- Allora je u vrlo kratkom roku postala jedno od najpoželjnijih splitskih mjesta, a novi večernji meni samo je potvrdio njezin status
- Fokus na sezonskim i lokalnim sastojcima, jela poput lobster paste te vibrantna atmosfera čine je hit mjestom u Splitu
- Do kraja godine Allora donosi i ekskluzivnu 4-hands večeru s chefom Hrvojem Zirojevićem koju želimo probati
- Pročitaj više: Poznati chefovi vraćaju se u Petrinju i kuhaju - kako bi na obljetnicu od potresa podsjetili na zaboravljene ljude
Otkako je početkom listopada otvorila vrata, Allora je postala ono mjesto u Splitu o kojem svi pričaju, restoran koji se gotovo uvijek puni do posljednjeg mjesta, i to s razlogom. Ono što je krenulo kao chic, moderna brasserie, danas je puno više: ozbiljna kulinarska adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dobru vibru i tanjure koji izgledaju jednako dobro koliko i mirišu. A sada je Allora predstavila i novi večernji meni.
Filozofija kuhinje ostaje jednostavna, ali neodoljiva: kvalitetna namirnica je glavni lik. Sezonski sastojci, lokalno kad god je moguće, minimalno tretirani – tako da okus stvarno dođe do izražaja. Rezultat? Jela koja spajaju mediteransku spontanost i francusku tehniku, bez nepotrebnih ukrasa, ali s puno karaktera.
Gosti obožavaju nekoliko jela
U Allori se već izdvojilo nekoliko jela koja gosti obožavaju. Lobster pasta postala je potpis restorana – ručno rađena tjestenina, svježi hlap i bogata šalša zbog koje poželiš još jednu porciju. Tu je i tartar od jadranskih kozica, tako nježan i svjež da doslovno pršti morem. Ribljem dijelu menija nitko ne može odoljeti: tuna u tri verzije, ceviche od brancina, kapesante i neodoljivi rižoto od plavog raka i šafrana. Mesni dio ponude jednako je jak – naglasak je na premium komadima i pripremi koja poštuje njihov puni okus.
Foto: Marita Bulimbašić
Foto: Marita Bulimbašić
Allora živi cijeli dan. Dnevni ručkovi (13–18 h) mame one koji žele opušteniiji tempo, ali jednako pažljivo pripremljena jela. Petkom je Dan bakalara, i to u čak šest verzija. Tko god ga je jednom probao, zna da je to dan koji se posebno čeka. Subote su do kraja godine rezervirane za glazbu uživo, pa je atmosfera kombinacija fine večere, izlaska i one posebne splitske energije.
Foto: Marita Bulimbašić
Foto: Marita Bulimbašić
A krajem prosinca stiže i prava poslastica: 29. prosinca Allora će ugostiti chefa Hrvoja Zirojevića, koji će zajedno s chefom Andrijom Kaćunkom pripremiti ekskluzivnu 4-hands dining večeru u pet sljedova. Uz pažljivo kreiran meni i live glazbu, bit će to večer za pamćenje i definitivno nešto što treba rezervirati na vrijeme.
Foto: Marita Bulimbašić
Foto: Marita Bulimbašić
Naravno, u Allori se ne uživa samo u hrani. Prostor, koji potpisuje arhitektonski studio Zarez, izgleda poput suvremene mediteranske razglednice: prirodni materijali, topli tonovi, puno svjetla i onaj opušteni lounge osjećaj zbog kojeg se ostane malo duže. Veliki centralni bar dodatno naglašava vibru mjesta gdje se dolazi i na večeru, i na piće, i malo na druženje. Novi večernji meni samo potvrđuje ono što već znamo: Allora na Poljičkoj cesti 28a nije samo restoran, nego mjesto koje se živi, ukusno, moderno i atmosferično.
Foto: Marita Bulimbašić
Foto: Marita Bulimbašić
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.