Life&style

Prezdrave su i čine super stvari za tvoje tijelo, no izgleda da chia sjemenke mnogi jedu pogrešno

  • Chia sjemenke slove kao superhrana i jako se puno priča o djelovanju koje imaju na ljudsko tijelo
  • Odavno je poznato da chia sjemenke sadrže puno hranjivih tvari, vlakna te omega-3 kiselinu
  • Međutim, trebaš biti oprezna – pogrešnom konzumacijom chia sjemenke mogu biti i opasne!

Zašto trebaš biti oprezna kod konzumacije chia sjemenki? Naime, premda ti se jedna žlica tih sjemenki možda ne čini puno, kad se povežu s vodom više puta povećaju svoju veličinu (čak do 27 puta svoje težine!) te oblikuju gustu masu poput gela. Zbog toga se nikada ne smiju jesti suhe ili neprerađene, jer postoji vjerojatnost da podcijeniš njihovu masu.

U SAD-u je u predavanju na „American College of Gastroenterology Annual Meeting“ naveden slučaj kad je 39-godišnji muškarac nakon konzumacije chia sjemenki završio na Hitnoj. Pojeo je odjednom punu veliku žlicu chia sjemenki pa je popio čašu vode – smjesa mu se nakon kratkog vremena stvrdnula u jednjaku.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Možda vas zanima Kuhaš sve na maslinovom ulju? Nije sigurno da radiš uslugu svom zdravlju Rubrika Life&style Life&style

Dakle, preporučuje se sljedeće: chia sjemenke jedi kao puding, peci ih u kolačima, u marmeladama ili ih koristi u mljevenom obliku. Chia sjemenke - Zdravi recepti i ideje za doručak! 

Evo kakvo djelovanje ima ova superhrana na tijelo

Pošto chia sjemenke nabubre kad se povežu s dosta tekućine, imaju zasitno djelovanje na tijelo te su idealne za mršavljenje. Prehrambene tvari superhrane potiču topljenje masnoća zbog omega-3 i omega-6 masnih kiselina te zbog velike količine bjelančevina, zbog čega se redovitom konzumacijom chia sjemenki može smršaviti.

 | Autor:

Djelovanje sjemenki na zdravlje je vrlo pozitivno te dolazi do poboljšanja rada srca i crijeva. U kombinaciji sa zdravim namirnicama, ove sjemenke su idealne za poticanje uravnotežene i zdrave prehrane.

Možda vas zanima Recept za lagani i zdravi ručak: tjestenina s bolognese umakom od leće Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unslash/Luis Villasmil

Komentari 0