupiti kasnije ili ranije, to se može razlikovati od mjeseca do mjeseca, kaže dr. Rebecca Dunsmoor-Su. 

Grčevi, PMS i promjene raspoloženja mogu se pojačati 

Puno hormonskih promjena nakon 40-te može djelovati na raspoloženje. Nije neobično da žene tada imaju pojačane promjene raspoloženja pa čak mogu biti sklone depresiji. Ono što se također može pojačati su bolovi i menstrualne tegobe kod PMS-a. 

Manje si plodna…

… i šanse da ostaneš trudna padaju s godinama. Jajne stanice su općenito lošije kvalitete te su spontani pobačaji vjerojatniji, tvrdi liječnica. Međutim, trudnoća je ipak još moguća! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0