Life&style

Jesu li tamponi štetni ili ne?

Dolazi nam jednom mjesečno: menstruacija. I premda je to sasvim normalno, rijetko se o tome priča. Postoji više mogućnosti da se menstrualna krv drži pod kontrolom: ulošci, tamponi ili menstrualne čašice, diskovi. Mnoge žene biraju tampone – jer su praktični

Tamponi se u pravilu proizvode od umjetne svile ili pamuka. Dodatno im se stavlja sintetički vanjski sloj kako bi se olakšalo stavljanje i vađenje. Pri kupovini tampona važno je pripaziti da ne sadrže ili nisu izbijeljeni dioksinom. Naime, dioksin je već u manjim količinama otrovan te se često povezuje s menstrualnim bolovima i endometriozom (često vrlo bolan poremećaj u kojemu tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice). 

Štetni tamponi? Što savjetuju stručnjaci 

Pitanje povezanosti između upotrebe tampona i nastanka vaginalnih infekcija izaziva kontroverzne diskusije“, kaže dr. Lucia Rössler, stručnjakinja za ženske bolesti. „U većini stručne literature ne nalaze se dobro provedena istraživanja te nema puno podataka. Do sada se nije dokazao povećani rizik od najčešćih bakterijskih infekcija. Povezanost s toksičkim šok sindromom jest dokazana, ali je izuzetno rijetka pojava.“ Toksički šok sindrom – ili TSS – pojavio se tek u 1980-im godinama.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Tada su se kod mladih djevojaka – koje su koristile tampone – pojavljivali simptomi sepse ili otrovanja krvi. To je dovelo to toga da se „uredila“ proizvodnja tampona, odnosno da su donesena stroža pravila. Opasnost kod TSS-a: bakterije mogu kroz sluznicu vagine ući u krv te izazvati otkazivanje organa. Ali, toksički šok sindrom je jako rijedak te može nastati jedino ako se tamponi jako rijetko mijenjaju. 

„Može se reći da je okolina u zdravoj stidnici kisela – zbog bakterija mliječne kiseline koja štiti ženu od nastanka vaginalnih infekcija“, kaže stručnjakinja. „Mnogi faktori imaju utjecaja na 'kisele' ph-vrijednosti u vagini, poput razine estrogena žene ili seksualne aktivnosti. Ako dođe do nekih smetnji, to može promijeniti zdravu floru u stidnici te lakše može doći do raznih upala. Može li upotreba tampona izazvati iritaciju pa time predstavlja i faktor rizika, može se samo nagađati.“ 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Najvažnije pravilo kod korištenja tampona 

Stručnjakinja kaže da se pri upotrebi tampona mora voditi briga o higijeni te se redovito moraju mijenjati – najkasnije nakon osam sati mada je poželjnije da ih mijenjamo i češće.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0