Beauty

Saznali smo zašto nam je koža drugačija u PMS-u

Složit ćemo se, PMS nam nije baš najdraže vrijeme u mjesecu, a još je gore ako nas poprati s milijun prištića na licu. Znaš li zašto?

Dobivaš li akne samo za vrijeme PMS-a ili menstruacije – smatraj se sretnicom! Hormoni “podivljaju” pa možemo primijetiti različite promijene na svom tijelu, pa tako i na koži. Tada ćemo baš svi dobiti kakav prištić i to je sasvim normalno i očekivano. Potkožne akne tijekom PMS-a rezultat su hormona, pa možeš odahnuti – jer kako nam dođu s PMS-om, tako će i otići! No znaš li zašto nam je koža tada drugačija i kako u stvari dođe do pojave akni? Iznenadit ćeš se odgovorom…

 | Autor: Getty Images Getty Images

Upitali smo dr. med. spec. dermatovenerologa Amelu Cerić da nam objasni kako u stvari PMS djeluje na naše tijelo, pa i na akne: "Predmenstrualni sindrom (PMS) obuhvaća emocionalne i tjelesne promjene kod žena, koje se događaju u drugoj polovini ciklusa pod utjecajem hormona (estrogena, testosterona), tj. zbog hormonalnog disbalansa. Naime, dolazi do naglog pada estrogena te pod utjecajem testosterona koji stimulira lojne žlijezde na pojačanu produkciju loja u konačnici dovodi do nastanka akne. Kod 50-80% žena u predmenstrualnom sindromu nastaje pogoršanje postojećih ili izbijanje novih nepravilnosti na koži. Nekim ženama to se događa 7-10 dana, a nekim neposredno prije menstrualnog ciklusa. Još uvijek se ne zna zašto su neke žene pošteđene tih promjena kao i zašto su kod nekih promjene slabije, a kod drugih jače izražene". Ukratko, čak ni znanost ne može točno objasniti zašto već na prvi dan PMS-a možeš dobiti grozan potkožan prištić na čelu - koji, naravno, izbije u najgore vrijeme ikad.   | Autor: thinkstock thinkstock
"U svakom slučaju potrebno je dugotrajno liječenje, ponekad je nužan multidisciplinaran pristup liječenju (dermatolog, ginekolog, endokrinolog), a svakako je prva pomoć kvalitetan dermatološki korektivni puder.", objasnila je doktorica Amela Cerić. I apsolutno se slažemo - najbolje što možeš je posvetiti se njezi kože (koja svakodnevno, pa i za vrijeme PMS-a mora biti savršeno prilagođena tvojem tipu kože) jer je već i temeljito čišćenje kože "pola posla" kod rješavanja akni, uložiti u kvalitetan puder kojim ćeš pokriti sve nepravilnosti i osjećati se ugodnije u svojoj koži. Dermablend 3D Correction puder koji ne samo da ima visoku moć prekrivanja, već sadrži i salicilnu kiselinu i eperulin koji imaju korektivno i terapijsko djelovanje na nepravilnosti, pa tako i na PMS akne. Oni će smanjiti upalne procese na licu, a pritom odlično pokriti prištiće i držati ih skrivenima do kraja dana. Uz to, koristiš li ovaj puder svakodnevno, on će pomoći da koža izgleda sve bolje što ga duže koristiš. Idealno, zar ne?

 | Autor: Getty Images Getty Images

Photo: Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • damir20

    Narodni naziv je ne*ebci i u tom nazivu se krije terapija.