Life&style

Kuhaš sve na maslinovom ulju? Nije sigurno da radiš uslugu svom zdravlju

  • Maslinovo ulje definitivno je vrlo zdravo i trebalo bi ga što više koristiti u prehrani
  • Ponosna si što si sasvim prešla na kuhanje s maslinovim uljem pa na njemu prepržiš češnjak, pečeš meso, jaja, krumpir jer misliš da je tako zdravije?
  • Nije. Upravo je obrnuto, a evo i objašnjenja

Maslinovo ulje slavimo kao super zdravo, jednu od vrlo zdravih masnoća i ono to doista jest. Ali ne u baš svakom slučaju. Kuhanjem i prženjem maslinovo ulja gubi neke biofenole, lako hlapljivi alkohol i estere te mu se mijenja miris, ali njegova nutritivna vrijednost ostaje ista. Ipak, ne bi ga trebalo pretjerano zagrijavati. Na visokim se temperaturama njegova se struktura mijenja i oslobađaju se neke štetne supstance.

Većina ulja sastoji se od višestruko nezasićenih masnoća koje su vrlo osjetljive na svjetlost i toplinu. Kada zagrijavate ulje, mijenja se njegova kemijska struktura. Dolazi do oksidacije, što potiče stvaranje slobodnih radikala. Bazično to znači da određene nezdrave čestice ulaze u naše tijelo i "prikače" se na zdrave stanice zbog čega one više ne mogu dobro funkcionirati. Što, posljedično, može imati veze s visokim krvnim tlakom, arterosklerozom, bržim starenjem kože i povećanim rizikom za nastanak karcinoma.

 | Autor: Unsplash/Jesica Lewis Unsplash/Jesica Lewis

Ipak, za taj loš scenarij potrebne su vrlo visoke temperature pri kuhanju. Maslinovo ulje ima u sebi visoki postotak oleinske kiseline pa je otporno na oksidaciju i hidrogenaciju koje nastaju mnogo kasnije kod maslinova ulja nego kod sjemenskih ulja. Na primjer, kad ga samo zagrijemo dok njime začinjavamo lešo povrće, neće do toga doći. Potrebna je mnogo viša temperatura što znači da problem nastaje pržimo li na njemu hranu. No, tu su mišljenja podijeljena. Određeni broj stručnjaka tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, drugi pak govore kako je ono najstabilnija od svih masnoća te je njegova temperatura dimljenja (210°C) znatno viša od temperature koja je potrebna za prženje i pečenje hrane na maslinovom ulju (oko 180°C) pa se to ipak neće dogoditi.

Možda vas zanima Evo kako ćeš provjeriti je li maslinovo ulje koje želiš kupiti pravo Rubrika Life&style Life&style

No, u svakom je slučaju dokazano da dio važnih i korisnih tvari iz ulja poput omega-3 masnih kiselina i antioksidansa propadaju u tom procesu. Zato je bolje s maslinovim, kao i sa svim uljima koja imaju specifičan miris, pripremati salate ili ih dodavati na već gotova jela.

Photo: Unsplash/ Roberta Sorge

Komentari 0