Life&style 14. travnja 2020.

Recept za lagani i zdravi ručak: tjestenina s bolognese umakom od leće

Shutterstock/Instagram.
  • Kako bi bilo da umjesto klasičnog umaka od mljevenog mesa spraviš vegetarijanski bolognese
  • Dakle, baza za ovaj umak je – umjesto mesa – leća!
  • Pogledaj recept za ovo lagano, a nadasve ukusno jelo

Ovih dana sigurno si jela puno šunke, francuske salate i teške hrane i sad bi sigurno željela nešto lagano za svoju obitelj. Umak bolognese je klasik talijanske kuhinje. Međutim, i varijanta bez mesa sjajnog je okusa! Umjesto mljevenog mesa koristi se crvena leća – koja je sjajan izvor bjelančevina, puna je vitamina te je još i bogata vlaknima. Svakako vrijedi kušati!

Sastojci za 2 osobe:

• 250 g tjestenine (npr. integralni špageti)

• 1 ljutika

• 1 režnjić češnjaka

• 1 mrkva

• 1 stapka celera

• 1 žlica maslinova ulja

• 1 limenka oguljenih rajčica

• 2 žlice koncentrata rajčice

• 120 g crvene leće

• začini (npr. origano, mljevena paprika, čili)

• sol, papar

• po želji svježi bosiljak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A lentil bolognese is a really good place to start if you’re trying to cut down the amount of meat you’re eating. It’s every bit as comforting, rich and versatile as any traditional bolognese and the process really isn’t that different. Softened carrots, celery and onions cooked with lots of garlic and herbs, a couple of tins of tomatoes and then it’s just a case of swapping the traditional mince for lentils. On days when I’m short of time I like to use tinned brown lentils. No rinsing or softening needed. You just drain them and chuck them in. It’s worth taking the time to make sure you pack lots of flavour into the sauce. Use good tomatoes. A big dollop of red pesto. Red wine if you fancy. Lots of fresh herbs, Lots of seasoning. (I also like to chuck in a Parmesan [V] rind if I have one knocking about). If you’re not sure how the family might do with a complete swap try starting with halving the mince you use and adding a tin of lentils and slowly adjusting the ratios. Give it a go. Use your usual bolognese recipe but make the swap and see what you think. . And if you’re a lentil fan already, what other dishes do you like to use them in? . #todaywecooked #meatfreemonday #lentilbolognese #lentils #todaywecookedpasta

A post shared by Today We Cooked (@todaywecooked) on

 

Možda vas zanima... 3 super recepta: nimalo dosadne, ukusne salate zdrav su obrok koji možeš spraviti za 20-ak minuta Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Nasitno nasjeckaj ljutiku i češnjak, a zatim mrkvu i celer na kockice.

2. Ugrij u tavi maslinovo ulje, propirjaj ljutiku i češnjak, dodaj mrkvu te prži oko 5 minuta, a zatim dodaj usitnjeni celer.

3. Dodaj rajčice te koncentrat te zgnječi s pomoću kuhače. Stavi potom leću i začine po izboru u tavu te ostavi da sve skupa krčka oko 20 minuta dok leća ne omekša.

4. U međuvremenu skuhaj tjesteninu al dente prema uputama s pakiranja.

5. Začini umak od leće solju i paprom te posluži s kuhanom tjesteninom.

6. Ako želiš, ukrasi listićima svježeg bosiljka.

 

 

Možda vas zanima... Ostaje ti šunke i jaja od Uskrsa? Možeš ih idućih dana iskoristiti za ovaj izvrstan recept! Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0