Life&style 09. rujna 2019.

Ovo je 6 mitova o tamponima koji su te sigurno zbunili. A što kažu stručnjaci?

shutterstock.
  • Tampon treba mijenjati odmah pri izlasku iz bazena jer možeš zadobiti ozbiljnu vaginalnu infekciju
  • Za sprječavanje suhoće u vagini koristi manju veličinu tampona
  • I djevice smiju koristiti tampone bez straha da će naštetiti svom himenu

Sigurno si čula za menstrualnu časicu kojom su pokušali zamijeniti tampone. Čak 37 posto žena mlađih od 50 godina i dalje koriste klasične tampone tijekom menstruacije. Žene sada otvoreno govore o menstrualnom ciklusu i općenito o menstruaciji. Postoji dosta mitova koje si čula o tamponima. Jesu li oni zapravo istiniti ili lažni? Odgovore na ta pitanja nude stručnjaci...

Mit 1: "Tampone treba mijenjati što češće je moguće"

Tampone treba promijeniti čim više ne mogu upiti tekućinu, a to ćeš znati po iscjetku krvi na gaćicama. Učestalost mijenjanja ovisi o jačini menstruacije. Ako se tampon nije napunio unutar preporučenog vremena, onda bi trebala koristiti manju veličinu. Preko noći tampon može duže ostati u tijelu, ali trebala bi ga promijeniti prije spavanja i nakon ustajanja.

via GIPHY

Mit 2: " Ako si djevica nije ti dopušteno koristiti tampone"

Žene koje nisu imale seks smiju koristiti manje veličine tampona bez ikakvih problema. Himen postaje mekaniji i dolazi do popustljivog nabora kože zbog hormonskih promjena.

Mit 3: "Tijekom nošenja tampona ne možeš se baviti sportom niti plivati"

Tampon upija tekućinu u vagini tako da ne moraš brinuti o tome da će ti procuriti. Međutim, trebala bi ga promijeniti odmah nakon izlaska iz vode. U pravilu vježbanje tijekom menstruacije se preporučuje jer opušta većinu žena.

Možda vas zanima... Znaš li kako ti krastavci i jogurt mogu pomoći u održavanju idealne težine? Rubrika Život Život

Mit 4: "Tamponi isušuju rodnicu i uzrokuju gljivične infekcije"

Prema riječima stručnjaka ne postoje znanstveni dokazi za ovaj mit. Smatra se da tampon treba mijenjati samo u slučaju kada je pun ili nakon tri sata nošenja. Kako bi spriječila suhoću vagine moraš koristiti manji tampon. 

via GIPHY

Mit 5: "Sindrom toksičnog šoka je tamponska bolest"

Sindrom toksičnog šoka često je povezan s upotrebom tampona, osobito onih koji imaju veliku sposobnost upijanja. No, može se dogoditi i kod žena koje upotrebljavaju kontracepcijsku dijafragmu ili kod žena koje su rodile. Moraš ukloniti tampon na kraju menstruacije i mijenjati tampone odmah nakon plivanja jer mogu upiti bakterije iz vode.

Možda vas zanima... Jesu li tamponi štetni ili ne? Rubrika Life&style Life&style

Isto tako, upotrebljavaj najmanju moguću veličinu tampona koja ti odgovara. Upotrebom tampona koji su predebeli da bi ih udobno mogla umetnuti u vaginu može se oštetiti unutrašnjost vagine. Ova bolest može se pojaviti kod muškaraca i kod djece. 

Mit 6: " Tamponi dovode bakterije u vaginu"

Svi proizvođači tampona moraju udovoljavati najvišim standardima kvalitete i higijene. Vlakna koja se koriste u tamponima moraju udovoljavati kriterijima čistoće utvrđenim u Europskoj ustanovi za proučavanje lijekova.Tamponi ne sadržavaju mirise niti parfeme.

Možda vas zanima... Reci zbogom tamponima i ulošcima! Ovo su sjajne alternative Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0