Life&style

Zatvor? Ove namirnice su izvrsna (i ukusna) pomoć za zdravu probavu

  • Uzrok zatvora može biti nešto što si pojela ili nešto što nisi, odnosno nedovoljan unos vlakna i tekućine
  • Uz nekoliko zdravih promjena u prehrani i kroničan zatvor može postati prošlost
  • Mnogi znaju za blagonaklonost kefira  i jogurta na naš probavni sustav, a sada ti otkrivamo još osam namirnica koji su izvrsni saveznici kod zatvora

Zatvor se može dogoditi kao rezultat loše prehrane, određenih lijekova, zdravstvenih stanja koja utječu na živčani sustav, bolesti, neuravnotežene bakterije u crijevima i dehidracije. Bez obzira na razlog, dodavanje nekoliko ključnih sastojaka u tvoju prehranu može ti pomoći da se vratiš u ravnotežu.

Vlakna i probiotici su od ključne važnosti za pravilan rad probave. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva. Topiva vlakna su ona koja apsorbiraju vodu kako bi omekšala stolicu u probavnom traktu i olakšala prolazak. Netopiva vlakna ne apsorbiraju vodu te pomažu u kretanju hrane kroz crijeva. Oboje je neophodno za zdrav pokret crijeva. U idealnom slučaju, trebala bi unijeti negdje između 25 i 35 grama vlakana dnevno. Pokušavaj ih postupeno dodavati u svoju svakodnevnu prehranu pritom imajući na umu da je nužno konzumirati i dovoljno tekućine.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Ove tri namirnice znanstveno dokazano ti pomažu da skineš salo s trbuha Rubrika Life&style Life&style

Probiotici su pak "dobre" bakterije u tvojim crijevima koje pomažu pri razgradnji i probavi hrane koju jedeš. Kada bakterija u crijevima postane neuravnotežena, hrana se ne razgrađuje pa se hranjive tvari slabo apsorbiraju u krvotok. Kada loše bakterije nadvladaju dobre bakterije u crijevima, crijevna sluznica se može oštetiti što dovodi do stanja zvanog "nepropusna crijeva", gdje toksične tvari mogu ući u krvotok i uzrokovati širok raspon bolesti, od poremećaja štitnjače do ekcema kože.

Kao što vidiš, briga o probavnom traktu izuzetno je važna za cjelokupno pravilno funkcioniranje organizma. A u nastavku možeš otkriti koje su to namirnice izvrsni saveznici u borbi protiv zatvora.

Možda vas zanima Osobni kuhar Jennifer Lopez otkriva koje namirnice se baš nikad neće naći na njezinom meniju Rubrika Stars Stars

Chia sjemenke

Chia sjemenke su jedna od najmoćnijih namirnica u prirodi. Napunjene su vlaknima, a sadrže 10 grama u samo tri žlice! Nadalje, chia sjemenke sadrže i druge važne hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina, kalcija i željeza. Izvrsno ih je dodati u svoju prehranu u obliku ukusnih grickalica te dodataka smoothiejima ili zobenim kašama.

Suhe šljive

Suhe šljive sadrže velike količine vlakana s osam grama po obroku. Sadrže i šećerni alkohol koji se zove sorbitol, kao i fenolne spojeve koji potiču dobre bakterije u crijevima i stvaraju laksativni učinak kad se konzumiraju.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Od ove bolesti boluje čak 176 milijuna žena, a do dijagnoze prođe i sedam godina Rubrika Life&style Life&style

Datulje

Datulje su još jedna namirnica bogata vlaknima, a osim pri probavnim poteškoćama pokazalo se kako uspješno pomažu i pri smanjenju razine šećera u krvi.

Jabuka

Poslovica 'Jabuka na dan, liječnik iz kuće van', sjajno se može prenijeti i na situaciju s probavnim problemima. Vrsta vlakana u jabukama naziva se pektin koji se brzo fermentira u crijevima i tvori masne kiseline kratkog lanca koje pojačavaju proizvodnju dobrih crijevnih bakterija i pomažu povlačenju vode u stolicu. Studije su pokazale da pektinsko vlakno zapravo povećava brzinu kojom se stolica kreće kroz crijeva.

Lisnato povrće

Postoji nekoliko razloga za dodavanje više listova u prehrani, a jedan od njih je uklanjanje zatvor. Listovi zelenila poput špinata i kelja sadrže velike količine vlakana. Na primjer, šalica kuhanog špinata sadrži oko pet grama vlakana. Povrh toga, lisnato zelenilo ima veliku količinu ostalih hranjivih sastojaka poput vitamina A i C, tako da su uvijek sjajan dodatak prehrani.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Ovo su namirnice s najduljim rokom trajanja - neke od njih mogu trajati vječno Rubrika Life&style Life&style

Kivi

Sitni zeleni plodovi kivija možda se do sada nisu našli na tvom tipičnom popisu namirnica, ali od danas bi zasigurno trebali. Naime, jedan kivi ima oko 2,5 grama vlakana, kao i enzim zvan aktinid za koji se misli da ima pozitivan učinak na pokretljivost crijeva, povećavajući učestalost pokreta crijeva i ubrzavajući vrijeme tranzita crijeva. Kivi možeš konzumirati sam ili ga ubaciti u voćnu salatu!

Mango

Osim oko pet grama vlakana po voću, mango sadrži snažne probavne enzime nazvane amilaze za koje je dokazano da poboljšavaju probavne uvjete poput zatvor i proljeva.

Mahunarke

Mahunarke poput graha, leće i graška prepune su vlakana za jačanje crijeva. Na primjer, samo pola šalice kuhane leće sadrži devet grama vlakana, dok šalica kuhanog crnog graha sadrži punih 15 grama! Grah, leća i grašak sadrže i velike količine drugih važnih hranjivih sastojaka poput folata, željeza i B vitamina. Nećeš požaliti što ste ih dodali svojoj prehrani!

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0