Život

Znaš li kako ti krastavci i jogurt mogu pomoći u održavanju idealne težine?

  • Isprobaj kalkulator kalorija i saznaj koliki je preporučeni dnevni unos kalorija
  • Postoji mnogo trikova kako bez puno muke očuvati trenutnu kilažu
  • Zanima te kako ti kiseli krastavci i jogurt mogu pomoći u tome?

Sigurno si već čula kako postoji određena količina kalorija koju bi na dnevnoj bazi trebali unositi. No, jesi li znala da to ne znači da će za svaku osobu količina tih kalorija biti jednaka? Unos varira ovisno o visini, mišićnoj masi, spolu, hormonima, ali i tvojim dnevnim aktivnostima. To su kalorije koje ćeš tijekom dana potrošiti i zato one neće mijenjati tvoju kilažu. U nastavku ti otkrivamo kako možeš odrediti dnevni unos kalorija te kako zdravo i lako održati trenutnu kilažu. 

Izračun ''strašnih'' kalorija

Vjerojatno nikad nisi razmišljala o tome koliko je dovoljno kalorija tijelu kako bi savršeno funkcioniralo. Mnogi od nas žive po principu ''jedem što stignem'' i ne mislimo previše o tome koliko količinski zapravo konzumiramo. Međutim, postoji odlična formula za izračunavanje optimalnog unosa kalorija. To možeš saznati pomoću ''kalkulatora kalorija'' u koji ćeš unijeti podatke o svojoj visini, težini, spolu i stupnju dnevne aktivnosti. Kada dobiješ izračun kalorija, koji će vrlo vjerojatno varirati između 1100 kcal i 2700 kcal, moći ćeš se opuštenije hraniti i manje brinuti hoćeš li se udebljati. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Dnevni unos vode

Sigurno si više puta čula kako nam voda pomaže u održavanju težine i zdravog izgleda. Možemo ti odmah potvrditi da u tome ima istine. Prema časopisu Women's Health, konzumiranje vode ubrzava metabolizam za oko 30 posto te smanjuje apetit. Ako se stalno osjećaš umorno, bez energije ili kao da se nisi dovoljno naspavala - to je znak da vjerojatno konzumiraš previše šećera. To možeš promijeniti tako da umjesto pića puna šećerom naručiš mineralnu vodu što će pozitivno djelovati na tvoje zdravlje, ali i novčanik. Znamo da voda brzo dosadi pa ju zato možeš malo 'začiniti'' tako da u nju ubaciš list mente i krišku limuna. Većina ovu kombinaciju pije ujutro, natašte, prije doručka zato što limunov sok pomaže u osjećaju sitosti.

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Najzahvalnije je voće i povrće

Svjesni smo da se sve više konzumira prerađena i brza hrana u kojoj nedostaju važni sastojci kao što su vitamini, minerali i biljna vlakna. Naše zdravlje ovisi o tome što jedemo i na koji način brinemo o tijelu, stoga je važno konzumirati voće i povrće na dnevnoj bazi. Neke namirnice možemo svrstati u dijetalnu i funkcionalnu hranu jer u sebi sadrže vrlo malo kalorija s velikim postotkom vode što pozitivno djeluje na tvoje tijelo. Ne možeš pogriješiti ako jedeš svježe krastavce, kupus, zelenu salatu ili blitvu jer upravo te namirnice imaju najviši udio vode u sebi.

Iako je voće potrebno svakodnevno konzumirati, nije svako voće isto. Ako zbilja paziš na dnevni unos šećera, potrebno je držati se podalje od određenih voćki koje su pune fruktoze. To znači da ih ne smiješ često jesti ukoliko paziš na svoju liniju jer pretjerani unos šećera može utjecati na tvoju kilažu. Zato pripazi kada jedeš trešnje, grožđe, šipak, mango, smokve, banane ili suho voće jer ovo voće ima iznimno visoki udio šećera. Bez grižnje savjesti možeš uživati u malinama, brusnicama, kupinama, lubenici ili jabukama jer to voće ima dobru razinu šećera koji ti neće naštetiti tijelu. 

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Pazi na svoja crijeva

Otkrit ćemo ti zašto je zdravlje crijeva važnije no što misliš. Ljudsko tijelo domaćin je milijunima mikroba od kojih većina ima važan zadatak. Na sastav bakterija koje čine crijevnu mikrofloru pojedinca utječu genetika, prehrana, stil života te zdravlje. Te bakterije igraju ključnu ulogu u održavanju probave, imunoloških funkcija te balansiranju tjelesne težine. Osim što su crijeva najveći unutarnji organ, odgovorna su i za apsorbiranje hrane, hranjivih sastojaka i vode. 

Da bi tvoja crijeva bila zdrava i dobro funkcionirala potrebno je unositi što više probiotika. Oni potiču zdravu ravnotežu bakterija u crijevima i povezani su sa širokim spektrom zdravstvenih koristi. Njih možeš unositi na dva načina - konzumacijom određenih namirnica koji u sebi posjeduju prirodne probiotike te uzimanjem dodataka prehrani koji su odličan način za kontinuirani unos dobrih bakterija.

Moćni izvori probiotika:

  • miso pasta
  • kiseli krastavci
  • sojin umak 
  • prirodno kiseljeni kupus 
  • tamna čokolada
  • zelene masline
  • kefir
  • tempeh
  • jogurt
  • banane

 | Autor: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Aktivnost je ključna

Ako puno vremena provodiš sjedeći na poslu, u autu ili na kauču, to će negativno utjecati na tvoje tijelo. Gubljenje kilograma ne zahtijeva skupu članarinu u teretani. Dovoljno je postepeno uvoditi dodatne dnevne aktivnosti kako bi se tijelo naučilo na aktivniji način života. Započni s manje zahtjevnim vježbama. Za početak će ti biti dovoljna šetnja, dok kasnije možeš isprobati dinamične treninge na otvorenom. Osim što vježbom možeš poboljšati raspoloženje jer se tijekom fizičke aktivnosti povećava izlučivanje hormona sreće, možeš poboljšati funkciju mozga i koncentraciju općenito. Bilo kakva fizička aktivnost imat će pozitivan učinak na tijelo, stoga dobro razmisli je li  vrijeme da malo češće odeš u večernju šetnju ili u đir na rolama s frendicom?

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0